Een houthaard of houtkachel in huis is voor velen gezellig en sinds de hoge energieprijzen aantrekkelijk voor de portemonnee om te gebruiken. Alleen de rook brengt ook schadelijke stoffen in de lucht wat niet gezond is. Zeker bij mist en windstil weer blijft de rook lang om het huis en in de buurt hangen. Vooral mensen met problemen aan hun luchtwegen hebben er extra last van. Lees hier wat je het beste kunt doen.
Wil je jouw houtkachel of open haard in huis wegdoen?
> Vraag hier subsidie aan
Heusdenaren kunnen ook in 2024 weer subsidie bij ons aanvragen voor het verwijderen van de houtkachel of haard in huis en het onklaar maken van het bijhorende rookgaskanaal. Er is een subsidie mogelijk tot maximaal € 1000,- per aanvraag en € 1.500 voor inwoners met een HeusdenPas.
> Lees hier de subsidievoorwaarden
Vergunning nodig?
Voor het verwijderen van een houtkachel, haard en/of schoorsteen heb je misschien een omgevingsvergunning nodig of is een sloopmelding nodig. Dit kun je controleren en aanvragen via een vergunningscheck op het omgevingsloket.
6 manieren om minder rook-en geuroverlast te veroorzaken
Wanneer je in huis je houtkachel, pelletkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Stook daarom liever niet of zo min mogelijk. Wil je toch de houtkachel, pelletkachel of open haard aansteken? Met de tips hieronder kun je de uitstoot van schadelijke stoffen beperken.
Heb last van het houtstoken door buren of buurtgenoten? Dan heeft de GGD op hun website verschillende tips staan om hiermee om te gaan. Een vriendelijk gesprek leidt er vaak al toe dat buren wat meer rekening met elkaar houden en hun stookgedrag aanpassen. De oplossing kan vaak vrij eenvoudig zijn. Ook kun je verwijzen naar Milieu Centraal voor concrete tips voor het beter stoken van hout.
De Stookwijzer is een website die op postcodeniveau advies geeft aan iemand die de kachel, open haard, tuinkachel, vuurkorf of barbecue wil aansteken. Daarnaast kunnen bewoners die last hebben van rook, dat melden via de Stookwijzer. Meldingen van inwoners worden automatisch doorgezet naar de gemeente.
> Website: Stookwijzer - Vuur stoken of niet? Realtime advies over hout stoken
Via een stookalert wordt er een actieve oproep gedaan vanuit het RIVM om niet te stoken. Bij een stookalert krijgen abonnees een mailbericht. Iedereen kan zich hiervoor aanmelden.
> Website: Stookalert | RIVM
Lees hier het interview over 'Fikkie stoken? Doe maar niet" met Jan Moeskops van de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH).
Luchtvervuiling is schadelijk voor de gezondheid. Het verbeteren van de luchtkwaliteit door het beperken van de uitstoot van schadelijke stoffen is daarom belangrijk.
Natuur en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) zet zich in voor het belang van een goede luchtkwaliteit in onze gemeente.
> Lees verder op de website van NMVH