BOA blog - Peter (November 2021)

Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) zorgt voor extra veiligheid in onze wijken en pakt overlast aan. Daarom zijn we ook maar wat blij met hen! In onze gemeente hebben we vier boa’s. Misschien heb je ze weleens gezien. Ze zijn namelijk goed herkenbaar in hun uniform. Ken je ze nog niet? We stellen ze graag één voor één aan je voor. Zo leer je onze boa’s een beetje kennen! In dit derde boa blog maak je kennis met Peter. Hij is de coördinator van onze boa’s.

Peter is geen onbekende binnen de overheid, hij is zelfs een ‘oude rot’ in het vakgebied. Al ruim 43 jaar is hij in overheidsdienst. Begonnen op zijn 17e bij de marine en op 21 jarige leeftijd overgestapt naar de politie. Daar heeft hij vele functies gehad, zoals hondengeleider, rechercheur en radarspecialist. In 2003 stapte hij het BOA-vak in bij de gemeente Moerdijk en sinds 2 jaar werkt hij werkzaam bij de gemeente Heusden als BOA coördinator.

BOA coördinator
Bij deze functie denk je aan een kantoorbaan, maar niets is minder waar. “Ik ben coördinator met diverse administratieve taken, maar vind het ook belangrijk om op straat ‘mee te draaien’“, geeft Peter aan. “Regelmatig met de andere BOA’s op pad gaan, ook in het weekend, laat mij ervaren wat er binnen onze gemeente speelt”. Peter is tijdens zijn werk op straat soms ook in uniform te herkennen.

BOA als gastheer of gastvrouw van de gemeente
“Als coördinator vind ik het enorm belangrijk dat onze inwoners en ondernemers de BOA’s zien als gastheer of gastvrouw van onze gemeente. Dat ze er voor hen zijn en dat er wederzijds respect is voor elkaar. Hierbij is eerlijkheid en openheid heel belangrijk,” geeft Peter aan. Met een herkenbare auto, te voet in de wijk of op de fiets een praatje maken met inwoners en ondernemers. Belangrijk is, als inwoners of ondernemers naar de gemeente bellen, ze dan meteen weten naar welke BOA ze kunnen vragen en gelijk doorverbonden worden met de BOA van hun gebied.

Het BOA team heeft niet alleen contact met inwoners. Het is belangrijk dat ze ook goed samenwerken met ketenpartners zoals de politie, jongerenwerkers, Bijeen, Woonveste en de GGD. Zo zijn de BOA’s de spin in het web en kunnen situaties ook beter overzien.

Bij de start van zijn functie was dat Peter zijn streven. Laten zien wat onze BOA’s doen voor onze inwoners. Onder andere daardoor zijn we nu ook met deze blogs gestart en laten we op social media iets zien van onszelf. Hierbij open zijn wat we doen, maar ook niet verbloemen dat we niet alles kunnen zien, doen, of oplossen.

Ervaring delen en overbrengen
“Je maakt veel mooie maar ook minder mooie dingen mee in dit vakgebied” vertelt Peter. Wat Peter het beste bijstaat is iets tijdens zijn dienstperiode in Moerdijk.  Daar startte hij  een project op over illegale bewoning op een recreatiepark. Door tips van mensen die daar recreëerden, verdiepte hij zich in de situatie en ondernam hij actie.  Daaruit kwam een grootschalige handhavingsactie wat resulteerde in een grote ondermijningsactie waarbij de illegale bewoning is aangepakt. Bij deze ondermijningsactie was ook de politie vertegenwoordigd en mede dankzij dit onderzoek konden zij een onderzoek opstarten naar een van daaruit opererende criminele organisatie, waarbij later diverse kopstukken aangehouden konden worden.

Zo zie je maar weer dat contact met inwoners en ondernemers een van de belangrijkste onderdelen is van het BOA vakgebied. Dus Peters tip: zoek ons op als je hulp nodig hebt. Wij bieden een luisterend oor en ondernemen actie als dat nodig is.

Laatst bijgewerkt op: 15-03-2023