Vanaf 1 januari 2024 gaat de Omgevingswet gelden. We kunnen ons voorstellen dat dit vragen bij je oproept. Hieronder hebben we veelgestelde vragen beantwoord. Heb jij een andere vraag? Dan horen we dat graag. Stuur een mail naar info@heusden.nl onder vermelding van veelgestelde vragen omgevingswet. 

Uiteindelijk is het de bedoeling dat je makkelijker een vergunning kan aanvragen. De procedures duren ook minder lang. Je kunt alle informatie over het gemeentelijke grondgebied digitaal opzoeken. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk zien of je een schuurtje bij jouw woning mag bouwen. De gemeente Heusden gaat daarvoor haar regels en manier van werken aanpassen.

 

  • Je hoeft in de toekomst nog maar één vergunning (digitaal) aan te vragen, bij één loket.
  • Je krijgt sneller een vergunning.
  • Je kunt als inwoner of ondernemer makkelijker zelf initiatieven starten.

Alle digitale informatie is straks dus op één plek te vinden: het Omgevingsloket. Via dit loket kan iedereen zien wat wel of niet mag volgens de Omgevingswet. Om dit voor elkaar te krijgen moeten alle gemeenten in Nederland hun systemen en procedures anders gaan inrichten. De gemeente Heusden is daar momenteel al druk mee bezig, maar is daarbij afhankelijk van andere partijen zoals ICT-leveranciers.

Sinds 2020 maakt de gemeente zich klaar voor het werken met de nieuwe wet en met het nieuwe digitale stelsel. Samen met bureau STIPO is een uitgebreid (participatie)proces doorlopen voor het opstellen van de omgevingsvisie. In Heusden doen we dat graag samen met zo veel mogelijk organisaties, verenigingen en inwoners. Samen creëren we de omgevingsvisie door allerlei inzichten op te halen bij deze partners over hoe Heusden er in de toekomst uit moet zien op verschillende landschappelijke, economische en sociale thema’s. Lees hier meer over de Omgevingsvisie Heusden.

Je kunt van tevoren bij je buren aangeven dat je het niet eens bent met hun bouwplannen. Is de omgevingsvergunning al verleend, dan kun je hiertegen bezwaar aantekenen of beroep instellen.

> Lees hier verder op de website van Rijksoverheid.

Ben je van plan iets te bouwen of te slopen? Dan kun je een omgevingsvergunning aanvragen via de website van het Omgevingsloket.

> Lees hier verder op de website van Rijksoverheid.

Een sloopmelding kun je doen via de website Omgevingsloket.

> Lees hier verder op de website van Rijksoverheid.

Wanneer je bedrijf het milieu belast, moet je een milieuvergunning aanvragen of een melding Activiteitenbesluit doen. 

> Lees hier verder op de website van Rijksoverheid

Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over de landelijke invoering van de omgevingswet. Klik hieronder om naar de website van de Rijksoverheid te gaan.

> open website Rijksoverheid

Terug naar Heelheusdenbouwtmee

Laatst bijgewerkt op: 19-07-2023