Klantreis Omgevingswet: ik heb een bouwplan en dan?
Wil je een woning (ver)bouwen, dakkapel plaatsen, boom kappen, inrit aanleggen, of iets anders veranderen in de fysieke leefomgeving? De afbeelding hieronder laat de route zien van stap 1 van 3.

De vergunningcheck kun je zelf doen via het digitale omgevingsloket. Ook kun je telefonisch contact opnemen met de gemeente via (073) 513 17 89 of een afspraak maken aan de balie.

Eerst een principeverzoek indienen?
Bij omvangrijke of complexe (ver)bouwwerken kunnen de kosten voor een omgevingsvergunning hoog zijn. Daarom kun je eerst een principeverzoek indienen. Met dit verzoek kun je inschatten of je voor jouw bouwplannen een vergunning kunt krijgen. Een principeverzoek kost geld.
> Ga naar de klantreis 'principeverzoek'

Ga je ook iets slopen?
Check dan via digitale Omgevingsloket of je hiervoor ook een vergunning nodig hebt of een melding moet doen. Hiervoor kun je ook contact opnemen met de gemeente.

Het is verstandig (en soms noodzakelijk) dat je overlegt met je buren voordat je een vergunning aanvraagt. Dit heet: omgevingsdialoog. Het vroeg betrekken van je buren bij je plan kan zorgen voor een snellere procedure en dus lagere kosten voor jou.

Een omgevingsvergunning vraag je aan via het digitale Omgevingsloket. Dit kost geld (legesbedrag).

Kwaliteitsborger inschakelen?
Vanaf 1 januari 2024 geldt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Vanaf dan gaat de toetsing van de bouwtechnische eisen van een bouwwerk van de gemeente over naar een onafhankelijke partij, de zogenaamde kwaliteitsborger. Dit geldt niet direct voor alle bouwwerken en dit zal in fases gaan.
> Lees hier wanneer je zelf een kwaliteitsborger moet inschakelen.

Wij nemen je aanvraag in behandeling, als je aanvraag compleet is. Je krijgt een ontvangstbevestiging met uitleg over de procedure.

> Ga door naar de klantreis: 'de gemeente toetst mijn vergunningaanvraag' (stap 2 van 3).

 

Mogelijke uitzonderingen zijn niet meegenomen in deze klantreis. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Ga door naar de klantreis: 'gemeente toetst mijn vergunningaanvraag' (stap 2 van 3)

Ga terug naar klantreis totaaloverzicht omgevingswet

Laatst bijgewerkt op: 27-12-2023