Een houthaard of houtkachel in huis is voor velen gezellig en sinds de hoge energieprijzen aantrekkelijk voor de portemonnee om te gebruiken. Alleen de rook brengt ook schadelijke stoffen in de lucht wat niet gezond is. Zeker bij mist en windstil weer blijft de rook lang om het huis en in de buurt hangen. Vooral mensen met problemen aan hun luchtwegen hebben er extra last van. Lees hier wat je het beste kunt doen.

Wil je jouw houtkachel of open haard in huis wegdoen?

Vraag hier subsidie aan 

Heusdenaren kunnen ook in 2024 weer subsidie bij ons aanvragen voor het verwijderen van de houtkachel of haard in huis en het onklaar maken van het bijhorende rookgaskanaal. Er is een subsidie mogelijk tot maximaal € 1000,- per aanvraag en € 1.500 voor inwoners met een HeusdenPas.

> Lees hier de subsidievoorwaarden

>Lees hier de Subsidieregeling beperking overlast houtstook in de gemeente Heusden 2024 | Lokale wet- en regelgeving (overheid.nl)

Vergunning nodig?
Voor het verwijderen van een houtkachel, haard en/of schoorsteen heb je misschien een omgevingsvergunning nodig of is een sloopmelding nodig. Dit kun je controleren en aanvragen via een vergunningscheck op het omgevingsloket

6 manieren om minder rook-en geuroverlast te veroorzaken

Wanneer je in huis je houtkachel, pelletkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Stook daarom liever niet of zo min mogelijk. Wil je toch de houtkachel, pelletkachel of open haard aansteken? Met de tips hieronder kun je de uitstoot van schadelijke stoffen beperken.

 1. Stook niet bij mistig of windstil weer. Op zulke dagen blijft de rook hangen en heb je rondom het huis rook- en geuroverlast. Kijk voor dat je gaat stoken op deze website: Stookwijzer - Vuur stoken of niet? Realtime advies over hout stoken. Stook niet bij een stookalert.
   
 2. Stook alleen droog hout. Vochtig hout brandt niet goed en geeft extra rook en fijnstof. Hout dat je zelf gehakt hebt moet je minstens 2 jaar laten drogen. Het hout is goed om te stoken als er minder dan 20% vocht in zit.
   
 3. Gebruik alleen schoon hout dat niet bewerkt is. Bij het stoken van geverfd of geïmpregneerd hout komt bij de verbranding zware metalen vrij. Verbrand daarom geen bewerkt hout. Stook ook geen papier of karton, omdat er veel rook en vliegas ontstaat.
   
 4. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen. Dit is ook een stuk veiliger: je hebt dan minder kans op een schoorsteenbrand.
   
 5. Zorg voor een goede luchttoevoer in het huis en bij het vuur. Het hout kan dan beter verbranden waardoor je minder schadelijke stoffen hebt zoals fijnstof en koolmonoxide. Laat het vuur niet 'smoren'; het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er meer schadelijke stoffen ontstaan. Door een goede luchttoevoer kan de rook via de schoorsteen worden afgevoerd waardoor er geen schadelijke stoffen blijven hangen.
   
 6. Controleer regelmatig of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.   

Heb last van het houtstoken door buren of buurtgenoten? Dan heeft de GGD op hun website verschillende tips staan om hiermee om te gaan. Een vriendelijk gesprek leidt er vaak al toe dat buren wat meer rekening met elkaar houden en hun stookgedrag aanpassen. De oplossing kan vaak vrij eenvoudig zijn. Ook kun je verwijzen naar Milieu Centraal voor concrete tips voor het beter stoken van hout. 

>> tips van de GGD

>> tips Milieu Centraal

De Stookwijzer is een website die op postcodeniveau advies geeft aan iemand die de kachel, open haard, tuinkachel, vuurkorf of barbecue wil aansteken. Daarnaast kunnen bewoners die last hebben van rook, dat melden via de Stookwijzer. Meldingen van inwoners worden automatisch doorgezet naar de gemeente.

> Website: Stookwijzer - Vuur stoken of niet? Realtime advies over hout stoken

Via een stookalert wordt er een actieve oproep gedaan vanuit het RIVM om niet te stoken. Bij een stookalert krijgen abonnees een mailbericht. Iedereen kan zich hiervoor aanmelden.

> Website: Stookalert | RIVM

Lees hier het interview over 'Fikkie stoken? Doe maar niet" met Jan Moeskops van de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH).

Luchtvervuiling is schadelijk voor de gezondheid. Het verbeteren van de luchtkwaliteit door het beperken van de uitstoot van schadelijke stoffen is daarom belangrijk.

> Lees verder op deze pagina.

 

Natuur en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) zet zich in voor het belang van een goede luchtkwaliteit in onze gemeente. 
> Lees verder op de website van NMVH

Laatst bijgewerkt op: 12-06-2024