Boa Sander specialiseert zich in kamergewijze verhuur

Boa Sander specialiseert zich in kamergewijze verhuur
Deze maand aan het woord in de boablog: boa Sander. Je kent hem als gebiedsboa voor Drunen en Elshout. Ook hij veranderde, net als zijn collega Tom, dit jaar van specialisatie: kamergewijze verhuur. Sander schrijft in deze blog over zijn nieuwe functie.

‘Kamergewijze verhuur betekent dat er binnen een woning of pand meerdere kamers verhuurd worden aan mensen om in te wonen. Meestal zijn de huurders buitenlanders die hier tijdelijk komen werken en wonen. Maar het kunnen ook studenten of jongeren zijn die een betaalbare woningen zoeken,’ vertelt Sander.

Sander zijn inhoudelijke rol is nu anders dan voorheen. Hij heeft nu een controlerende functie als toezichthouder en past het bestuursrecht toe in plaats van het strafrecht. Hiervoor hoeft hij zijn boa uniform niet aan.

Naleving van regels

‘Wanneer je een kamer verhuurt mag dat niet zomaar. Je moet dan aan veel regels voldoen. Denk bijvoorbeeld aan brandveiligheid. Daarnaast moeten de huurders zich ook inschrijven als inwoner van onze gemeente. Regels die ik allemaal controleer op mijn rondes’ geeft Sander aan.

Bij onze gemeente komen er op verschillende manieren signalen binnen over kamergewijze verhuur. Omwonenden kunnen overlast ervaren en dit aan ons melden. Maar het kan ook een signaal zijn van een collega van burgerzaken die aangeeft dat er teveel inschrijvingen zijn op één adres. Dan controleert Sander dat. Bij een inspectie kijkt hij of de regels worden nageleefd door de verhuurder en hij kijkt  naar de omstandigheden van de huurders. Klopt het allemaal wel? Vooral bij bewoning van buitenlanders wordt er gekeken of er geen arbeidsuitbuiting aan de orde is. Mocht Sander hier signalen van zien of horen wordt de arbeidsinspectie ingeschakeld.

Nieuwe teamleden

Nu boa’s Tom en Sander allebei een nieuwe functie uitoefenen, zijn er twee plekken vrijgekomen als gebiedsboa in onze gemeente. Deze zijn, begin dit jaar, ingevuld door Ellen en Daniëlle. In Drunen en Elshout kan je boa Daniëlle vinden. Ellen maakt haar rondes in Vlijmen, Nieuwkuijk en Haarsteeg.

Welkom Ellen en Daniëlle en dank je wel Sander voor jouw blog. Heb jij tips voor Sander? Of vragen voor Ellen en Daniëlle? Laat het ons dan weten via info@heusden.nl of bel naar (073) 513 17 89. Wil je alle blogs van onze boa’s lezen? Klik dan door naar de voorstelpagina van onze boa’s. 

Laatst bijgewerkt op: 20-03-2024