Lokale omstandigheden Wet kwaliteitsborging

Bij het bouwen onder Wet kwaliteitsborging moet je letten op lokale omstandigheden of risico's. Dit neemt de kwaliteitsborger mee als uitgangspunt voor de risicobeoordeling en het borgingsplan. Hieronder lees je meer over de 10 lokale omstandigheden die een rol kunnen spelen bij jouw project.

In de gebieden op deze kaart gelden beperkingen voor wat betreft grondactiviteiten, zoals het boren van funderingspalen:

> Klik hier voor meer informatie
Je vindt de kaart ook via Kaartbank (arcgis.com). Via ‘kaartlagen water’ > aanvinken ‘Waterwinning voor menselijke consumptie’ krijg je dit kaartbeeld.

Bodemenergiesystemen die op korte afstand van elkaar worden geplaatst kunnen invloed hebben op de temperatuur van de ondergrond bij de 'buur-systemen'. Hierdoor kunnen bodemenergiesystemen die vlak bij elkaar liggen (+/-150 m), elkaar positief of negatief beïnvloeden.

Via www.wkotool.nl vind je de locaties van gesloten bodemenergiesystemen in onze gemeente. In deze tool hebben we de bij ons bekende bodemenergiesystemen ingevoerd.

Bodemenergiesystemen zijn in principe niet toegestaan in grondwaterbeschermingsgebieden.

Via sonderingsonderzoek doe je zelf onderzoek naar de draagkracht van de bodem. Uit dit onderzoek kan blijken dat:

  • Er dieper gegraven moet worden. Houd dan rekening met het grondwaterbeschermingsgebied en de regels die daarvoor gelden (zie het kopje ‘Grondwater beschermingsgebied’).
  • Je graafwerkzaamheden moet uitvoeren in een archeologisch waardevol gebied. Daarvoor zijn regels opgenomen in het omgevingsplan. Als er archeologische waarden worden aangetroffen, kan het zijn dat het bouwwerk op een andere manier moet worden gefundeerd. Neem dit mee in de lokale risicoafweging.

De geluidsbelasting op de gevel van geluidsgevoelige objecten mag bij (vervangende) nieuwbouw niet hoger zijn dan de daarvoor geldende voorkeursgrenswaarde of een vastgestelde hogere grenswaarde. Via deze link kun je een zeer grove indicatie van de geluidsbelasting doen.

Is de gevelbelasting hoger dan 48 dB (maar maximaal 63 dB binnen de bebouwde kom en buiten de bebouwde kom maximaal 53 dB)? Dan kan met een hogere waardebesluit en een afwijking van het omgevingsplan worden meegewerkt.

Tegelijk met een aanvraag van een omgevingsvergunning moet je dan ook een aanvraag ‘hogere waarde’ indienen, inclusief een akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai.

Afhankelijk van de uitkomsten van het akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai, kunnen we aanvullend nog vragen naar een akoestisch gevel isolatierapport. De maatregelen uit dit rapport moeten worden verwerkt in de aangevraagde tekeningen en documenten in de aanvraag om omgevingsvergunning.

De aanvraag kan pas vergund worden als een besluit is genomen over de ‘hogere waarde’. Dit kan gelijktijdig plaatsvinden met het besluit omgevingsvergunning, maar mag ook eerder. In het besluit omgevingsvergunning wordt naar het besluit hogere waarde verwezen.

Bouw je naast een bouwvallig gebouw of een gebouw dat slecht gefundeerd is? Neem dan extra maatregelen die het risico op het ontstaan van schade door trillingen verkleinen.

Voor het bouwen vlakbij of in een dijk of sloot, kunnen beperkingen gelden die consequenties hebben voor de funderingswijze of uitvoeringswijze van bebouwing. Neem daarom op tijd contact op met Waterschap Aa en Maas. Meestal is ook een watervergunning nodig voor de bouwwerkzaamheden.

In het omgevingsplan kunnen overige zones opgenomen zijn, die beperkend kunnen zijn voor jouw bouwplan. In het omgevingsplan heet dit meestal een 'dubbelbestemming'.

Denk hierbij aan een dubbelbestemming 'zone snelweg', 'zone openheid' of 'zone hoogspanningsleiding'.
> Klik hier om de zones te bekijken

Kom je een zone tegen en weet je niet wat de mogelijke consequentie voor jouw bouwplan kan zijn in relatie tot deze zone? Neem dan contact op met het cluster Omgevingsvergunningen.

Bij nieuwbouw en verbouwplannen geldt de eis dat het hemelwater volledig op eigen perceel geïnfiltreerd moet worden. De minimale uitgangspunten lees je in de 'Beleidsregel randvoorwaarden voor water bij bouwen in de gemeente Heusden'.

Bemalingswater hoort niet in het riool thuis. Als gemeente Heusden hebben we een voorkeursvolgorde voor het aanbieden van bemalingswater. De randvoorwaarden en voorkeursvolgorde vind je in de 'Beleidsregel randvoorwaarden voor water bij bouwen in de gemeente Heusden'.

Voor de beschikbaarheid van bluswater geldt deze tabel.

A-water
Is binnen 3 minuten beschikbaar en levert minimaal 60 m³/uur bij een intrededruk van minimaal 0,5 bar bij afname gedurende 1 uur. Een voorbeeld hiervan is een ondergrondse brandkraan op maximaal 40m van de brandweertoegang (via de openbare weg) of waterbuffer van tenminste 60m³.

B-water
Is binnen 15 minuten beschikbaar en mag voorzien worden door dezelfde waterbron/ waterleverancier als A-water. Afhankelijk van de gebruiksfunctie levert B-water tussen 60 tot 120m³/uur gedurende minimaal 4 uur. Een voorbeeld hiervan is een ondergrondse brandkraan op maximaal 200m.

C-water
Is binnen 60 minuten beschikbaar met een capaciteit van 120 tot 240m³/uur, afhankelijk van de gebruiksfunctie, en kent een oneindige capaciteit. Een voorbeeld hiervan is open water binnen 2500 meter (via de openbare weg). Bij een debiet van 120m3/h mag de afstand 2500 meter bedragen, bij een hoger debiet bedraagt de maximale afstand 1.000 meter. C-water mag ook geleverd worden door andere voorzieningen dan open water zoals bijvoorbeeld hoog debiet waterleidingen met meerdere goed gepositioneerde brandkranen.

Meer achtergrondinformatie en toelichting over de bluswatervoorziening vind je in de publicatie 'Beleidsregels bereikbaarheid en bluswatervoorziening Brabant'.

Laatst bijgewerkt op: 01-12-2023