Hondenbelasting

Heb je één of meerdere honden? Dan ben je hondenbelasting verschuldigd. De opbrengst wordt door de gemeente ingezet om voorzieningen als hondenuitrenvelden en hondenpoepcontainers in stand te houden. Ook worden daarvan de kosten van maatregelen tegen hondenoverlast betaald, zoals handhaving.

Let op: Ben je een nieuwe inwoner van Heusden en heb je één of meerdere honden, dan moet je deze zelf aanmelden via onderstaande aanmeldknop op deze pagina. 

Binnen de bebouwde kom moeten hondenbezitters de hondenpoep opruimen en de hond aanlijnen. Op de hondenuitrenvelden en buiten de bebouwde kom mag de hond loslopen. Buiten de bebouwde kom hoeft de hondenpoep niet te worden opgeruimd.

Meer informatie over het houden van honden in de gemeente Heusden

Aanmelden / afmelden hond(en) voor belastingen

Meld je hond(en) binnen 14 dagen aan. Klik op de knop hierboven om je aan hond aan te melden bij de gemeente (online via DigiD). Wil je liever schriftelijk je hond(en) aanmelden? Dan kan je bij de receptie van het gemeentehuis in Vlijmen een formulier ophalen, het invullen en direct inleveren. Als dit niet mogelijk is, Kun je telefonisch een formulier opvragen via (073) 513 17 89.

Heb je geen hond meer? Vergeet dan niet je hond af te melden en hier een bewijs van overlijden aan toe te voegen of een verklaring van plaatsing in een dierenasiel of opvang voor huisdieren. Is de hond naar een andere eigenaar gegaan, vermeld dan het nieuwe adres van de hond. 

Controle
Als je jouw hond niet aanmeldt bij de gemeente, riskeer je een boete! Regelmatig doen wij huis-aan-huis controles.

De hondenbelasting voor 2024 bedraagt:

eerste hond€ 59,40
tweede hond€ 87,12
derde of meer honden€ 198,35
hondenkennel€ 296,64

Heb je bijvoorbeeld 2 honden dan betaal je het tarief voor de 1e plus het tarief voor de 2e hond.

Als je in de loop van het kalenderjaar een hond krijgt, dan moet je belasting betalen over de rest van het jaar. Meld je de hond in de loop van het jaar af, dan betaal je hondenbelasting tot en met de maand van afmelden.

De gemeente maakt een uitzondering voor politiehonden, blindegeleidehonden of  gehandicaptenhonden. Als je aangifte doet dan moet je van wel een bewijs toevoegen. Voor puppies jonger dan drie maanden die samen met de moederhond worden gehouden hoeft geen hondenbelasting betaald te worden.

Voor hondenbelasting bestaat de mogelijkheid om voor de eerste hond gedeeltelijk kwijtschelding aan te vragen. Klik hier voor meer informatie over kwijtschelding aanvragen. 

Laatst bijgewerkt op: 31-05-2024