BOA blog - Richard (December 2021)

Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) zorgt voor extra veiligheid in onze wijken en pakt overlast aan. In onze gemeente hebben we ook boa’s. Ze maken van alles mee en dat delen ze met ons via deze blogs. In dit blog is Richard aan het woord. Hij is boa in de kernen Vlijmen, Nieuwkuijk en Haarsteeg.

Richard heeft zich de afgelopen maanden hard gemaakt om zich te positioneren in zijn wijken. “Niet iedereen kent mij en dat kan ook niet. Maar, daar doe ik wel mijn best voor. Ik vind het belangrijk dat inwoners mij weten te vinden bij problemen of onraad.” Zo kwam hij laatst in een situatie terecht waarbij een inwoner hem attendeerde op een strafrechtelijk incident dat hij had gezien.

Graffiti

Tijdens een ronde door Vlijmen, sprak een inwoner hem aan. ‘Hij had twee jongeren graffiti zien spuiten op gemeentelijke eigendommen,’ vertelt Richard. ‘Jongeren experimenteren, dat hoort bij hun leeftijd. Maar soms gaan ze hierbij grenzen over en moeten zij hierop aangesproken worden’. Op basis hiervan is Richard polshoogte gaan nemen in het park. De jongens waren nog steeds actief aan het spuiten, dus konden zij direct aangesproken worden op hun gedrag. Daarnaast zag Richard ook dat de jongens geen verf, maar een busje rode haarlak hadden gebruikt. Geen permanente besmeuring gelukkig. Aangezien de jongens minderjarig waren, stelde hij de ouders op de hoogte. ‘Niet altijd even leuke telefoontjes, maar ook dat hoort bij het vak,’ vertelt Richard.  Samen met de ouders werd alles uiteindelijk weer netjes schoongemaakt.

De jongens zijn na dit baldadige gedrag, doorgeleid naar Bureau Halt. Dat is ook in samenspraak met de ouders gedaan.  

Bureau Halt

Jongeren zoeken soms de grens op. Onderzoeken hoort bij hun leeftijd en ze leren hierdoor. Maar soms gaan ze te ver en overtreden ze de wet. De omgeving kan hier veel last van hebben. Denk aan de winkelier van wie gestolen wordt of de bewoners van een wijk waar een groep jongeren overlast veroorzaakt. Ook kunnen jongeren door het overtreden van de wet hun eigen toekomst in gevaar brengen.

Door direct en op een grondige manier in te grijpen, voorkomen we dat het gedrag van kwaad tot erger gaat. In samenwerking met bureau Halt hebben deze jongens een Halt-straf gekregen. De Halt-straf heeft tot doel grensoverschrijdend gedrag zo vroeg mogelijk te stoppen. En het goed te maken met eventuele slachtoffers en de maatschappij. Samen met Halt willen wij jongeren dus helpen fouten te voorkomen, hen laten leren van fouten en jongeren de kans te geven hun gemaakte fouten te herstellen.

Wil je meer weten over Bureau Halt, check dan de website via https://www.halt.nl/ 

Bedankt Richard dat jij ons mee wilde nemen in jouw werk en dat we je zo beter kunnen leren kennen! Ben jij benieuwd naar de ervaring van onze andere boa’s Priscilla en Peter? Houd dan onze Facebookpagina en deze blog in de gaten! Elke maand verschijnt er een nieuwe blog.