Vanaf 1 januari 2024 gaat de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) gelden. Vanaf dan gaat de toetsing van de bouwtechnische eisen van een bouwwerk van de gemeente over naar een onafhankelijke partij, de zogenaamde kwaliteitsborger. Dit geldt niet direct voor alle bouwwerken en dit zal in fases gaan. Je vindt hier meer informatie over de Wkb, een video met stappenplan en wanneer je zelf een kwaliteitsborger moet inschakelen.
De bouwtechnische toets wordt met het ingaan van de Wet kwaliteitsborging vanaf 1 januari 2024 niet meer door de gemeente gedaan, maar door een gecertificeerde en erkende kwaliteitscontroleur. Deze kwaliteitscontroleur wordt ook wel kwaliteitsborger genoemd.
Voor welke bouwwerken heb je een kwaliteitsborger nodig?
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) treedt per 1 januari 2024 in werking voor zowel nieuwbouw als voor verbouwingen van bouwwerken met een laag risicoprofiel (gevolgklasse 1). |Zoals eengezinswoningen en eenvoudige bedrijfspanden.
Dus als jouw bouwplan een bouwwerk is volgens gevolgklasse 1, dan moet je vanaf 1 januari 2024 zelf een kwaliteitsborger inschakelen.
Voor de aanvragen onder gevolgklasse 2 en 3 blijft de gemeente de bouwtechnische toets nog wel zelf uitvoeren. Gevolgklasse 2 en 3 zijn de zwaardere bouwplannen, zoals een appartementencomplex of grote fabriekshal.
Vragen?
Weet je niet onder welke gevolgklasse jouw bouwinitiatief valt, neem dan contact met ons op. Natuurlijk kun je er ook bij je aannemer of architect naar vragen.
Wat is een kwaliteitsborger?
Onder de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) (die vanaf 1 januari 2024 geldt) toetst een onafhankelijke kwaliteitsborger de bouwplannen. De kwaliteitsborger ziet erop toe dat een bouwwerk bij gereedmelding aan de regels voldoet.
> Lees hier meer over de kwaliteitsborger.
Wanneer moet je zelf een kwaliteitsborger inschakelen?
De Wkb treedt per 1 januari 2024 in werking voor zowel nieuwbouw als voor verbouwingen van bouwwerken met een laag risicoprofiel (gevolgklasse 1), zoals eengezinswoningen en eenvoudige bedrijfspanden. Dus als jouw bouwplan een bouwwerk is volgens gevolgklasse 1, dan moet je vanaf 1 januari 2024 zelf een kwaliteitsborger inschakelen. Het gaat hier om meldingsplichtige technische bouwactiviteiten. Zonder kwaliteitsborger kun je geen bouwmelding doen. Ook mag je dan niet beginnen met (ver-)bouwen.
Advies
We adviseren om een kwaliteitsborger op tijd te benaderen. Op het moment dat je een ontwerper/tekenaar inschakelt, is het ook verstandig om al een kwaliteitsborger te benaderen. De kwaliteitsborger kan dan zelf aangeven op welke moment hij/zij betrokken wil worden in het proces. Hierdoor kan het ontwerp- en bouwproces wellicht efficiƫnter en sneller verlopen. Het is mogelijk dat er een wachttijd ontstaat vanwege de vraag naar en het aanbod van kwaliteitsborgers. Door op tijd een kwaliteitsborger in te schakelen, kan hij je bouwproject meenemen in zijn planning.
Hoe vind je een kwaliteitsborger?
Zoek je een erkende en gecertificeerde kwaliteitsborger voor je bouwwerk? Raadpleeg dan onderstaande link:
Maak van je bouwproject een proefproject voor de nieuwe Wet kwaliteitsborging.
> Lees hier meer over de proefprojecten Wkb in Heusden.
Bouwend Nederland informeert op deze website aannemers en ondernemers over de Wet kwaliteitsborging bouwen. Ook deze video van Bouwend Nederland geeft inzicht in de veranderingen.
> Lees meer over de Wet kwaliteitsborging voor bouwen op het digitale Informatiepunt Leefomgeving.
> Bouwwerken in gevolgklasse 1.
> Schema Bouwen onder de Omgevingswet en Kwaliteitsborging (pdf).
> www.stichtingibk.nl
> Het stelsel voor kwaliteitsborging in de bouw |Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (tlokb.nl)
Lees meer over de Omgevingswet en de Omgevingsvisie op www.heelheusdenbouwtmee.nl