Vanaf 1 januari 2024 gaat de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) gelden. Vanaf dan gaat de toetsing van de bouwtechnische eisen van een bouwwerk van de gemeente over naar een onafhankelijke partij, de zogenaamde kwaliteitsborger. Dit geldt niet direct voor alle bouwwerken en dit zal in fases gaan. Lees hieronder meer over de Wkb en wanneer je zelf een kwaliteitsborger moet inschakelen.

De bouwtechnische toets wordt met het ingaan van de Wet kwaliteitsborging vanaf 1 januari 2024 niet meer door de gemeente gedaan, maar door een gecertificeerde en erkende kwaliteitscontroleur. Deze kwaliteitscontroleur wordt ook wel kwaliteitsborger genoemd.

Voor welke bouwwerken heb je een kwaliteitsborger nodig?
De Wkb geldt vanaf 1 januari 2024 eerst alleen voor nieuw te bouwen bouwwerken in de laagste risicoklasse (gevolgklasse 1). Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  • een vrijstaande woning
  • een fiets- of voetgangersbrug
  • een recreatiewoning
  • een kleine bedrijfshal.

Dus als jouw bouwplan een bouwwerk is volgens gevolgklasse 1, dan moet je vanaf 1 januari 2024 zelf een kwaliteitsborger inschakelen. 

Voor de aanvragen onder gevolgklasse 2 en 3 blijft de gemeente de bouwtechnische toets nog wel zelf uitvoeren. Gevolgklasse 2 en 3 zijn de zwaardere bouwplannen, zoals een appartementencomplex of grote fabriekshal.

Vragen?
Weet je niet onder welke gevolgklasse jouw bouwinitiatief valt, neem dan contact met ons op. Natuurlijk kun je er ook bij je aannemer of architect naar vragen.

Maak van je bouwproject een proefproject voor de nieuwe Wet kwaliteitsborging.

> Lees hier meer over de proefprojecten Wkb in Heusden.

 

Wat is een kwaliteitsborger?
Onder de Wet kwaliteitsborging (Wkb) (die vanaf 1 januari 2024 geldt) toetst een onafhankelijke kwaliteitsborger de bouwplannen. De kwaliteitsborger ziet erop toe dat een bouwwerk bij gereedmelding aan de regels voldoet.

> Lees hier meer over de kwaliteitsborger.

Wanneer moet je zelf een kwaliteitsborger inschakelen? 
Vanaf 1 januari 2024 is alleen voor meldingsplichtige technische bouwactiviteiten (bouwwerken in gevolgklasse 1), onder de Wkb een kwaliteitsborger verplicht. Zonder kwaliteitsborger kun je dan geen bouwmelding doen. Ook mag je dan niet beginnen met bouwen.

Advies: we adviseren om een kwaliteitsborger op tijd te benaderen. Op het moment dat je een ontwerper/tekenaar inschakelt, is het ook verstandig om al een kwaliteitsborger te benaderen. De kwaliteitsborger kan dan zelf aangeven op welke moment hij/zij betrokken wil worden in het proces. Hierdoor kan het ontwerp- en bouwproces wellicht efficiƫnter en sneller verlopen. Het is mogelijk dat er een wachttijd ontstaat vanwege de vraag naar en het aanbod van kwaliteitsborgers. Door op tijd een kwaliteitsborger in te schakelen, kan hij je bouwproject meenemen in zijn planning.

Hoe vind je een kwaliteitsborger?
Zoek je een erkende en gecertificeerde kwaliteitsborger voor je bouwwerk? Raadpleeg dan onderstaande link:

Aan de slag met kwaliteitsborging

Meer informatie
Animatie over Bouwen onder kwaliteitsborging - Een stappenplan voor (kleine) aannemers en consumenten.
> Lees hier meer over de Wkb.
Bouwwerken in gevolgklasse 1.
Schema Bouwen onder de Omgevingswet en Kwaliteitsborging (pdf).
www.stichtingibk.nl
Het stelsel voor kwaliteitsborging in de bouw |Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (tlokb.nl)