Boa blog – Peter (Maart 2023)

Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) zorgt voor extra veiligheid in onze wijken en pakt overlast aan. In onze gemeente hebben we ook boa’s. Ze maken van alles mee en dat delen ze met ons via deze blogs. Deze keer is Peter aan het woord. Peter is de coördinator van onze BOA’s. Hij heeft geen eigen wijken, maar helpt wel regelmatig mee tijdens het toezicht houden. In dit blog verteld hij over de vele verzoeken van inwoners en geeft hij aan dat de BOA’s helaas niet alle meldingen in behandeling kunnen nemen.

Gelukkig weten onze inwoners onze BOA’s steeds beter te vinden. Zo goed zelfs, dat we veel meldingen binnen krijgen. Helaas hebben we tijdelijk niet de capaciteit om deze meteen op te pakken. Dat komt omdat het BOA team even niet compleet is. Binnen de gemeente Heusden werken we met drie gebiedsBOA’s en sinds deze maand ook met een JeugdBOA. Helaas is er één van deze vier BOA’s uitgevallen. We hopen deze plaatst zo snel mogelijk opnieuw in te vullen. Tot die tijd is het even ‘aanpakken en verdelen’ met alle meldingen.

Begrip voor onze BOA’s

We doen ons best maar soms lukt dat even niet. Zeker wanneer er een vakantie of een zieke in het team is. Peter, als coördinator, is hier heel bewust van. Hij springt daarom zoveel mogelijk bij. Helaas zijn er inwoners die hiervoor geen begrip hebben. Aan deze inwoners wil Peter een oproep doen:

‘Beste inwoners van gemeente Heusden, via deze blog vragen wij jou om wat meer geduld en begrip voor ons BOA team. We kunnen helaas niet al jullie meldingen in 1x oppakken. Ook zijn wij niet bevoegd om alles op te pakken. Onze boa’s werken in domein 1: openbare ruimte. Zij zijn dus beperkt bevoegd en mogen niet handhaven in andere domeinen zoals milieu.

Dit is een veelvoorkomende misvatting van inwoners. Ze denken dat de boa’s van de gemeente veel gevarieerde zaken kunnen oplossen, maar door hun beperkte bevoegdheid is dat niet zo. Binnen hun domein mogen ze echter wel veel aanpakken. Zo kunnen ze uiteraard optreden tegen parkeerproblemen, maar bijvoorbeeld niet tegen te hard rijden door de wijk. Dat is en blijft een taak voor de politie.

Ben je van mening dat jouw probleem als nog niet goed is opgelost? Neem dan contact met mij op via ons algemeen telefoonnummer (073) 513 17 89 en vraag naar mij. Dan gaan we met elkaar in gesprek. Met dit gesprek komen we er samen uit of maken hier goede afspraken over.

Peter, bedankt voor je oproep en dat we hierdoor wat meer te weten zijn gekomen over de werkzaamheden van de BOA’s. Wil jij meer weten over hoe de BOA’s wijkgericht werken of wat hun bevoegdheden zijn. Lees dan het blog van Peter terug van Mei 2022.  De volgende blog wordt geschreven door Priscilla. Al haar blogs kun je lezen op de voorstelpagina van onze BOA'S. 

Laatst bijgewerkt op: 20-03-2023