Trots op onze Heusdense ambassadeurs voor duurzame ontwikkeling

Heusden kent verschillende inwoners met een grote passie voor duurzame ontwikkeling. Echte ‘Duurzame Doeners’ die -allemaal op hun eigen creatieve wijze- een belangrijke bijdrage willen leveren aan de energietransitie. Zij inspireren als ambassadeur ook anderen om bewuster te leven: “Wees zuinig op onze mooie omgeving, want dat is de moeite waard!”  Samen met anderen maken zij werk van Heel. Heusden. Duurzaam.

Met een ijzersterke pitch vertelden verschillende Duurzame Doeners hun plannen aan de college- en raadsleden van Heusden: de voorzitter van Heel Hedikhuizen Duurzaam, twee inwoners namens Duurzaam Herpt en een van de initiatiefnemers van Klimaatplein Heusden.

Hedikhuizen Duurzaam
“Weerbaar en weerbarstig” is kenmerkend voor dit duizend jaar oude dorp. Dé slogan van Hedikhuizen Duurzaam. Vijf jaar geleden ontstond bij een groepje inwoners de wens om van Hedikhuizen een energieneutraal dorp te maken. Hoe? Door zelf duurzame elektriciteit en warmte op te wekken, in eigen beheer op te slaan, te transporteren en distribueren via een eigen net. Zo zien zij kansen om van aardgas af te gaan. Zij kregen onder andere de Steenfabriek, de tomatenkweker en een ondernemer in de buurt warm voor hun duurzame plannen, evenals steeds meer buurtgenoten. Al blijft de vraag spelen: “hoe houden we de betrokkenheid vast?” Daarvoor organiseren ze veel activiteiten. Ook zijn er 12 energiecoaches in het dorp opgeleid die weer anderen inspireren om duurzamer te wonen en te leven.

> Klik hier om naar de website www.hedikhuizen.nl te gaan

Duurzaam Herpt
Sinds 2018 is in de dorpsraad Herpt een werkgroep duurzaamheid actief. Zij geloven in het ‘zwaan kleef aan effect’, oftewel: de ideeën voor duurzame ontwikkeling moeten vooral van onderaf komen. Dus vanuit de inwoners zelf. Zo hebben ze zelf een warmtescan voor de huiseigenaren in Herpt geregeld, stimuleren ze biodiversiteit en isolatiemogelijkheden van bestaande huizen. Ook volgen ze nauw de technologische ontwikkelingen van duurzame opwek van energie, zoals via aquathermiek/groene waterstof. Ze kijken verder dan alleen naar de meest gangbare duurzame oplossingen en betrekken daar graag hun buurtgenoten actief bij. Ook vragen zij de gemeente om nog meer de regie te nemen bij de energietransitie waarvoor we met z’n allen staan.

> Klik hier om naar de website www.herpt.info te gaan

Klimaatplein Heusden
Klimaatplein Heusden biedt een platform van inwoners, ondernemers en organisaties in de gemeente Heusden die het klimaat willen verbeteren, de biodiversiteit willen vergroten en de energietransitie oppakken. De mensen van Klimaatplein Heusden geloven in een coöperatieve samenleving en zetten de bewoner centraal bij het verduurzamen van de omgeving. Zij willen anderen stimuleren om ook verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen woonplek. Door kennis en ervaringen uit te wisselen trekken zij samen op voor het maatschappelijk belang van duurzame ontwikkeling. “We betalen allemaal voor energie, maar we willen ook zeggenschap hebben over waar de energie vandaan komt.”

Bij het creëren van deze coöperatieve samenleving vragen zij de gemeente om regie te voeren.

> Klik hier om naar de Facebookpagina van Klimaatplein Heusden te gaan