Het GFT en PMD wordt één keer in de twee weken ingezameld door de Afvalstoffendienst 's-Hertogenbosch. Via de app van de Afvalstoffendienst kun je makkelijk zien wanneer ze jouw straat aan de beurt is. Als een ophaaldatum verandert, bijvoorbeeld tijdens een feestdag, dan krijg je daarvan een persoonlijk berichtje via de Afvalstoffendienst-app. Je kunt deze downloaden in de App Store of Google Play Store. Je kunt hieronder ook de afvalkalender downloaden.

 

In de gemeente Heusden bevinden zich diverse appartementencomplexen. Omdat ieder complex anders is, is de gescheiden inzameling van afvalstromen maatwerk, per complex. In sommige appartementencomplexen is voldoende ruimte beschikbaar voor (een) verzamelcontainer(s) voor GFT- en PMD-afval.

Er zijn ook appartementencomplexen waar deze ruimte niet beschikbaar is. Omdat we ook hier het PMD-afval gescheiden willen inzamelen, ontvangen de bewoners van deze appartementencomplexen hiervoor speciale PMD-zakken van de gemeente.

De inzameling van PMD is gratis. Voor GFT betaal je een bedrag per lediging van je container. Kijk hier voor de tarieven.

Je kunt eenmalig gratis de container omwisselen voor een grotere of kleinere container wanneer:

 • je een nieuwe inwoner bent van onze gemeente (sinds maximaal 6 maanden);
 • je verhuist binnen de gemeente en niet langer dan 6 maanden op het nieuwe adres woont;
 • jouw gezinssamenstelling verandert (mits aangevraagd binnen 6 maanden na de verandering).

In alle andere gevallen betaal je voor het omwisselen van een container. Neem hiervoor contact op met de Afvalstoffendienst via telefoonnummer (073 ) 615 65 75.

Zodra je als bewoner van een nieuwbouwwoning een aansluiting van Brabant Water ontvangt, wordt de afvalstoffenheffing bij je in rekening gebracht. Vanaf dat moment kun je ook afvalcontainers aanvragen voor GFT- en PMD-afval. Je doet dit door contact op te nemen met de Afvalstoffendienst, telefoon: (073) 615 65 75 of digitaal. Binnen 8 werkdagen na het indienen van je verzoek, wordt de container op het nieuwe woonadres afgeleverd. Je hoeft daarvoor niet thuis te blijven.

Heb je te veel afval voor één container? Dan kun je tegen betaling van een eenmalig bedrag een extra container aanvragen. Een extra container kun je aanvragen via de Afvalstoffendienst, telefoon: (073) 615 65 75.

Is je container kapot gegaan? Dan kun je deze laten omruilen. Neem daarvoor contact op met de Afvalstoffendienst, telefoon: (073) 615 65 75. Als de container door je eigen toedoen kapot is gegaan, dan brengen we hiervoor kosten in rekening.

Is je container kwijt? Dan kun je deze gratis laten vervangen. Ook daarvoor neem je contact op met de Afvalstoffendienst.  

Wanneer je je grijze of groene container aanbiedt, zijn dit de spelregels:

 • de container weegt niet meer dan 60 kilo;
 • het deksel van de container is dicht;
 • zet de container met de wieltjes richting woning, dus NIET richting de straat;
 • zorg voor minimaal 40 centimeter afstand tot een andere container;
 • zorg dat de container vrij staat voor de vuilniswagen.
 • maak je gebruik van een binnenzak in de container, maak dan de zak los als je de container aanbiedt;
 • zet de container vóór 07.00 uur aan de straat;
 • haal de container binnen op dezelfde dag dat hij geleegd is;
 • afval naast de container wordt NIET meegenomen;

Vind je je container na het ledigen aan de andere kant van de straat terug? Bied hem de volgende keer dan ook aan die kant aan.

Is je container tijdens de ophaalronde niet geleegd? Neem contact op met de Afvalstoffendienst – telefoon: (073) 615 65 75 – zodat er een oplossing gevonden kan worden.

Laatst bijgewerkt op: 06-02-2024