Onze boa’s dragen een bodycam om de veiligheid te waarborgen

Veiligheid staat voorop in onze gemeente. Ook bij ons boa-team. Helaas komt fysiek geweld nog steeds voor. Om hier goed mee om te gaan, volgen de boa’s jaarlijkse trainingen. Als extra ondersteuning kregen de boa’s in 2023 een bodycam. Peter, coördinator van de boa’s, schrijft hier deze maand over.

Als coördinator heb ik de veiligheid van de boa’s hoog in het vaandel staan. Ook onze burgemeester, portefeuillehouder Veiligheid en Handhaving, vindt dit erg belangrijk. Helaas hebben onze boa’s incidenteel te maken met fysiek, maar zeker ook met verbaal geweld. Niet alleen door onze inwoners, maar ook van bezoekers van onze mooie gemeente,” vertelt Peter. Boa’s zijn getraind in deze omstandigheden. Een goed gesprek is in de meeste gevallen voldoende om de situatie op te lossen. Helaas lukt dit niet altijd. Vandaar de keuze om een bodycam te dragen.

Bodycam, hoe zit dat nu eigenlijk?

Een bodycam is een persoonlijk beschermingsmiddel en heeft een preventieve en de-escalerende werking. De camera staat niet altijd aan maar op stand-by. Dit betekent dat alle beelden elke 30 seconden worden overschreven. Wanneer de boa de camera aanzet, worden de beelden (inclusief de 30 seconden voor het aanzetten van de camera) opgenomen en opgeslagen. De bodycam wordt alléén aangezet als de boa dit nodig vindt. Dit kan zijn omdat hij of zij zich onveilig voelt of een onveilige situatie aantreft met andere betrokkenen. Wanneer de bodycam aan gaat, probeert de boa dit kenbaar te maken. 

De opnames worden bewaard in een beveiligde omgeving. Een beperkt aantal bevoegde medewerkers hebben toegang tot de opnames. Er wordt geregistreerd wanneer en door wie de opnames worden bekeken. Na 28 dagen worden de opnames verwijderd. Als de opname onderdeel wordt van een opsporingsverzoek, klachtenprocedure of inzageverzoek dan bewaren we de beelden tot de procedure of het verzoek is afgerond.

Goed gesprek

Uiteraard hoop ik dat de inzet van de bodycams niet nodig is”, geeft Peter aan. Maar door het dragen van een bodycam voelen de boa’s zich wel veiliger. “Ook geeft het ze de garantie dat er achteraf geen discussies meer kunnen ontstaan. Camerabeelden maken de situatie meteen duidelijk. Ook hoop ik dat ze preventief werken. Dat een goed en rustig gesprek de oplossing mag zijn.”

Dankjewel Peter voor jouw blog. Heb je nog een vraag aan Peter of wil je iets met hem bespreken? Neem dan contact met hem op via ons algemene telefoonnummer (073) 513 17 89.

Elke maand schrijft een ander lid van ons boa-team een blog. Wil je de voorgaande blogs ook nog lezen? Klik dan door naar de voorstelpagina van onze boa’s. 

Laatst bijgewerkt op: 24-01-2024