Hennepkwekerij aan De Ganges in Drunen aangetroffen

Maandag 13 juni 2022 heeft de politie, in samenwerking met Enexis en de gemeente, aan de Ganges in Drunen een in werking zijnde hennepkwekerij ontdekt. De politie heeft de kwekerij geruimd en een verdachte is aangehouden. De gemeente is van plan om de woning te sluiten.

In de woning werden ruim 150 hennepplanten aangetroffen. Ook werden er gedroogde henneptoppen aangetroffen met een straatwaarde van duizenden euro’s. De politie heeft de stekken, toppen en materialen in beslag genomen en dit zal worden vernietigd. De voorzieningen zoals elektriciteit zijn per direct stop gezet door de netwerkbeheerder in verband met het illegaal aftappen van stroom. De gemeente is voornemens om de woning op basis van artikel 13b van de Opiumwet te sluiten in verband met het gevaar voor de openbare orde en veiligheid.

De hennepkwekerij kwam in beeld nadat er meldingen gemaakt zijn bij Meld Misdaad Anoniem. ‘’Het is ontzettend belangrijk dat inwoners en ondernemers melding maken van verdachte situaties. Liever een aantal melding teveel dan één te weinig. Ook deze melding is serieus onderzocht en is dit resultaat tot stand gekomen. Ik ben blij dat we erger hebben kunnen voorkomen want er ontstaat altijd een brandgevaarlijke situatie voor inwoners en omwonenden, ook in dit pand!’’, aldus burgemeester Willemijn van Hees.

Signalen van een hennepkwekerij

Hieronder kun je de signalen zien waaraan je een hennepkwekerij kunt herkennen.

1. Er hangt een stank die aan hennep doet denken.

2. Je hoort voortdurend het geluid van een afzuiginstallatie of het tocht voortdurend.

3. Er zitten ontluchtingspijpen in het dak, roosters in de gevel of er is een (dak)raam dat altijd open staat.

4. Muren, vloeren of plafonds zijn warm of vochtig.

5. Er vormt zich condens op ramen.

6. Ramen zijn dichtgemaakt.

7. Er treden regelmatig stroomstoringen op.

8. Er zijn lampen die voortdurend fel branden.

9. Op rare tijdstippen lopen er mensen met allerlei spullen te sjouwen.

10. Het is niet duidelijk of het pand wel of niet bewoond is.

Melden helpt!
De rol van inwoners en ondernemers is ontzettend belangrijk bij het bestrijden van criminaliteit! Zij zijn de ogen en oren van de wijk. Met hun oplettende blik kunnen we de georganiseerde misdaad nóg beter aanpakken en de destructieve gevolgen voorkomen. Inwoners en ondernemers kunnen verdachte situaties of vermoedens van criminele activiteiten altijd melden bij de politie. Dit kan via het telefoonnummer 0900 8844 of bij spoed op 112. Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl. Meldingen worden altijd serieus genomen en uitgezocht!