Blog burgemeester Willemijn van Hees - 24 november 2023

Beste Heusdenaren,

De wethouders hebben de afgelopen maanden namens het college de blogs voor hun rekening genomen. Voor deze blog hebben ze de pen weer aan mij doorgegeven.

Verkiezingen
Afgelopen woensdag waren de Tweede Kamerverkiezingen. De opkomst in Heusden was 80%. Dat is hoger dan het landelijke gemiddelde. Bedankt aan alle kiezers die hun stem hebben uitgebracht!
Los van de opkomst ben ik er trots op hoe we in Heusden de verkiezingen mogelijk hebben gemaakt. Brabant had per gemeente de minste stembureaus, maar Heusden was daarop een duidelijke uitzondering. We hadden maar liefst 11 stembureaus meer dan bij de laatste Kamerverkiezingen vóór corona. We proberen als gemeente dan ook zo dicht mogelijk bij onze inwoners te staan. Nu door ruim te zijn met het aantal stembureaus, een andere keer door een wijkbezoek van de gemeenteraad en het college of door wijkgericht te werken en te communiceren. Op dat dichtbij willen zijn, ben ik trots. En natuurlijk kunnen we nog een boel beter doen als gemeente! 

Jeugdburgemeesters
Er komt nóg een verkiezing aan in Heusden. Op 13 december is de selectieavond voor de jeugdburgemeesters van 2024. Kick en Dounia zijn begonnen aan hun ronde langs de basisscholen om kinderen uit groep 7 enthousiast te maken zich beschikbaar te stellen. Als jeugdburgemeester help je mij met mijn representatieve taken. En natuurlijk ben je ook adviseur van het gemeentebestuur. Help jij ons door de bril van onze jonge inwoners te kijken? Vind je het leuk om met mij of namens mij de gemeente te vertegenwoordigen bij evenementen, herdenkingen en bijzondere ontvangsten? Bijvoorbeeld bij de Boomplantdag, Dodenherdenking, de opening van de Koningsspelen, de ontvangst van Sinterklaas en de sleuteloverdracht aan de carnavalsprinsen. 
Lijkt dit je wat? Vraag dan aan je ouders of je mag solliciteren! Het makkelijkste is om dat per mail te doen. Stuur een mail naar jeugdburgemeester@heusden.nl waarin je uitlegt waarom jij een van de jeugdburgemeesters van 2024 bent. Je kunt natuurlijk ook een filmpje maken. Stuur dat dan via Wetransfer naar het zelfde mailadres. Ik ben héél benieuwd naar alle sollicitaties! Waarschijnlijk maken jullie de keuze weer heel moeilijk.

Verbinding
Polarisatie is een thema dat ook rond de Tweede Kamerverkiezingen vaak ter sprake kwam. Ook in Heusden zijn er zaken die tegenovergestelde meningen oproepen. Onderwerpen waarover we het samen niet eens zijn of worden. De oplossing die we in Heusden hebben, is er samen over te praten en samen te zoeken naar manieren om ermee om te gaan. De wereld houdt niet op bij onze gemeentegrenzen. Daarom hebben we te maken met inbreng van buiten Heusden. Dat betekent dat we dingen niet altijd als Heusdenaren onder elkaar kunnen oplossen. Ook dan is wat mij betreft de oplossing er samen over te blijven praten. Ook als we het niet met elkaar eens zijn of als de emoties hoog oplopen. Wat mij betreft is er geen uitdaging die we samen in Heusden niet aan kunnen.

Daarom…samen thuis in Heusden!

Willemijn van Hees
Burgemeester  

Laatst bijgewerkt op: 24-11-2023