Verduurzamen panden in vesting Heusden

Hoe kun je jouw (historische) pand in vesting Heusden verduurzamen? Deze vraag stond centraal tijdens de drukbezochte informatiebijeenkomst voor bewoners uit de vesting op 21 maart in de seniorensociëteit.

Wegens grote belangstelling willen we nog een keer precies dezelfde bijeenkomst organiseren voor inwoners die een monument hebben (met dezelfde inhoud als op 21 maart).
Deze bijeenkomst vind plaats na de zomervakantie, en is niet meer alleen voor de vesting Heusden. De mogelijkheid tot aanmelden komt nog, over de precieze datum wordt later gecommuniceerd.

 

Terugblik informatiebijeenkomst 21 maart in de vesting over verduurzamen

Een expert van De Groene Grachten uit Amsterdam liet zien dat het verduurzamen van een vestingpand/monument misschien een grote uitdaging lijkt, maar dat er ook eenvoudige mogelijkheden zijn. Dit werd onder grote belangstelling goed ontvangen, omdat duidelijk advies over eenvoudige duurzame oplossingen erg welkom is.

Isoleren
Het sleutelwoord bij wat je zelf kunt doen, is volgens de expert isoleren.

Je woning duurzaam, energiezuinig en uiteindelijk aardgasvrij maken begint bij isoleren. Met isoleren hou je de warmte binnen. Veel warmte uit woningen gaat onnodig verloren via ramen, daken en gevels. Door beter te isoleren bespaar je geld en verhoog je het wooncomfort. Je investeert zo ook meteen in je woning. Daarmee is isoleren een maatregel waar je geen spijt van zult krijgen. Wat de toekomst ook brengt aan nieuwe warmtevoorziening in de vesting; energie die je niet verbruikt, hoef je ook niet op te (laten) wekken.

Tips en adviezen
Warmte binnen houden, kan ook al met voordelige oplossingen als het aanbrengen van radiatorfolie en tochtstrips. De Groene Grachten liet warmtescan-foto’s zien van een woning met en zonder radiatorfolie en die laten al verschil zien. Een andere tip: heb je een vliering die je niet zoveel gebruikt en is het isoleren van je dak lastig? Dan kun je ook overwegen om niet je dak, maar wel de vloer van je vliering te isoleren. Dat levert je ook voordelen op.

Het advies is om naast te isoleren ook altijd goed te ventileren. Dat zorgt er niet alleen voor dat vocht uit je woning gaat, maar het is ook gezond omdat je hierdoor de uitstoot van CO2 je huis uit krijgt. Ook de vragen over het opwekken van zonne-energie werden beantwoord.

De volgende stap

Wethouder Jeroen van den Bosch: “Mede dankzij de adviezen en expertise van De Groene Grachten hopen wij dat we de bewoners uit de vesting handelingsperspectief hebben gegeven. Zodat ze nu zelf aan de slag kunnen met de volgende stap om hun vestingpanden energiezuinig(er) te maken. Mensen uit de vesting die er op 21 maart niet bij konden zijn, kunnen informatie en advies vinden op de websites van:

Neem ook vooral een kijkje op de website Energieloket Heusden. Daar kom je op via de blauwe knop ‘energie besparen’ op www.heelheusdenduurzaam.nl. Hier kun je een gratis huisscan doen. Ook vind je op het Energieloket alle subsidiemogelijkheden die een duurzame investering in je woning wellicht aantrekkelijker maken.”

Laatst bijgewerkt op: 19-06-2023