Blog wethouder Thom Blankers - 13 oktober 2023

Beste Heusdenaren,

Namens het college ben ik wijkwethouder voor de vesting Heusden, Vlijmen-Vijfhoeven en het centrum van Drunen. Als wethouder mag ik me verder bezighouden met een boel interessante onderwerpen: werk en inkomen, voorkomen van armoede, winkelgebieden en horeca, recreatie en toerisme, verkeer en de huisvesting van arbeidsmigranten. Die onderwerpen zijn allemaal heel verschillend. Eén ding hebben ze allemaal hetzelfde: we doen het samen met inwoners en ondernemers. Met een duur woord heet dat inwonersparticipatie en daar hou ik me ook mee bezig. Sterker nog, ik schrijf er deze blog over!

Week van de Vismarkt
Een zestiende eeuws stadje in de 21e eeuw: dat voelt als een uitdaging en dat is het ook. In de vesting Heusden voeren inwoners en ondernemers met elkaar het gesprek over de toekomst van de Vismarkt. Daar komen allerlei belangen bij elkaar en in de vesting zijn de mensen met elkaar bezig die belangen af te wegen. 
De afgelopen week organiseerden we de Week van de Vismarkt. Ik heb tijdens de bijeenkomsten genoten van de inbreng van inwoners van de vesting en van de experts. Mensen zitten veel meer op één lijn dan je vooraf zou denken. Uit al die inbreng kunnen we zeker een mooie rode draad uit halen!

Participatie
De afgelopen weken waren klassen van de basisscholen in onze gemeente in onze Raadzaal. De leerlingen speelden het spel Democracity van ProDemos. In dat spel zijn de kinderen de gemeenteraad van een gemeente. Ze krijgen allerlei uitdagingen voorgeschoteld en moeten daarover besluiten nemen. Als volwassenen doen we dat ook. Binnen onze gemeente leven dromen en wensen, zijn er behoeften en heeft iedereen een mening. Met 45.000 inwoners is het niet gek dat we vaak anders over iets denken dan de buurman of mensen uit een ander dorp. In Nederland mag dat gelukkig! 
Maar het zou fijn zijn als we met elkaar discussiëren over de inhoud en niet over het proces. Als wethouder inwonersparticipatie ben ik dan ook bezig met een simpel document, waarin we neerzetten hoe we in Heusden met inwonersparticipatie om kunnen gaan. Uitgangspunt: niet meer, maar gerichter. Ik ben ervan overtuigd dat we zo nog vaker samen tot oplossingen komen voor de uitdagingen waar we in onze gemeente mee te maken krijgen.

Samen thuis in Heusden: daar werken we in Heusden met zijn allen aan.

Tot een volgende blog en nog veel liever tot ziens!

Thom Blankers
Wethouder inwonersparticipatie
 

Laatst bijgewerkt op: 13-10-2023