Parkeren Vesting Heusden

In de vesting Heusden mag je alléén parkeren binnen de vakken. Dit heeft een reden! De straten zijn smal en daardoor is het niet mogelijk om overal te parkeren. Bijvoorbeeld op de Demer, als auto’s in deze straat buiten de vakken staan is het voor hulpdiensten zoals de brandweer erg moeilijk om de straat in te rijden.

Parkeer je buiten een parkeervak, dan riskeer je een boete. Aan de rand van de vesting Heusden, op loopafstand, kun je gratis en onbeperkt parkeren op drie grote parkeerterreinen. Op een aantal parkeerlocaties in de vesting geldt betaald parkeren. Daarnaast zijn er een aantal parkeerlocaties die alleen beschikbaar zijn voor vergunninghouders. Inwoners en ondernemers uit de vesting Heusden kunnen hiervoor een parkeervergunning aanvragen.

Er zijn drie grote parkeerterreinen beschikbaar:

 • Vestingstraat (P Heusden Centrum Zuid)
  Nr. 31a op bovenstaande plattegrond
 • Mastdijk (P Heusden Centrum Oost)
  Nr. 22 op bovenstaande plattegrond
 • Tramhaven (P Heusden Centrum West)
  Nr. 27 op bovenstaande plattegrond

Parkeren is hier gratis. Vanaf hier wandel je in ongeveer 5 a 10 minuten naar het centrum van de vesting Heusden.

Op de volgende parkeerlocaties geldt betaald parkeren (tarief: 1 euro per uur):

 • Burchtplein (parkeertijd is onbeperkt);
 • Vismarkt (maximale parkeerduur is 1 uur);
 • Botermarkt (maximale parkeerduur is 1 uur).

Het betaald parkeren geldt van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur en op zondag van 12.00 tot 18.00 uur. 's Avonds is het parkeren gratis. Op donderdag kun je niet parkeren op de Vismarkt vanwege de wekelijkse markt. Heb je geen kaartje gekocht of is de parkeertijd verstreken terwijl je nog geparkeerd staat, dan riskeer je een boete.

Inwoners en ondernemers in de vesting Heusden kunnen een parkeervergunning aanvragen voor hun auto. Klik hieronder voor meer informatie over de vergunning en de procedure

In de vesting Heusden zijn een aantal gehandicaptenparkeerplaatsen beschikbaar:

 • De gehandicaptenparkeerplaatsen zijn gratis, ook op locaties waar betaald parkeren geldt. Deze vind je op het Burchtplein, de Htg. Johanna van Brabantstraat (kerk), de Hoogstraat (huisnummer 4), de Pelsestraat (Bezoekerscentrum), de Breestraat (Bezoekerscentrum), de Roomsche Kerkstraat (Sint Antoniushof) en de Demer (Seniorensociëteit).
 • Als alle gehandicaptenparkeerplaatsen bezet zijn, kun je gebruik maken van de reguliere parkeerplaatsen. Je moet dan wel gewoon betalen.
   
 • Je mag ook buiten een parkeervak parkeren. Dit mag voor maximaal 3 uur. Gebruik hiervoor naast jouw gehandicaptenparkeerkaart ook de blauwe parkeerschijf. Let erop dat je het voertuig niet hinderlijk of gevaarlijk parkeert.
   
 • Je mag niet op een parkeerplaats voor vergunninghouders parkeren.

Bussen kunnen de vesting binnenrijden via de Steenweg en de Oudheusdensestraat. Passagiers kunnen vervolgens uitstappen op het Burchtplein. Bussen kunnen van maandag tot en met vrijdag parkeren op de parkeerplaats aan de Vestingstraat (P Heusden Centrum Zuid). Ook vanaf deze parkeerplaats is de vesting uitstekend te voet bereikbaar. In ongeveer 5 a 10 minuten sta je in het centrum.

Op zaterdag en zondag kunnen de bussen de vesting binnenrijden via de N267 (afslag Heesbeen). Passagiers kunnen vervolgens uitstappen op het Burchtplein. Bussen moeten de vesting dan verlaten via de Hrt.J.v.Brabantstraat richting de Steenweg, om vervolgens via de N267, afslag Heesbeen te parkeren op de parkeerplaats aan de Grotestraat (P Heusden Centrum West). Deze parkeerplaats is alleen te bereiken via Heesbeen - Grotestraat. Ook vanaf deze parkeerplaats is de vesting in circa 5 minuten bereikbaar.

Ga je verhuizen of jouw woning of bedrijf verbouwen? In dergelijke gevallen kun je een tijdelijke parkeerontheffing aanvragen. Bijvoorbeeld om een motorvoertuig te parkeren buiten de parkeervakken of op een plaats voor vergunninghouders. Neem hiervoor contact op met de gemeente.

Houd je je niet aan de parkeerregels, dan riskeer je een boete. Er zijn twee soorten parkeerboetes die uitgeschreven worden in de vesting.

Betaald parkeren
Heb je deze boete gekregen en ben je het hier niet mee eens, dan kun je daartegen binnen 6 weken bezwaar maken. Je kunt het bezwaar richten tot de gemeente 's-Hertogenbosch, t.a.v. afdeling bezwaar Stadstoezicht, Postbus 12345, 5200 GZ 's-Hertogenbosch of via parkeerbezwaren@s-hertogenbosch.nl. Je moet de naheffingsaanslag betalen, ook als je een bezwaarschrift indient. Als het bezwaar gegrond wordt verklaard, krijg je het geld terug.

Fout parkeren
Na ontvangst van de aankondiging krijg je een brief (de beschikking) met acceptgiro van het Centraal Justitieel Incassobureau thuis gestuurd. In de brief staat wat je kunt doen als je het niet eens bent met de boete. Meer informatie lees je op de website van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Laatst bijgewerkt op: 18-06-2024