BOA blog - Tom (Januari 2023)

Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) zorgt voor extra veiligheid in onze wijken en pakt overlast aan. In onze gemeente hebben we ook boa’s. Ze maken van alles mee en dat delen ze met ons via deze blogs. In dit blog is Tom aan het woord. Hij is de boa van de kernen Vlijmen, Nieuwkuijk en Haarsteeg. Dit keer neemt hij ons mee in zijn diensten voor en met oudjaar.

“Ik ben in mei 2022 begonnen als BOA bij gemeente Heusden. Eén van de eerste meldingen die ik oppakte was een melding over afval: een oude vuurton. Deze ton stond er al vanaf oud op nieuw 2021-2022. Afval dat er maar liefst al bijna een half jaar stond! Niet zoals het hoort.  Vuurtonnen zijn erg geliefd op oudjaar en ook dit jaar hebben we er weer vele gezien.’

Een vuurton, sfeervol maar opruimen hoort er ook bij.

Met oudjaar had ik samen met mijn collega Sander dienst. We hebben die dag geprobeerd zoveel mogelijk mensen te spreken die al een vuurton klaar hadden staan. Het gebruiken van een vuurton is een mooie traditie. Het zorgt voor een mooie sfeerbeleving bij het aftellen naar het nieuwe jaar. De dag erna, mogelijk met een katertje hier of daar, hoort het opruimen van de vuurton er nu eenmaal ook bij.

Door op oudejaarsdag mensen hierop aan te spreken, hoopten we dat deze tonnen de dag erna netjes werden opgeruimd. De meeste mensen die een vuurton klaar hadden staan, gaven ons al aan dat zij elk jaar hun vuurton netjes opruimden. Dat was fijn om te horen. Daarbij kregen we mooie verhalen te horen over de manier waarop mensen oud en nieuw met elkaar vieren. We hebben daarvan echt genoten, bedankt. Helaas waren er toch enkelen die ons bezoek als onnodig of vervelend ervaarden. Ook na de uitleg van ons bezoek werd het niet altijd begrepen. Dat is niet te voorkomen, zoveel mensen, zoveel meningen, zullen we dan maar zeggen.

Voorbeeld van een vuurton

Niet alleen controle op oudjaar

De dagen voorafgaand aan oudjaar liepen we in, zoals wij dit noemen, “burgerkleding”. Zo vallen we minder op en kunnen daardoor gemakkelijker mogelijke overtredingen constateren. Dit heeft geleid tot één bekeuring van het te vroeg afsteken van vuurwerk. Deze persoon was nog onder de 18 jaar. Dan kan diegene kiezen voor een HALT straf, waardoor je geen bekeuring en strafblad krijgt. Gelukkig heeft één van de ouders gekozen om het HALT project op te starten.

Wil je meer informatie wat een HALT straf nu inhoudt, bezoek bureau HALT dan eens op hun website: https://www.halt.nl/

"Sander en ik kijken terug op een goed en relatief rustig verlopen oudejaarsdag. Namens alle BOA’s wens ik iedereen een gezond, gezellig en voornamelijk rustig 2023!”

Bedankt Tom dat jij ons mee wilde nemen in jouw werk en dat we hierdoor wat meer te weten zijn gekomen over de werkzaamheden en jouw passie voor het boa-vak! Ben jij benieuwd naar onze andere boa’s. Houd dan onze Facebookpagina en deze blog in de gaten! Elke maand verschijnt er een nieuwe blog. 

Laatst bijgewerkt op: 13-01-2023