We hebben het veel liever over alle mooie dingen in onze gemeente, maar kunnen niet wegkijken voor criminele activiteiten. Oplichters worden steeds slimmer. Ze verzinnen steeds weer nieuwe manieren om mensen op te lichten. Eerder hebben we tijdens de ‘Senioren en Veiligheidsmaand’ allerlei tips gegeven om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van een oplichter en wat je moet doen als het wel gebeurt. Hoewel ouderen in algemene zin niet vaker slachtoffer worden van strafbare feiten dan mensen in andere leeftijdsgroepen vinden wij ieder slachtoffer er een te veel. Klik hieronder op het uitklapmenu voor meer informatie. 

Ben je toch slachtoffer geworden?

 • Meld je direct bij je bank! 
 • Doe altijd aangifte bij de politie;
 • Is de oplichter nog in de buurt? Bel direct 112.

Meer hulp

Slachtofferhulp Nederland biedt gratis emotionele ondersteuning of praktische hulp. Kijk voor meer informatie op de website van Slachtofferhulp Nederland.

Oplichters komen vaak betrouwbaar over. Ze bellen bij je aan, spreken je op straat aan of bellen je op. Zogenaamd namens de bank, de thuiszorg of zelfs om een toiletbezoek voor hun kind. Eenmaal binnen worden op die manier elk jaar vele mensen van hun bezittingen beroofd. Ook proberen oplichters mensen aan de deur te laten pinnen. Als ze de pincode af kunnen kijken en je vervolgens van je pas kunnen beroven, halen ze zoveel mogelijk geld van je rekening. Bekijk hieronder de video over babbeltrucs.

> Video Maak het ze niet te makkelijk - Babbeltrucs

Waar moet je op letten?

 • Doe niet zomaar de deur open voor een onbekende. Of gebruik bijvoorbeeld een kierstandhouder om de deur op een kier te kunnen zetten;
 • Laat nooit een onbekende binnen en sluit de deur als je binnen iets gaat halen;
 • Pin nooit zomaar aan de deur als je niet zelf iets hebt besteld waarvan je weet dat je het moet afrekenen;
 • Geef je pinpas nooit uit handen. Ook niet als iemand je op die manier aanbiedt om te helpen bij het pinnen. Pin ook niet wanneer iemand anders de betaalautomaat wil vasthouden. Op die manier kan iemand mogelijk meekijken met je pincode.

Meer informatie en tips

Klik op de onderstaande links voor meer tips over veilig zaken doen. 

> Open website Veiligbankieren.nl

Ook via de telefoon benaderen oplichters mensen, bijvoorbeeld om een bezoek aan te kondigen. Of ze doen zich voor als de bank en proberen je te overtuigen om overboekingen te maken, in te loggen of je gegevens, pincodes of beveiligingscodes te geven. Soms wordt zelfs gevraagd om direct toegang te geven tot je computer. Banken vragen dit nooit.

Waar moet je op letten?

 • Vertrouw je het niet helemaal? Bel de organisatie die het betreft zelf om het te controleren. Zoek zelf het telefoonnummer op;
 • Banken vragen nooit via de telefoon of SMS om je gegevens, pin- of beveiligingscode of om overboekingen te doen. Ook vragen banken je niet om directe toegang tot je computer te krijgen.

Meer informatie en tips

Klik op de onderstaande links voor meer tips over veilig zaken doen.

> Open website Veiligbankieren.nl

Bij hulpvraagfraude doet een oplichter zich voor als een bekende via bijvoorbeeld WhatsApp. Bijvoorbeeld als je (klein)zoon of (klein)dochter, maar regelmatig ook als vriend of vriendin. Er wordt gevraagd om hem of haar snel te helpen door geld over te maken of te klikken op een betaalverzoek.

Vaak staat in het eerste bericht dat de ‘bekende’ een nieuw mobiel nummer heeft. Ook vragen criminelen soms zelfs om geld via het WhatsApp-account van degene die je kent. Doordat in het bericht staat dat er grote nood is en het geld direct nodig is, zijn veel mensen geneigd om het geld aan ‘deze bekende’ toch maar snel over te maken. Vertrouw zo’n bericht daarom niet zomaar.

Bel altijd eerst de persoon zelf op het oude nummer en zorg dat u een normaal gesprek met hem of haar kan voeren. Neem er geen genoegen mee als de persoon zegt je niet te kunnen horen. Bekijk hieronder de video over hulpvraagfraude.

> Video Maak het ze niet te makkelijk - hulpvraagfraude

Waar moet je op letten?

 • Maak nooit zomaar geld over zonder dat je iemand daadwerkelijk hebt gesproken of gebeld. Controleer altijd rechtstreeks bij de bekende door zijn/haar oude nummer te bellen. Niet gebeld = geen geld.

Voorkomen dat oplichters je benaderen

 • Plaats je telefoonnummer niet openbaar op social media, website of online handelsplatformen;
 • Om te voorkomen dat misbruik wordt gemaakt van je WhatsApp-account kunt je twee-staps-verificatie instellen. Dat is een extra beveiliging. Op Veiliginternetten.nl staat hoe je dit kunt doen.

Meer informatie en tips

Klik op de onderstaande links voor meer tips over veilig internetten.

> Open website Veiliginternetten.nl

 

Let goed op als je pint. Criminelen proberen over de schouder mee te kijken om te zien welke pincode iemand intoetst. Bijvoorbeeld bij de kassa in de winkel of door vlak achter iemand te gaan staan bij een geldautomaat. Als ze je vervolgens ook je pinpas afhandig maken, bijvoorbeeld met behulp van een babbeltruc of door zakkenrollerij, halen ze zoveel mogelijk geld van je rekening. Bekijk hieronder de video over meekijken bij pinnen.

> Video Maak het ze niet te makkelijk - meekijken bij pinnen

Waar moet je op letten?

 • Scherm bij het intoetsen van je pincode de toetsen af met je hand of portemonnee;
 • Staat iemand te dicht achter je, vraag dan om meer privacy;
 • Laat je niet afleiden tijdens het pinnen.

Daarnaast is het goed de daglimiet voor het pinnen met je pas te beperken. Betaalvereniging Nederland adviseert daarnaast om zoveel mogelijk contactloos te betalen. Dan hoeft u meestal geen pincode in te toetsen en kan deze ook niet worden afgekeken. Veilig contactloos betalen zónder pincode is mogelijk bij bedragen tot en met 50 euro.

Meer informatie en tips

Klik op de onderstaande links voor meer tips over veilig betalen.

> Open website Veiligbankieren.nl

In een bericht, bijvoorbeeld een e-mail of sms, wordt gevraagd om te klikken op een link of om in te loggen. Die link kan bijvoorbeeld leiden naar een valse website van een bank, waarin je gevraagd wordt om je gegevens in te vullen. Op deze manier proberen internetcriminelen toegang te krijgen tot je computer of je persoonlijke gegevens. Deze manier om gegevens te achterhalen heet phishing (letterlijk: ‘hengelen’). Met die gegevens kunnen internetcriminelen je vervolgens veel geld afhandig maken.

Ook vraagt men soms direct om geld over te maken. Via valse e-mails proberen internetcriminelen aan je geld te komen. Daarom eerst checken, dan klikken. Bekijk hieronder de video over phishing.

> Video Maak het ze niet te makkelijk - phishing

Waar moet je op letten?

 • Klik nooit op een link van een mail die je niet vertrouwt en download geen bijlage;
 • Twijfel je, bel dan de organisatie waar het om gaat, zoals je bank en zoek daarvoor zelf het telefoonnummer op;
 • Gaat het om geld? Gaat het om belangrijke gegevens? Is er haast bij? Let op! Eerst checken, dan klikken. Via de Fraudehelpdesk kun je de e-mail controleren. Hier kun je ook een melding doen als je slachtoffer bent geworden.

Meer informatie en tips

Klik op de onderstaande links voor meer tips over veilig internetten.

> Open website Veiliginternetten.nl

> Open website Veiligbankieren.nl

Bij spoofing wordt er een trucje gebruikt om een andere identiteit aan te nemen. Spoofing betekent letterlijk ‘nabootsen’. Veel mensen schamen zich nadat zij slachtoffer zijn geworden van oplichting, dat hoeft absoluut niet. Deze criminelen gaan heel geraffineerd te werk. Ze maken misbruik van het vertrouwen dat je hebt in een familielid of bekende. Bekijk hieronder de video over spoofing.

> Video Maak het ze niet te makkelijk - spoofing

Waar moet je opletter? 

De oplichter kan zich telefonisch voordoen als iemand van je bank. Het telefoonnummer manipuleert hij, waardoor ook daadwerkelijk het telefoonnummer van de bank op jouw telefoon verschijnt. De oplichter zegt dat er wat mis is met je betaalrekening of bankaccount en vraagt je om geld over te maken naar een zogenaamde kluisrekening of veilige rekening. Ook kan de oplichter vragen om privé- of inloggegevens.

Wat kun je zelf doen?

 • Let op: Banken vragen nooit om geld over te maken naar een andere rekening.
 • Let op: Banken vragen nooit om persoonlijke gegevens.
 • Daarom: Verbreek de verbinding als je het niet vertrouwt.
 • Zoek zelf het telefoonnummer op van de instantie of bank en doe navraag.

Meer informatie en tips

Klik op de onderstaande links voor meer tips over veilig internetten.

> Open website Veiliginternetten.nl

> Open website Veiligbankieren.nl