Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) zorgt voor extra veiligheid in onze wijken en pakt overlast aan. In onze gemeente hebben we ook boa’s. Ze maken van alles mee en dat delen ze met ons via deze blogs. Deze keer is Peter aan het woord. Peter is de coördinator van onze BOA’s. Hij heeft geen eigen wijken, maar helpt wel regelmatig mee tijdens het toezicht houden. 

Toeval bestaat niet, of toch wel? En wat te denken van beeldvorming? Op een regenachtige zondag in november startte Peter zijn dienst in Heusden vesting. Dat doet hij niet mijn zijn dienstauto, maar hij maakt zijn ronde te voet. Hij begon zijn controle van betaald parkeren op het Burchtplein.

Peter had net twee auto’s gecontroleerd toen er een man voorbij kwam lopen met zijn hondje. Ze passeerden elkaar en kregen oogcontact. Normaal gesproken groet Peter meteen, maar de voorbijganger was hem voor en riep: “Vuile nazi”. Peter wist niet wat hem overkwam. Hij kende de man niet, had hem niet bekeurd en deed gewoon zijn werk. Door zijn jarenlange werkervaring is Peter wel wat gewend en reageerde beleefd: “U ook een hele goede middag”. Helaas werd dat niet goed opgepakt door de man. Hij liep direct op Peter af en kwam heel dicht bij hem staan. ‘Kom maar mee naar de wallen, dan sla ik je daar helemaal in mekaar, lafaard.’ was zijn reactie. Peter stond bijna perplex. Wat gebeurde hem nu? Er volgde, vanuit Peter zijn kant, een beleefde woordenwisseling. Maar helaas was de man niet voor rede vatbaar. Peter vervolgde zijn werkzaamheden en liep van de Vismarkt naar de Botermarkt.

Daar aangekomen kwam Peter opnieuw in een bijzondere situatie terecht. Een man, die naast een geparkeerde auto stond, riep naar hem: “Gij het zeker nog nooit gewerkt”. Peter reageerde hier gevat op: “Ik zit al meer dan 40 jaar in het vak en doe mijn werk met plezier, meneer. Hopelijk heeft u net zo’n fijn werk”. Een antwoord wat deze man niet had verwacht. Dat kwam ook mooi uit, want zijn vrouw kwam met het parkeerkaartje aan, legde dit keurig op het dashboard en beiden gingen ze de vesting in. Peter was opnieuw verwonderd maar vervolgde nog steeds vrolijk zijn controle ronde.

Iets verderop zag hij een foutief geparkeerde auto. Een voorbijganger gaf aan dat dit de auto van de buurman was en wees Peter op dat huisadres. Peter belde aan en wat bleek. Die man had hij die ochtend al eerder getroffen. Het was de man die hem een uur geleden nog een nazi noemde. Peter was echter niet van zijn stuk gebracht. Hij vroeg de man op een beleefde manier of de verkeerd geparkeerde auto van hem was. Dat werd bevestigd en de man riep gelijk: “Kom je nu echt hierover zeiken, want dit is eigen grond’. Peter legde uit dat, ondanks het eigen grond was, het dan nog tot de openbare weg behoorde en dat er volgens de Wegenverkeerswet, binnen de vakken geparkeerd moet worden. Gelukkig reageerde de man daarop heel anders. Hij bood zelfs zijn excuses aan van die ochtend. Het gesprek nam hiermee een prettige wending. Samen werd er naar een oplossing gezocht voor het fout parkeren. Ook kwam naar voren waarom de man die ochtend zo agressief reageerde naar Peter. Een aantal jaar geleden had hij slechte ervaringen opgedaan met andere Boa’s. Ook ergerde hij zich aan het gedrag van onze Amsterdamse collega uit het bekende tv programma Handhavers. Gelukkig toonde Peter aan dat niet alle boa’s hetzelfde zijn en ook elke gemeente weer anders is. Die dienst kon Peter toch nog prettig afsluiten.

Zo zie je maar weer, toeval bestaat niet. Want hoe groot is de kans dat je iemand twee keer op een dag tegen komt in een geheel andere situatie. Jammer genoeg veroorzaakt beeldvorming, zoals in bijvoorbeeld tv programma’s als Handhavers, ook voor verwarring. De boa’s van de gemeente Heusden, zijn niet zoals de boa’s in Handhavers. Hoewel er in dat programma zeker ook boa’s zijn die hun vak goed verstaan en anderen netjes behandelen. Met onze boa blogs proberen wij onze inwoners te laten zien hoe een werkdag van onze boa’s eruit kan zien. Dat ze niet alleen bekeuringen uitdelen. Boa’s zijn er ook om mee te praten en waar dat kan, problemen mee op te lossen. Altijd op een manier met wederzijds respect.

Bedankt Peter dat jij ons mee wilde nemen in jouw werk en dat we hierdoor wat meer te weten zijn gekomen over de werkzaamheden en jouw passie voor het boa-vak! Ben jij benieuwd naar onze andere boa’s. Houd dan onze Facebookpagina en deze blog in de gaten! Elke maand verschijnt er een nieuwe blog.