Blog wethouder Johan Meesters - 22 maart 2024

Beste Heusdenaren,

‘Bouwen, bouwen, bouwen’ is zo’n beetje prioriteit 1. Dat zeggen we niet voor het eerst en zeker niet voor het laatst. De klus is groot en nog lang niet klaar. Maar er wordt in Heusden keihard aan gewerkt. Maar hoe zit dat nu precies? 

1500 nieuwe woningen in vier jaar
In de periode 2022-2026 willen we 1.500 nieuwe woningen realiseren. Daarvan moeten er 300 tot 400 sociale huurwoningen zijn. Verder zoeken we in deze jaren naar plek om nog eens 1.000 extra woningen te bouwen. De gemeente, projectontwikkelaars, Woonveste en aannemers werken hier hard aan. In 2023 waren 239 nieuwe woningen gepland en zijn er 182 gebouwd.

De nieuwe woningen zijn vooral gebouwd in Geerpark in Vlijmen en Victoria in Haarsteeg. Van de 36 nieuwe sociale huurwoningen kwamen er 26 op Geerpark en 10 aan de Von Suppéstraat in Drunen. Voor senioren werden er 33 nieuwe woningen gebouwd. Voor de bouw van ruim 600 nieuwe woningen zijn de eerste (ontwerp)besluiten genomen. Alle informatie hierover leest u in de raadsinformatiebrief van 5 maart.

Driekwart geplande woningen in 2023 gebouwd
“Heusden bouwt maar een kwart van de geplande woningen” kopte de krant. Foutje bedankt, want de kop had moeten zijn dat we driekwart van de geplande woningen wél bouwen. Dat scheelt er wel een paar. Er wordt volop gebouwd! Een kwart minder dan gepland klinkt niet best. Maar dat ligt toch wel genuanceerder.

De cijfers gaan altijd wat op en neer. We hebben als gemeente niet alles in de hand. Wij zorgen dat de bestemmingsplannen op orde zijn. Zo geven we de mogelijkheid huizen te bouwen. Dat bouwen zelf doen natuurlijk aannemers, ontwikkelaars en woningcorporaties als Woonveste.

Ook de cijfers zelf moeten genuanceerd worden. Die cijfers gaan over een jaar. Van 1 januari tot en met 31 december. Dat er in februari nog woningen zijn opgeleverd, telt dan niet mee. Maar met een beetje geluk waren die woningen nog vorig jaar klaar en dan hadden we het geplande aantal bijvoorbeeld wel gehaald.

Oftewel, leuk al die cijfers, maar het belangrijkste is dat we in Heusden ons stinkende best doen en blijven doen om voor iedereen een woning mogelijk te maken. Gezien de huidige (markt)omstandigheden zijn we daar afgelopen jaar nog aardig in geslaagd.

Samen een huis en thuis in Heusden!

Johan Meesters

Wethouder volkshuisvesting

Laatst bijgewerkt op: 22-03-2024