Omgevingswet
Vanaf 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet. De wet voegt verschillende wetten en regels over onze ‘fysieke leefomgeving’ samen, zoals die voor wonen, wegen, milieu, natuur en water. Heb jij een droom, zoals bijvoorbeeld een uitbreiding van je woning of bedrijf of een flinke verbouwing? Dan hoef je nog maar één vergunning aan te vragen bij één loket.
Je krijgt met de Omgevingswet te maken als je iets wilt (ver)bouwen aan je huis of tuin. Bij activiteiten zoals het kappen van een boom, aanleggen van een uitrit, slopen van een gebouw en het plaatsen van een reclamebord. Hiervoor heb je misschien een vergunning nodig. Jouw omgeving kan ook veranderen omdat iemand anders iets wil (ver)bouwen. In de Omgevingswet staat hoe jij je mening over die plannen kunt geven. Omdat een nieuwe wet ook vragen met zich meebrengt hebben we klantreizen gemaakt. Hierin zie je welke stappen je (reguliere procedure) moet volgen.
Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen
Samen met de Omgevingswet geldt ook de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). De toetsing van de bouwtechnische eisen van een bouwwerk van de gemeente gaat over naar een onafhankelijke partij, de zogenaamde kwaliteitsborger. Dit geldt niet direct voor alle bouwwerken en dit zal in fases gaan.
Omgevingsdialoog
Er is een belangrijke rol weggelegd voor participatie binnen de Omgevingswet. Want ontwikkelingen in de leefomgeving komen straks nog meer in samenwerking met inwoners en belanghebbenden tot stand. Communicatie met de omgeving speelt hierin dus een belangrijke rol. Hieronder bieden we je een overzicht van de stappen die jij kan zetten om het gesprek te voeren met de mensen in de omgeving. Dit gesprek wordt de ‘omgevingsdialoog’ genoemd.
Vergunning nodig?
Ga je een woning bouwen of verbouwen? Dan kan het zijn dat je een omgevingsvergunning nodig hebt. Op deze pagina vind je meer informatie.