Boa blog - Sander (Oktober 2023)

Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) zorgt voor extra veiligheid in onze wijken en pakt overlast aan. In onze gemeente hebben we ook boa’s. Ze maken van alles mee en dat delen ze met ons via deze blogs. In dit blog is Sander aan het woord. Hij is de boa van de kernen Drunen en Elshout. Dit keer schrijft hij over vuurwerkoverlast. 

Het is herfst en het wordt steeds vroeger donker. Door de verandering van het seizoen veranderen ook onze werkzaamheden. Vooral bij de meldingen over jeugdoverlast. In plaats van meldingen over ‘hangjongeren’ die in het park zitten, krijgen we nu vooral meldingen over vuurwerkoverlast veroorzaakt door jongeren.

Vuurwerk

Het afsteken van vuurwerk is een jarenlange traditie op oudejaarsdag. In tegenstelling tot andere landen mogen we in Nederland zelf vuurwerk afsteken op deze dag, maar wel tussen afgesproken tijden. Geen dag eerder of later. Helaas zijn er mensen (vooral jongeren) die zich daar niet aan houden. Het afsteken van vuurwerk is bij hen populair en begint elk jaar steeds vroeger. De knallen worden ook steeds harder.

Illegaal

Wij krijgen steeds meer meldingen van vuurwerkoverlast. Overlast dat wordt veroorzaakt door jongeren die zwaar illegaal vuurwerk afsteken. Dit is vuurwerk dat in Nederland niet te koop is en in het buitenland is gekocht. Denk hierbij aan landen zoals Polen, Duitsland, Roemenië maar ook België. Het vuurwerk is daar een stuk zwaarder en knalt een stuk harder dan het vuurwerk in Nederland.

Deze knallen veroorzaken stress en angst bij buurtbewoners én dieren en het kan voor grote schade zorgen. Aan gemeente eigendommen, maar ook bij inwoners.

Gevaarlijk

Door deze overlast wordt de roep om een algemeen vuurwerkverbod steeds sterker. Maar het zijn niet alleen de jongeren die hier op aangesproken moeten worden. Ook ouders en verzorgers moeten hierin hun verantwoordelijkheid nemen. Naast de overlast is het namelijk ook gevaarlijk voor jezelf en je omgeving.

Op internet zijn genoeg voorbeelden te vinden waarbij mensen vingers of handen missen omdat er illegaal vuurwerk in hun handen uiteen klapt. Vaak wordt vuurwerk gewoon in huis bewaard. Levensgevaarlijk!

Een oproep aan alle inwoners: ‘Steek alleen legaal vuurwerk af op 31 december 2023 vanaf 18:00 uur tot 1 januari 2024 02:00 uur. Zo blijft de traditie bestaan en de overlast, richting oudjaar, voor andere inwoners en dieren beperkt!’

Meer weten?

Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over het kopen van vuurwerk, het bepreken van overlast en de regels. Je leest het hier:https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vuurwerk

Bedankt Sander voor tips. Peter schrijft de volgende blog. Wil je de andere blogs ook nog lezen? Klik dan door naar de voorstelpagina van onze boa’s. 

Laatst bijgewerkt op: 25-10-2023