Handhaving, niet altijd de leukste zaak voor mens en dier.

Boa's handhaven op veelvoorkomende overlastfeiten. Denk aan hinderlijk gedrag van hangjongeren, afval op straat, verkeersovertredingen maar ook dieren die overlast veroorzaken. Deze maand schrijft Reno - gebiedsboa van de kernen Heusden vesting, Oudheusden, Herpt, Hedikhuizen, Heesbeen en Doeveren - over hondenoverlast.

Voordat Reno begon bij onze gemeente, heeft er in een van onze kernen een bijtincident plaatsgevonden. Het ging om een hond en twee slachtoffers. De hond kreeg een muilkorfplicht. Onze boa’s hebben de taak, samen met de politie om dit te controleren en te handhaven.

Muilkorf plicht  

Reno vertelt: “ Mijn eerste ontmoeting met het baasje en de hond was in Vlijmen. De hond had geen muilkorf om. Uiteraard sprak ik de eigenaar hier op aan maar helaas zonder resultaat. Ik merkte aan alles dat het baasje het zielig vond, en daarom geen muilkorf aan deed. De eigenaar kreeg van mij een waarschuwing. ”  Na dit gesprek is er niets veranderd. De hond is meerdere malen gezien zonder muilkorf. De baas kreeg daarom een laatste waarschuwing. Hield hij zich niet aan de muilkorfplicht, dan werd de hond van hem afgenomen en naar het asiel gebracht.  

Helaas heeft ook deze laatste waarschuwing niet geholpen. De hond liep nog steeds zonder muilkorf. Vanwege het herhaaldelijk waarschuwen en het negeren van deze waarschuwingen, is besloten om de hond in kwestie in beslag te nemen.  

Inbeslagname

“Op de dag van inbeslagname, ben ik samen met een collega, politie en asielmedewerker, naar de woning van de hondeneigenaar gegaan,” vertelt Reno. “Na een kort gesprek gaven wij de hondeneigenaar het bevel voor inbeslagname. De eigenaar was heel verontwaardigd en bedacht van alles om er onder uit te komen. Helaas zonder resultaat”.

Een treurige gebeurtenis, want de eigenaar werkte niet mee en wilde ook geen enkele vraag beantwoorden. Zelfs niet over de gezondheid van de hond. Uiteindelijk is de hond meegenomen en naar het asiel gebracht voor onderzoek.

Elke maand schrijft een ander lid van ons boateam een blog. Wil je de voorgaande blogs ook nog lezen? Klik dan door naar de voorstelpagina van onze boa’s. 

 

Laatst bijgewerkt op: 14-12-2023