Jeugdboa Tom vertelt over zijn werk

Deze maand aan het woord in de boablog: onze jeugdboa Tom! Eerder werkte hij bij ons als gebiedsboa voor Vlijmen, Nieuwkuijk en Haarsteeg. Begin dit jaar maakte hij de overstap naar jeugdboa. Zo’n switch gaat niet zomaar. Daar gaat een opleiding aan vooraf. Tom schrijft in deze blog over zijn nieuwe functie.

“Eerst werkte ik dus in drie kernen in onze gemeente. Nu is mijn werkveld de hele gemeente. Ik houd me bezig met alles wat jeugd en handhaving raakt. Je kunt dan denken aan hangjongeren en de overlast die daarbij kan ontstaan. Als jeugdboa monitor je jeugdgroepen, signaleer je het als er iets speelt en reageer je op meldingen uit de buurt. Waar het dus om draait, is om de verbinding met de jeugd aan te gaan,” vertelt Tom.

Bij het contact met een groep let een jeugdboa op allerlei dingen: wie neemt het voortouw? Wie loopt er mee? Hoe reageren ze op een boa en zijn er dingen waar je mee kunt helpen? Als jeugdboa ken je de jongeren en de jongeren kennen jou. Dat heeft wél tijd nodig. Je investeert in duurzame relaties.

Samenwerken
Tom houdt zich niet alleen bezig met hangjongeren. Korte lijnen met scholen en kinderopvangen in de gemeente zijn ook belangrijk. “De komende tijd bouw ik contacten met hen op,” vertelt hij. “Verder werk ik samen met andere professionals in het werkveld zoals mijn collega-boa’s, jongerenwerkers en wijkagenten.”

Waarom een jeugdboa?
Het werk van een jeugdboa heeft een aantal voordelen. Zo heeft de jeugdboa natuurlijk veel contact met jeugd en leert hij de jongerengroepen in onze gemeente echt kennen. Daardoor signaleert en herkent hij gedrag en weet hij dus wanneer het tijd is om actie te ondernemen. Dat is preventief te werk gaan. Ook heeft een jeugdboa, net als onze gebiedsboa’s, nauwe contacten met hulpinstanties.

Versterking
De komende maanden heeft Tom versterking tijdens zijn werk! “Bij de gemeente Heusden zetten we ons in voor een goede begeleiding van stagiaires. Ik ben stagebegeleider en de komende maanden loopt stagiair Ivo mee.”

De 17-jarige Ivo zit nu in het laatste jaar van de opleiding HTV (handhaving, toezicht en veiligheid). Na deze opleiding wil hij graag door naar de politie en daarom koos hij HTV als vooropleiding. In de komende maanden kom je Ivo vast eens tegen!

Welkom Ivo en dank je wel Tom voor jouw verhaal als jeugdboa. Heb jij tips waar onze jeugdboa mee aan de slag kan gaan? Laat het ons dan weten via info@heusden.nl of bel naar (073) 513 17 89. Wil je alle blogs van onze boa’s lezen? Kijk dan hier. 

Laatst bijgewerkt op: 21-02-2024