Maak van je bouwproject een proefproject voor de nieuwe Wet kwaliteitsborging

Natuurlijk is het ook jouw droom om in een zorgvuldig en degelijk gebouwd huis te wonen. De Wet kwaliteitsborging (Wkb), die nog in werking moet treden, moet daar voor gaan zorgen. Met deze wet verandert de manier waarop gemeenten bouwactiviteiten behandelen en toetsen. Om duidelijk te krijgen wat de gevolgen zijn voor alle betrokkenen, gaan gemeenten proefprojecten uitvoeren. Doe je ook mee?

De bouwtechnische toets wordt met het ingaan van de Wet kwaliteitsborging niet meer door de gemeente gedaan, maar door een gecertificeerde en erkende kwaliteitscontroleur. Deze kwaliteitscontroleur wordt ook wel kwaliteitsborger genoemd. Zodra de Wkb inwerking treedt, geldt dit voor alle aanvragen die onder de zogenoemde gevolgklasse 1 vallen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  • een vrijstaande woning
  • een fiets- of voetgangersbrug
  • een recreatiewoning
  • een kleine bedrijfshal.

Voor de aanvragen onder gevolgklasse 2 en 3 blijft de gemeente de bouwtechnische toets nog wel zelf uitvoeren. Gevolgklasse 2 en 3 zijn de zwaardere bouwplannen, zoals een appartementencomplex of grote fabriekshal.

Weet je niet onder welke gevolgklasse jouw bouwinitiatief valt, neem dan contact met ons op Natuurlijk kun je er ook bij je aannemer of architect naar vragen.

> Schema Bouwen onder de Omgevingswet en Kwaliteitsborging (pdf)

Proefprojecten ter voorbereiding

Voor een goede invoering van de Wet kwaliteitsborging is het belangrijk op ervaring op de doen door het uitvoeren van proefprojecten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben afgesproken dat elke gemeente proefprojecten uitvoert. Dit is nodig om de gevolgen van de nieuwe wet voor alle partijen duidelijk te maken. Er zijn nog veel vragen en onduidelijkheden over de Wet kwaliteitsborging. Het uitvoeren van een proefproject is de enige manier om inzicht te krijgen over wat de Wet kwaliteitsborging nu echt gaat betekenen.

Als gemeente willen wij graag samen met jou, jouw ontwerper en jouw aannemer ervaring opdoen met de Wet kwaliteitsborging. Deze ervaring helpt ons en de andere partijen om deze wet voor alle betrokkenen zo goed mogelijk in te voeren.

Lees meer hierover op www.heelheusdenbouwtmee.nl

Wij zoeken voor 5 proefprojecten partijen om samen ervaring op te doen. Ben jij van plan om de komende tijd een bouwaanvraag in te dienen die valt onder gevolgklasse 1? Dan doen wij dat graag samen met jou. Wij helpen je om samen met een erkende kwaliteitscontroleur het traject van technische toetsing op basis van de Wet kwaliteitsborging te doorlopen.

Wat levert het jou op?
  • Gemeente verkent de mogelijkheden om korting op leges te geven (neem hierover contact op met de gemeente).
  • Zorgvuldige controle door de kwaliteitscontroleur draagt bij aan de realisatie van een goed gebouw met geringe kans op bouwfouten.
  • In de toekomst wordt ‘de stempel’ van de kwaliteitscontroleur belangrijk bij verkoop. Door deel te nemen aan een proefproject sleep je als eerste deze stempel binnen waarmee je bij verkoop de koper zekerheid kan bieden dat er gebouwd is volgens de toen geldende eisen.
  • Door nu al te werken via de richtlijnen van de Wet kwaliteitsborging, ontstaat een grotere aansprakelijkheid bij de aannemer. Je kunt hierdoor sneller verhaal halen als er (bouw)fouten ontstaan. De situatie dat gewezen wordt naar elkaar, wordt hiermee dus verkleind.
  • Als je na 1 januari 2024 begint met de bouw of nog aan het bouwen bent, heeft de Wet kwaliteitsborging hierop indirect impact. Er moet namelijk een consumentendossier aangemaakt worden, waarin onder meer de bouwkwaliteit wordt vastgelegd. Aan deze extra handeling en vertaalslag zijn tijd en mogelijk extra (onverwachte) kosten verbonden. Die kosten bespaar je als je je bouwplan nu al uitvoert volgens de nieuwe wet.
Wanneer starten?

Een proefproject levert het meeste op als je in een zo vroeg mogelijk stadium besluit om mee te doen. Zelfs nog voordat de eerste tekeningen gemaakt worden. Dan hebben we samen de meeste leermomenten en haal je er het maximale uit voor je bouwproject.

Vragen of aanmelden?

Heb je vragen over de proefprojecten? Of wil je meedoen met een proefproject? Neem dan contact op met Theo de Kleijn van de gemeente Heusden, telefoon: (073) 513 1789. Een e-mail sturen kan ook: info@heusden.nl.

Heb je een ontwerper gevonden en wil je graag samen af tasten of een proefproject iets voor jou is? Maak dan een afspraak om samen langs te komen. We kunnen dan samen bepalen of een proefproject voor jouw bouwplan een goede keuze is.

Meer informatie over de Wet kwaliteitsborging vind je op onderstaande websites:

Stichting IBK
> VNG > Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Zoek je een erkende en gecertificeerde kwaliteitscontroleur voor je proefprojecten? Raadpleeg dan onderstaande link

Aan de slag met kwaliteitsborging

Laatst bijgewerkt op: 11-05-2023