Klantreis Omgevingswet: Principeverzoek
Bij omvangrijke of complexe (ver)bouwwerken kunnen de kosten voor een omgevingsvergunning hoog zijn. Daarom kun je eerst een principeverzoek indienen. Met dit verzoek kun je inschatten of je voor jouw bouwplannen een vergunning kunt krijgen. Aan een principeverzoek zijn kosten verbonden. Het bespaart je mogelijk wel hoge onderzoeks- en legeskosten als jouw droomverbouwing niet haalbaar blijkt te zijn tijdens het vooroverleg. De uitkomst van je principeverzoek is geen vergunning, maar biedt wel extra zekerheid voor het vervolg van je plannen.

De afbeelding hieronder laat de stappen zien van een principeverzoek.

Tip: Neem eerst contact op met onze bouwplantoetsers via telefoonnummer (073) 513 17 89 of via info@heusden.nl. Zij kijken dan samen met jou of het verstandig is om eerst een principeverzoek in te dienen voor jouw bouwplan, voordat je een omgevingsvergunning aanvraagt. 

> Een principeverzoek kun je online indienen via deze website met je DigiD. Dit kost geld (legesbedrag).
> Lees hier meer over de soorten principeverzoeken die er zijn.

 

We beoordelen je plan (tijdens een vooroverleg) op meerdere onderwerpen zoals stedenbouw, verkeer, parkeren, water, natuur, bodem enzovoort. Ook krijg je advies op welke onderdelen het initiatief nog verbeterd kan worden.

Nadat we je principeverzoek hebben beoordeeld, ontvang je hierover een brief met een principe-uitspraak van het college van Heusden. Bij een positieve reactie kun je door naar stap 3: aanvragen vergunning. Bij een negatieve reactie kun je voor uitleg contact opnemen met onze bouwplantoetsers via telefoonnummer (073) 513 17 89 of via info@heusden.nl.  

 

Een omgevingsvergunning vraag je aan via het digitale Omgevingsloket. Dit kost geld (legesbedrag).
Ga je ook iets slopen? Check dan via het digitale Omgevingsloket of je hiervoor ook een vergunning nodig hebt of een melding moet doen. Hiervoor kun je ook contact opnemen met de gemeente.

> Ga door naar de klantreis 'ik heb een bouwplan en dan?' (stap 1 van 3)

Mogelijke uitzonderingen zijn niet meegenomen in deze klantreis. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Ga door naar de klantreis 'ik heb een bouwplan en dan?' (stap 1 van 3)

Ga terug naar klantreis totaaloverzicht omgevingswet

Laatst bijgewerkt op: 27-12-2023