De boa als zondebok?

De maatschappij is aan het veranderen. Scheldpartijen, bedreigingen en zelfs fysiek geweld: agressie tegen hulp- en dienstverleners komt helaas vaak voor in Nederland. Ook tegen de boa’s in onze eigen gemeente. Deze maand schrijft Peter, coördinator van onze boa’s, hier meer over in zijn blog.

Eind 2022 schreef Peter een blog over verkeerde beeldvorming van boa’s en deelde een vervelende ervaring tijdens zijn dienst. Je leest het blog via deze link. Helaas is het onderwerp agressiviteit nog steeds een onderdeel van zijn werk.

Social media

Peter vertelt : “Onlangs werd er een collega boa geconfronteerd met een agressieve reactie op zijn blog. Deze inwoner verwees naar een vervelend gesprek met deze boa en gaf aan dat een volgende ontmoeting wel eens heel slecht zou aflopen. Opmerkingen waar ik, als coördinator van de boa’s, niet blij van word. Ik wil dan graag weten wat er is gebeurd en waarom mensen zo reageren op social media”. Peter is niet de enige die dit wil weten. Je hoort dagelijks op het nieuws dat online agressiviteit toeneemt.

Agressiviteit
Uiteraard zoeken wij contact op met inwoners die deze opmerkingen plaatsen. “Ik heb eerder een vervelende situatie meegemaakt in een andere gemeente waar ik werd terecht gewezen door een boa.” Was de reactie van deze inwoner. Hierdoor is zijn mening al ‘gekleurd’ en denkt hij dat alle boa’s hetzelfde zijn. “Het had dus helemaal niets met mijn collega boa te maken. Want deze inwoner was nog gefrustreerd door een ander incident en laat zijn frustratie los op een ander uniform. Helaas beseft niet iedereen wat voor gevolgen dit kan hebben op een ander. In dit geval op mijn collega boa. Het kan blijvende emotionele schade aanrichten” geeft Peter nadrukkelijk aan.

Boa’s en hulpverleners doen gewoon hun werk. Uiteraard is het krijgen van een waarschuwing of het ontvangen van een boete, erg vervelend. Maar we hebben nu eenmaal wetten en regels in ons land. We delen echt niet met plezier boetes uit maar soms is het nodig.

Begrip

“Met welke boodschap schrijf ik dit blog? Ik vraag meer begrip voor elkaar. En vraag om elkaar persoonlijk aan te spreken. Niet via social media” geeft Peter aan. “ Een boa hoeft niet altijd de problemen in de wijk op te lossen. Inwoners mogen elkaar er ook op aanspreken. Waardeer dit ook van elkaar. Laat niet de wet van de sterkste zegevieren of van diegene met de grootste mond. We leven hier samen, dus laten we ook samen bepaalde problemen oplossen. Als een boa of politieagent daarin kan bemiddelen, dan helpen wij daarbij. Zie de boa eens als een scheidsrechter, die tussen de inwoners staat en zijn uiterste best doet om ‘de wedstrijd’ goed te laten verlopen. Het liefst zonder gele kaart (waarschuwing) of rode kaart (boete). Pas dan kunnen we spreken van een mooie en sportieve “wedstrijd”.

Een mooie oproep Peter. Bedankt voor jouw input voor dit blog.

Elke maand schrijft een ander lid van ons boateam een blog. Wil je de voorgaande blogs ook nog lezen? Klik dan door naar de voorstelpagina van onze boa’s. 

Laatst bijgewerkt op: 23-11-2023