Soortenmanagementplan (SMP)

Ga je je woning (ver)bouwen, renoveren of verduurzamen? Met de regels van de nieuwe Omgevingswet en de Wet Natuurbescherming is het dan verplicht om onderzoek te doen naar de verschillende diersoorten die rondom je woning voorkomen. Pas na het afronden van het onderzoek kun je starten met je bouwactiviteiten. Gemeente Heusden wil dit proces versimpelen door een Soortenmanagementplan (SMP) op te stellen voor de hele gemeente. 

Zonder dat we het beseffen, delen we onze woonomgeving met veel verschillende diersoorten. Mussen in de achtertuin, een zwaluw die een fijn plekje heeft in de dakspanten of een vleermuis bij het schuurtje. De bescherming van deze dieren is vastgelegd in de de Wet Natuurbescherming (Wnb). Als je gaat verbouwen, renoveren of verduurzamen kan dat effect hebben op hun verblijfplaats. 

Individueel onderzoek 
In de huidige situatie moet iedere huiseigenaar of aannemer voor de start van bouwwerkzaamheden een onderzoek laten uitvoeren naar de diersoorten in de omgeving. Dat kost niet alleen geld, het is ook tijdrovend. Een onderzoek moet namelijk gedurende meerdere seizoenen worden uitgevoerd. Er gaan dus heel wat maanden overheen voordat het onderzoek afgerond kan worden en de bouw of renovatie kan starten. 

Soortenmanagementplan: collectieve oplossing 
De gemeente Heusden wil daarom een Soortenmanagementplan (SMP) opstellen voor de hele gemeente. In dit plan staat omschreven welke beschermde soorten en populaties waar voorkomen binnen de gemeentegrenzen. Dit wordt in kaart gebracht door middel van langdurig onderzoek in verschillende seizoenen. Het eindresultaat zorgt voor een betrouwbaar overzicht waar particulieren en aannemers gebruik van kunnen maken zonder nog individueel onderzoek te moeten doen. Op basis van het Soortenmanagementplan weet je of je je woning natuurvrij moet maken en nestkasten voor vleermuizen, huismussen en/of gierzwaluwen aan de woning dient te plaatsen. We verwachten dat het SMP voor onze gemeente eind 2025 gereed is.          

In het SMP wordt o.a. gekeken naar: 

  • Nestlocaties en essentieel leefgebied van huismussen:
  • Nestlocaties van gierzwaluwen;
  • Verblijfplaatsen, vliegroutes en foerageergebieden van gebouw bewonende vleermuizen (waaronder gewone-, kleine- en ruige dwergvleermuis, gewone grootoorvleermuis, meervleermuis en laatvlieger).
  • Waar mogelijk brengen we ook andere soorten in kaart, bijvoorbeeld huiszwaluw, kerkuil, torenvalk, boerenzwaluw, spreeuw, kauw en zwarte roodstaart.

Ecologen op pad 
Vanaf april tot en met september 2024 zijn daarom ecologen van NatuurInclusief B.V. te zien in de Heusdense straten. De komende maanden fietsen ze regelmatig met hun meetapparatuur door de bebouwde kom om de leefplek en populatieomvang van de huismus, gierzwaluw, spreeuw en vleermuis te onderzoeken. Van ruim voor zonsopgang tot laat na zonsondergang. De ecologen die het veldonderzoek uitvoeren zijn te herkennen aan hun gele hesjes met ‘NatuurInclusief’ achterop. Op onderstaande kaart zie je waar de ecologen onderzoek doen. 

Heb je vragen? Bel ons op (073) 513 17 89 of stuur een e-mail naar info@heusden.nl 

Laatst bijgewerkt op: 17-04-2024