Hoe kan ik energie besparen? Kan ik energiehulp krijgen? Kan ik subsidie krijgen voor isoleren of zonnepanelen? Kan ik witgoed omruilen?
Lees de antwoorden op de veelgestelde vragen over energie op deze pagina.

De website Energieloket Heusden geeft je advies over maatregelen in je woning om energie te besparen.

Meer informatie over Heel. Heusden. Duurzaam. vind je op de website www.heelheusdenduurzaam.nl.

 

 

Je kunt je niet aanmelden voor een warmtescan bij de gemeente.
De gemeente houdt een proef met warmtescans voor 2500 geselecteerde huiseigenaren in de wijken Venne-Oost en Venne-West.  Deze huiseigenaren ontvingen een brief van de gemeente. Alleen zij kunnen meedoen aan deze proef. 

De warmtescans worden uitgevoerd door bedrijf Sobolt B.V. Dit bedrijf heeft tijdens koude winternachten vanaf de openbare weg foto’s gemaakt van de voorgevels van de geselecteerde huizen. 

Alle deelnemende huiseigenaren ontvangen na de warmtescan gratis een rapport over gevelisolatie. Hierin staat advies voor verduurzaming en financieringsmogelijkheden. Doel van deze proef is om huiseigenaren aan te moedigen om te verduurzamen en energie te besparen in hun woning.

Lees hier het collegebesluit over de warmtescan
> Lees verder op www.heelheusdenduurzaam.nl

 

 

Het Energieloket is geen fysiek loket waar je naartoe kunt, maar deze website. Je vindt er informatie over hoe je je woning kunt verduurzamen: isoleren, ventileren, energie opwekken en verwarmen.

Huisscan: ook kun je via het Energieloket zelf een gratis huisscan doen via deze website.  Na het invullen van vragen, krijg je een advies op je scherm welke maatregelen geschikt zijn voor jouw woning en situatie.

Naar het Regionale Energieloket kun je mailen of bellen (van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur): via 088 525 4110 (lokaal tarief) en vragen@regionaalenergieloket.nl.

Ja, je kunt bij onze gemeente subsidie aanvragen voor het aanbrengen van gevel-, dak- of vloerisolatie of het aanbrengen van isolerend glas. Je moet hiervoor woningeigenaar zijn én je moet op het adres wonen of na de renovatie gaan wonen. Kijk hier voor de voorwaarden van de gemeentelijke isolatiesubsidie.

Landelijke subsidie: kijk voor informatie over de landelijke subsidie op deze website: investeringssubsidie duurzame energie van de overheid.  

Kijk hier voor andere subsidiemogelijkheden om te verduurzamen.

Je kunt de gemeentelijke isolatiesubsidie via deze website aanvragen. 

 

De gemeente geeft geen subsidie voor het aanschaffen van zonnepanelen. Ook heeft de gemeente geen regeling voor het aanschaffen van zonnepanelen. Via deze website Energieloket vind je informatie als je zelf zonnepanelen wilt aanschaffen.
Huur je een woning via Woonveste? Kijk dan op de website van Woonveste voor meer informatie over 'samen werken aan duurzaam'.

Kijk hier voor andere subsidiemogelijkheden om te verduurzamen.

Landelijke regelingen
De landelijke subsidie voor het aanschaffen van zonnepanelen is gestopt. Wel zijn er landelijk verschillende financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk te maken. Meer informatie over de landelijke financiële regelingen lees je op deze website van de Rijksoverheid. Hier vind je ook informatie over 'Btw op zonnepanelen afgeschaft'. 

 

Alleen inwoners met een laag inkomen kunnen energiehulp krijgen. Een energieadviseur komt dan thuis langs om advies te geven. En zij brengen meteen kleine besparende aanpassingen aan zoals het plaatsen van tochtstrips of radiatorfolie. Meer informatie over 'energiehulp' lees je op deze website van Bijeen Heusden.  

Inwoners met een HeusdenPas 2023 ontvangen een brief van de gemeente. Zij kunnen zich dan zelf digitaal aanmelden voor ‘Energiehulp’ via deze website
 

Op deze website van Bijeen Heusden lees je waar je terecht kunt voor hulp bij geldzorgen.

Meer informatie over de energietoeslag lees je op onderstaande webpagina van Bijeen Heusden.

> Informatie over energietoeslag

Ja, samen met het Regionaal Energieloket organiseren we een isolatieactie voor Heusdenaren met een koopwoning die gebouwd is tussen 1925 en 1991. Ook is er een actie voor het installeren van zonnepanelen op je eigen dak.

> Lees verder op www.heelheusdenduurzaam.nl en op www.regionaalenergieloket.nl/acties

Voor vragen, bel dan met het Regionaal Energieloket via 088 525 4110.

Vooruitblik
Er komen later dit jaar ook nog andere interessante collectieve inkoopacties voor Heusdenaren met een eigen woning:

  • voor het installeren van een hybride warmtepomp: verwachte start najaar 2023

Deze acties organiseren we ook samen met het Regionaal Energieloket. Meer informatie hierover komt nog beschikbaar op deze website en het Energieloket Heusden.

Begrippen

Bij energie komen veel begrippen voorbij. Daarom hebben we een woordenlijst online geplaatst om de begrippen uit te leggen.

Alleen Heusdenaren met een laag inkomen en een HeusdenPas krijgen hulp met het besparen van energie via een Energiehulp. Een Energiehulp is een energieadviseur die thuis langskomt om gratis advies te geven. Zij brengen meteen kleine besparende aanpassingen aan zoals het plaatsen van tochtstrips of radiatorfolie. Lees meer over energiehulp.

Je kunt zelf een energiecoach zoeken die bij je thuis kan komen voor persoonlijk advies. De gemeente biedt deze mogelijkheid aan. Via de onderstaande pagina vind je hier meer informatie over:

>> Energiecoaches van de gemeente Heusden. 

Met een energiescan kun je je energieverbruik in huis aflezen. Een energiescan is vaak een slimme meter, app of schermpje. De gasmeters en elektriciteitsmeters in de meeste huizen zijn vervangen door een slimme meter: een digitale meter voor het gas- en elektriciteitsverbruik. Als je er een ‘energieverbruiksmanager’ op aansluit, krijg je meer inzicht in je energieverbruik. Zo wordt energie besparen makkelijker en leuker! Lees meer over apparaten die je energieverbruik in huis meten en de slimme meter.

Een warmtescan geeft aan waar warmte uit de woning verloren gaat en waar het zinvol is om extra isolatie aan te brengen. Isolatie maakt je huis aangenamer, gezonder en energiezuiniger. Een warmtescan wordt gemaakt met een speciale warmtebeeldcamera, die infrarode warmtestraling kan vastleggen. Op de meest gebruikte apparaten geeft blauw koude en rood warmte aan. Lees meer over warmtescan

Via de website Energieloket Heusden kun je een gratis huisscan doen. Je vult online vragen over je huis in. Daarna zie je in 2 minuten wat voor jouw woning en situatie de mogelijkheden zijn om de energierekening te verlagen.

Laatst bijgewerkt op: 03-01-2024