Blog wethouder Jeroen van den Bosch - 8 maart 2024

Beste Heusdenaren,

We hebben in Heusden grootschalige duurzame energie nodig. Zonder redden we het niet om als gemeenschap CO2-neutraal te worden. Ik snap dat mensen zeggen “leg eerst eens alle daken vol zonnepanelen, dat is beter dan zonneparken of windmolens”. Helaas gaat hem dat niet worden. Niet iedere Heusdenaar kan zonnepanelen betalen. We hebben grootschalige duurzame energie nodig.

Zonnepark Hooibroeken
Met de realisatie van zonnepark Hooibroeken maken we een grote stap in de opwek van duurzame energie binnen onze gemeente. Met de energie die zonnepark Hooibroeken opwerkt, wordt ieder jaar maar liefst 22 miljoen kilo CO2-uitstoot voorkomen!
“Maar het zonnepark zorgt dat gewone mensen hun energie niet kwijt kunnen op het netwerk?” las ik afgelopen weken op sociale media. Gelukkig is dat niet waar. Er zijn enkele jaren geleden al afspraken gemaakt met Enexis, waardoor het zonnepark zijn energie aan het netwerk kan leveren zonder gewone mensen in de weg te zitten.
En… zonnepark Hooibroeken komt voor minimaal de helft in lokaal eigendom. Inwoners van onze gemeente kunnen certificaten kopen. Een deel van de winst van zonnepark Hooibroeken gaat naar de certificaathouders en naar lokale duurzaamheidsfondsen. Die fondsen ondersteunen lokale initiatieven die met energie en klimaat te maken hebben. Een win-win situatie voor verduurzaming dus! Op deze manier helpt het zonnepark ons in Heusden verder te verduurzamen.

Verduurzamen doen we samen
Als gemeente ondersteunen we waar we kunnen om inwoners, ondernemers en organisaties te helpen duurzamer te worden. Dat doen we bijvoorbeeld door subsidie te geven. Voor maatschappelijke organisaties is er de subsidieregeling ‘Verduurzamen maatschappelijke accommodaties 2024’. Die is bedoeld als steun voor maatschappelijke organisaties die hun eigen accommodatie willen verduurzamen. De regeling gaat gelden voor werkzaamheden die na 1 januari 2024 zijn afgerond. De regeling loopt door tot en met 31 december 2025.

We hebben nog meer subsidies. Bijvoorbeeld om te isoleren. Je vindt deze subsidies en andere informatie op www.heelheusdenduurzaam.nl.

Duurzaam is echt een containerwoord geworden. In Heusden houden we van concretere taal. We willen als gemeenschap overgaan naar duurzame energie. Met als doel om voor iedereen de rekening betaalbaar te houden. En verder willen we beter omgaan met onze leefomgeving en natuur.

Niks moeilijks aan, toch?

Jeroen van den Bosch
Wethouder duurzaamheid

Laatst bijgewerkt op: 08-03-2024