Zonne-energie: een investering in de toekomst

Energiek Heusden gaat samen met Sunvest een zonnepark bouwen aan de Polderweg in Oudheusden: Zonnepark Hooibroeken. Wethouder Jeroen van den Bosch houdt zich onder meer bezig met duurzame ontwikkeling en energietransitie. Hij is namens de gemeente nauw betrokken bij de ontwikkeling en aanleg van Zonnepark Hooibroeken.

Hoe belangrijk is duurzame energie voor de gemeente Heusden?
Heel belangrijk! We willen dat Heusden op de langere termijn haar inwoners betaalbare basisbehoeften kan bieden, onder andere op het gebied van energie. Als we zelf de energieproductie oppakken, worden we minder afhankelijk van internationale ontwikkelingen, zoals de oorlog in Oekraïne. Deze vorm van ‘zelfvoorziening’ betekent dat we binnen de gemeente zelf op grote schaal energie opwekken voor onze huishoudens en bedrijven.

Hoe draagt Zonnepark Hooibroeken bij aan die ambitie?
Grootschalige opwek door onder meer zonneparken en windmolens is een cruciaal element binnen onze duurzaamheidsvisie. En Zonnepark Hooibroeken is met 23,5 hectare aan zonnepanelen het eerste project op dat gebied binnen onze gemeente. Naar verwachting levert het Zonnepark straks genoeg energie voor 10.000 huishoudens. Dat is meer dan de helft van alle huishoudens in de gemeente Heusden. Dit is echt een grote stap in de goede richting.

Wat is de rol van de gemeente?
De gemeente heeft toestemming verleend om het gebied bij Hooibroeken te bestemmen voor het zonnepark. Dit is moerassig land, waardoor het niet goed te gebruiken is als landbouwgrond. Bovendien wordt de natuurkwaliteit gewaarborgd, dat zijn twee belangrijke redenen waarom deze locatie is goedgekeurd. Daarnaast heeft de gemeente een garantstelling verleend.   

Hoe sluit het zonnepark aan bij andere plannen voor duurzame energie?
De gemeente heeft plannen voor het ontwikkelen van een Energiehub. Daarin komen verschillende zaken bij elkaar, zoals zonne-energie, windenergie en opslag van energie. Daar kan dus een zonnepark ook een onderdeel van zijn. Waar in onze gemeente deze Energiehub gaat komen is overigens nog niet bekend.

Lokaal eigenaarschap: goed idee?
Zeker! Bij Zonnepark Hooibroeken is het streven dat het lokaal eigendom op 50% ligt. Dat is goed voor het draagvlak voor duurzame energie, zo zijn de inwoners er heel direct bij betrokken. Door dit soort ontwikkelingen komen er ook lasten voor de inwoners. Als gemeente vinden wij dat zij dan ook de lusten moeten krijgen. En dat betekent in de eerste plaats dat je kunt participeren en kunt investeren in het zonnepark. Overigens willen we in de toekomst, bij andere projecten voor energie-opwek, inzetten op 100% lokaal eigendom waarbij dit wordt ingevuld door deelname van inwoners, lokale ondernemers en de gemeente zelf.

Bewoners en bedrijven in Heusden kunnen nu Hooibroeken-certificaten kopen. Heeft u een boodschap voor hen?
De investering in Hooibroeken is een dubbele investering. Je draagt bij aan het zonnepark en dus aan duurzame energie. Daarnaast gaat een deel van de opbrengst naar een duurzaamheidsfonds ter ondersteuning van lokale energie-gerelateerde initiatieven binnen onze gemeente. Het is dus een investering in de toekomst – voor onszelf, maar ook voor jongere generaties.

Website Zonnepark Hooibroeken: Zon op Hooibroeken

Laatst bijgewerkt op: 27-02-2024