Blog wethouder Peter van Steen - 8 december 2023

Beste Heusdenaren,

Ik weet niet hoe u het ervaart, maar ik vind het een beetje een gekke, onrustige tijd. Aan de ene kant hebben we Sinterklaas, kerst en winterse weersomstandigheden. Dat winterweer vind ik niet erg als het dan maar echt wit is en niet dat kwakkelweer. Aan de andere kant hebben de verkiezingsresultaten niet bijgedragen aan minder polarisatie, is er een wrede oorlog tussen Israël en de Palestijnen en gaat het er nog steeds heftig aan toe in Oekraïne. In Heusden is het dan relatief rustig. Maar ik ben als wethouder bezig ben om onze inwoners gezond en gelukkig mee te laten doen aan de samenleving. Hier zitten heel serieuze onderwerpen bij zoals het voorkomen van huiselijk geweld en kindermishandeling. 

Vorige week hebben we lokaal, regionaal en landelijk extra aandacht gegeven aan huiselijk geweld en kindermishandeling. Ik schrik iedere keer weer als ik zie hoe vaak dit voorkomt en voor de buitenwereld ook vaak onzichtbaar is. Om dit en andere problemen aan te pakken hebben we u als inwoner heel hard nodig. Sowieso hebben we als samenleving elkaar heel hard nodig om onze straat, ons dorp, ons Nederland leefbaar te houden. Meer naar elkaar omkijken is makkelijk gezegd en veel van ons dragen daar hun steentje aan bij. Respect voor al deze mensen die als vrijwilliger het leven van hun medemens een beetje (of soms veel) mooier maken. Maar de wereld verandert wel. Dit omkijken naar elkaar wordt steeds minder en dat baart mij zorgen. Hier iets aan doen is dan ook een van mijn prioriteiten.

Vrijwilligersplatform en een activiteitenplatform
Binnenkort lanceren we een nieuw vrijwilligersplatform. Samen met ons Vrijwilligershuis en Zorgsaam van Bijeen moet dit een impuls geven aan de vrijwillige inzet van en voor onze inwoners. 
Verder had ik een paar weken geleden een gesprek met twee bevlogen vrijwilligers. Ze vertelden dat ze moeite hebben om aandacht te krijgen van de media voor alle activiteiten die er in onze gemeente plaatsvinden. Verenigingen, stichtingen, instellingen en al die andere organisaties met veel vrijwilligers moeten advertentiekosten zelf betalen en die kosten zijn hoog. “Kan de gemeente ons niet helpen?” was de begrijpelijke vraag. Het antwoord is “ja”, graag zelfs. 
We zijn meteen in de actiestand gegaan en bouwen een online activiteitenplatform om alle activiteiten die plaatsvinden in en rondom onze gemeente te bundelen. Informatie en inschrijven voor alles wat er te doen is kan straks via dat platform. Alle organisaties kunnen hier gratis gebruik van maken. Als gemeente gaan we het platform ook gebruiken om in onze eigen communicatie nog meer aandacht te geven aan al die mooie activiteiten in onze gemeente. Hier krijgt u binnenkort ongetwijfeld meer over te horen.

Kinderrechtendag
Afgelopen woensdag was ik bij de Kinderrechtendag Hart van Brabant 2023. Dit jaar ging het over mentale gezondheid. Moeilijke taal voor lekker in je vel zitten. In Nederland vinden wij dat we er alles aan moeten doen om kinderen veilig, gezond en gelukkig op te laten groeien. Deze afspraak is vastgelegd in het Kinderrechtenverdrag. In de regio Hart van Brabant doen wij dit met kinderen uit 11 regiogemeenten gezamenlijk. Woensdag waren we in gesprek met kinderen. Het was een sportieve, creatieve, uitdagende en vooral leerzame dag! Kinderen worden daar uitgedaagd om mee te denken, zich uit te spreken en de wethouders worden uitgedaagd met deze geluiden aan de gang te gaan. De jeugd heeft de toekomst en als we hen niet serieus nemen, nemen we onze eigen toekomst niet serieus.
In Heusden wordt de stem van kinderen bijvoorbeeld vertegenwoordigd door onze jeugdburgemeesters. Onze burgemeester schreef daar vorige week ook over in haar blog. Kick en Dounia waren dit jaar onze jeugdburgemeesters. Op 13 december dragen ze de ambtsketen over aan hun opvolgers. In de Trouwzaal van het oude stadhuis in de vesting Heusden kiezen we dan de jeugdburgemeesters van 2024. Ik ben er heel trots op dat ieder jaar kinderen uit groep 7 van onze basisscholen naar voren stappen om als jeugdburgemeesters een jaar lang onze kinderen te vertegenwoordigen.

Tot een volgende blog!

Peter van Steen
Wethouder jeugd en jongeren, bewegen en gezondheid, samen zorgen en samenleven

Laatst bijgewerkt op: 08-12-2023