Subsidie voor isolatie van particuliere woningen

In 2024 wil gemeente Heusden inwoners weer helpen met het isoleren van hun woning. Je komt in aanmerking voor de isolatie-subsidie als:

  • je koopwoning op dit moment energielabel D, E, F of G heeft of je woning twee slecht geïsoleerde bouwdelen heeft, én:
  • de WOZ-waarde van je woning onder de NHG-grens ligt (dus maximaal € 429.300)

Kom je in aanmerking en wil je gebruikmaken van de subsidie? Bekijk dan de voorwaarden hieronder.  Er wordt een controle uitgevoerd op iedere aanvraag die binnenkomt.

  • De isolatiemaatregel hoeft nog niet te zijn uitgevoerd voordat je de aanvraag indient.
  • De isolatiemaatregelen moeten tussen 01-01-2024 en 31-12-2025 uitgevoerd worden.
  • Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.
  • De subsidieregeling loopt tot en met 31 december 2024. Hierna wordt de regeling geëvalueerd en voortgezet in 2025.
  • In deze subsidiepot zit maximaal € 805.000 voor 2024 en 2025.
  • Als deze subsidiepot op is, kan er geen subsidie meer worden aangevraagd.

NB: het tabblad 'extra contactpersoon' op het aanvraagformulier hoeft niet ingevuld te worden. 

Meer informatie over de regeling: Subsidieregeling lokale aanpak isolatie gemeente Heusden 2024 | Lokale wet- en regelgeving (overheid.nl)

Er is ook een landelijke regeling ‘Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing’ (ISDE) van het RVO. Beide subsidies zijn aan te vragen voor isolatie maatregelen. Let op: het RVO stelt andere voorwaarden. Meer informatie vind je op de website investeringssubsidie duurzame energie van de overheid.

Een warmtescan laat zien hoe je je woning het best kunt isoleren. Vanuit de gemeente worden er in 2024 en 2025  warmtescans aangeboden aan een groep inwoners die onder de doelgroep van de subsidieregeling vallen. Zij worden hier per brief over geïnformeerd.

Voorwaarden bij de subsidie voor dak en muren
Als u bouw- of isoleerprojecten of andere buitenwerkzaamheden gaat uitvoeren, dan mag u volgens de Wet natuurbescherming niets doen dat schadelijk is voor beschermde dieren of planten. Sommige dieren zijn namelijk afhankelijk van uw woning. Als huiseigenaar ziet u vaak zelf niet of diersoorten uw huis bewonen. Om te voorkomen dat dieren gedood of beschadigd worden, moet u natuurvriendelijk isoleren. Dat doet u door een bedrijf in te huren dat in het bezit is van het certificaat “natuurvriendelijk isoleren".

Natuurvriendelijk isoleren
Bij natuurvriendelijk isoleren wordt rekening gehouden met de beschermde dieren bij isolatiewerkzaamheden. Bijvoorbeeld door te werken in een periode dat de diersoorten er het minst last van hebben. 

Natuurvriendelijk Isoleren (NVI) mag door de woningeigenaar toegepast worden zónder voorafgaand ecologisch onderzoek en zónder het aanvragen van een omgevingsvergunning. Het enige wat een woningeigenaar moet doen is een isolatiebedrijf inschakelen dat natuurlijkvriendelijk isoleert. Deze bedrijven zijn geschoold om rekening te houden met de beschermde soorten in uw huis. Een overzicht van isolatiebedrijven vindt u hier.

Wat doet de gemeente verder voor de beschermde soorten in gebouwen?
De gemeente werkt aan een Soorten Management Plan (SMP) om de beschermde diersoorten te behouden en te beschermen. Wanneer dit plan is afgerond heeft de gemeente inzichtelijk waar de beschermde soorten zitten in de gebouwen. Hierop speelt de gemeente in door voorzorgsmaatregelen te treffen voor deze soorten. Zo kunnen alle inwoners van de gemeente Heusden door blijven isoleren zonder dat u als wooneigenaar tegen de Wetnatuurbescherming ingaat. De gemeente Heusden wil zo zijn inwoners helpen om verder te verduurzamen zonder extra kosten en tijd.

>> hier lees je meer over de Wet natuurbescherming

>> ecologisch onderzoek isolatie spouwmuren

>> lees hier meer over het Soortenmanagementpland (SMP)

 

Heb je vragen over deze isolatiesubsidie? Neem dan contact met ons op via (073) 513 17 89 of via info@heusden.nl

Subsidie aanvragen

Laatst bijgewerkt op: 30-05-2024