Klantreis Omgevingswet: Principeverzoek
Bij omvangrijke of complexe (ver)bouwwerken kunnen de kosten voor een omgevingsvergunning hoog zijn. Daarom kun je eerst een principeverzoek indienen. Met dit verzoek kun je inschatten of je voor jouw bouwplannen een vergunning kunt krijgen. Aan een principeverzoek zijn kosten verbonden. Het bespaart je mogelijk wel hoge onderzoeks- en legeskosten als jouw droomverbouwing niet haalbaar blijkt te zijn tijdens het vooroverleg. De uitkomst van je principeverzoek is geen vergunning, maar biedt wel extra zekerheid voor het vervolg van je plannen.

De afbeelding hieronder laat de stappen zien van een principeverzoek.

Tip: Neem eerst contact op met onze bouwplantoetsers via telefoonnummer (073) 513 17 89 of via info@heusden.nl. Zij kijken dan samen met jou of het verstandig is om eerst een principeverzoek in te dienen voor jouw bouwplan, voordat je een omgevingsvergunning aanvraagt. 

> Een principeverzoek kun je online indienen via deze website met je DigiD. Dit kost geld (legesbedrag).
> Lees hier meer over de soorten principeverzoeken die er zijn.

 

We beoordelen je plan (tijdens een principeverzoek) op meerdere onderwerpen zoals stedenbouw, verkeer, parkeren, water, natuur, bodem enzovoort. Ook krijg je advies op welke onderdelen het initiatief nog verbeterd kan worden.

Nadat we je principeverzoek hebben beoordeeld, ontvang je hierover een brief met een principe-uitspraak van het college van Heusden. Bij een positieve reactie kun je door naar stap 3: ik dien een conceptverzoek in of naar stap 4: Ik ga een vergunning aanvragen. Dit hangt af van je aanvraag. Bij een negatieve reactie kun je voor uitleg contact opnemen met onze bouwplantoetsers via telefoonnummer (073) 513 17 89 of via info@heusden.nl.

Zijn we positief over het principeverzoek dan kunnen we gaan voorbereiden op de aanvraag omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) of wijziging omgevingsplan. Deze voorbereiding gaat via een conceptverzoek waarbij je een concept ruimtelijke motivering en bijbehorende onderzoeken aan ons voorlegt. Dit kan via info@heusden.nl

Let op: dit is nog geen formele aanvraag. We adviseren je wel om een professioneel en kundig adviesbureau in te schakelen. Zij hebben veel kennis en kunde en zijn op de hoogte van de laatste wetgeving en vereisten. Wij gaan gezamenlijk met dit conceptverzoek aan de slag. Staan alle lichten op groen dan kun je een formele aanvraag voor een BOPA of wijziging omgevingsplan indienen.

Een omgevingsvergunning vraag je aan via het digitale Omgevingsloket. Dit kost geld (legesbedrag).
Ga je ook iets slopen? Check dan via het digitale Omgevingsloket of je hiervoor ook een vergunning nodig hebt of een melding moet doen. Hiervoor kun je ook contact opnemen met de gemeente.

> Ga door naar de klantreis 'ik heb een bouwplan en dan?' (stap 1 van 3)

Mogelijke uitzonderingen zijn niet meegenomen in deze klantreis. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Ga door naar de klantreis 'ik heb een bouwplan en dan?' (stap 1 van 3)

Ga terug naar klantreis totaaloverzicht omgevingswet

Laatst bijgewerkt op: 11-09-2024