In ons mooie Brabant gebeuren dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. We staan bekend als epicentrum van drugsproductie. Een handel waar miljarden in omgaan. Een harde en meedogenloze wereld die dichterbij is dan we denken. Brabant als pillenfabriek van Europa: wat is er gaande in onze achtertuin? Bij ondermijning hebben criminelen de ‘bovenwereld’ nodig. Gewone burgers worden, soms zonder dat ze het goed en wel beseffen, meegetrokken in een wereld vol gevaar.

In de tv-serie ‘Brabant Onder De Radar’, een productie van Omroep Brabant in samenwerking met de provincie Noord-Brabant, wordt onderzocht wat er speelt in Brabant en hoe de onder- en de bovenwereld elkaar raken, én hoe iedere Brabander mee kan strijden tegen ondermijning.

Afleveringen bekijken

‘Brabant Onder De Radar’ is te zien vanaf 11 mei, zeven weken lang, iedere woensdagavond vanaf 18.15 uur (daarna ieder uur herhaald). Omroep Brabant is te vinden bij Ziggo op kanaal 30 (buiten Brabant op kanaal 712) en KPN op kanaal 507. Er zijn zes verschillende afleveringen gemaakt die ingaan op verschillende vormen van ondermijning.

De rol van inwoners en ondernemers is ontzettend belangrijk bij het bestrijden van criminaliteit! Zij zijn de ogen en oren van de wijk. Met hun oplettende blik kunnen we de georganiseerde misdaad nóg beter aanpakken en de destructieve gevolgen voorkomen. Inwoners en ondernemers kunnen verdachte situaties of vermoedens van criminele activiteiten altijd melden bij de politie. Dit kan via het telefoonnummer 0900 8844 of bij spoed op 112. Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl. Meldingen worden altijd serieus genomen en uitgezocht!

In gemeente Heusden werken we met verschillende partners hard aan het bestrijden van criminaliteit. Hierbij gaat het niet alléén om de misdrijven zelf, maar ook om de gevaarlijke situaties die ontstaan voor onze inwoners en ondernemers. Door samen te werken in het Bestuurlijk Interventieteam Meierij (BIM) staan de deelnemende overheden sterker. Daardoor kunnen zij inwoners en ondernemers beter helpen om criminelen, letterlijk, buiten de deur te houden. De gemeenten Heusden, Boxtel, Sint-Michielsgestel, Vught en Meierijstad maken onderdeel uit van het interventieteam. Door samen de ogen open te houden, geven we criminelen geen kans.

Ondermijning is een gevolg van veel verschillende vormen van criminaliteit. Bij ondermijning  vervagen de grenzen tussen de bovenwereld (de 'gewone' maatschappij) en de onderwereld (criminelen). Het gaat vaak gepaard met geweld, bedreiging, intimidatie en gevaarlijke situaties en raakt ons dus allemaal. Daarnaast is het vaak dichterbij dan je denkt. Het gaat bijvoorbeeld over de productie en handel in drugs waarbij anderen bewust of onbewust meewerken of een oogje dichtknijpen. Het geld wat verkregen wordt met deze illegale handel wordt gebruikt om legaal zaken te doen bijvoorbeeld het kopen van dure huizen, auto’s of andere luxegoederen. Ondermijning is een probleem dat de maatschappij verzwakt en uiteindelijk zelfs ontregelt.

Wat doen we ertegen?
We pakken criminelen aan en frustreren hun activiteiten. We pakken hun geld en spullen af. We controleren in wijken, op industrieterreinen en in het buitengebied. We volgen tips serieus op en doen onderzoek. We rollen hennepkwekerijen en drugslabs op. 

Daarbij werken we samen met buurtbewoners, ondernemers en andere (overheids)partners. Alleen samen kunnen we dit probleem oplossen.

Wat kun je zelf doen?
Wees je bewust van opvallende of ongebruikelijke signalen in je omgeving. Luister naar je  onderbuikgevoel bij vreemde situaties die zich voordoen en praat erover met elkaar en meldt het. Bedenk; Meedoen met criminele activiteiten is het probleem, níet de oplossing!