Energiecoach Nick krijgt energie van mensen helpen

Nick Ebert werkt fulltime als IT-consultant bij Capgemini, maar Nick is ook één van onze energiecoaches en vrijwilliger bij ZorgSaam Heusden. Nick vindt het fijn om in zijn vrije tijd mensen te helpen. Daar krijgt hij namelijk energie van.

De gemeente Heusden heeft 4 energiecoaches. Dit zijn vrijwilligers die geheel gratis en onafhankelijk inwoners advies en tips geven om energie te besparen.

Wat doet de energiecoach?
Als je je aanmeldt maakt de energiecoach een afspraak voor een persoonlijk gesprek om samen te kijken hoe je in jouw woning energie kunt besparen. Iedere woning is natuurlijk anders.  Vervolgens ontvang je van de coach een kort rapportje met mogelijke besparingen. Nick legt uit: “Je moet sowieso niets hoor. Het advies is geheel gratis en vrijblijvend. Je krijgt een top 3 van mogelijke besparingen. Bijvoorbeeld energie besparen door ledverlichting, het aanbrengen van tochtstrips, een gordijn voor een tochtige deur of een ventilator op een radiator. Het is dus echt niet zo dat we meteen over zonnepanelen of een warmtepomp beginnen. Daarnaast geven we ook informatie over subsidieregelingen en acties. Wat men met het advies doet, is geheel aan de bewoners zelf. Je bent echt tot niets verplicht.”

Hoe word je energiecoach?
Nick vertelt: “Vooropgesteld als energiecoach ben je geen specialist, je bent een generalist en het belangrijkste doel is om mensen te helpen. We helpen bewoners om door de bomen het bos te zien en de meest efficiëntste maatregelen als eerste op te pakken. Met andere woorden, van alle mogelijk te nemen maatregelen terug naar een overzichtelijk lijstje met laagdrempelige, uitvoerbare acties.

Onze kennis ontstaat door ervaringen in de eigen woning en uiteraard de energieconsults binnen onze gemeente. Als fundament volgen we een online cursus van ongeveer 24 uur om energiecoach te worden. De studiebelasting valt reuze mee, het is echt geen hogere wiskunde. Je krijgt handvatten om mensen te helpen en advies te geven. Je kunt als energiecoach zelf aangeven hoe vaak en op welke dagen je mensen wilt bezoeken. Dat vind ik ideaal, hierdoor kan ik het gemakkelijk combineren met mijn fulltime baan.”

Wil je energiecoach worden? Neem dan contact op met Pepijn Koldenhof van Bijeen via (073) 782 01 78.

Wil jij ook gratis advies?
Woon jij in een koop- of huurwoning in de gemeente Heusden en baal jij ook van je hoge energierekening? Maak een afspraak met een energiecoach en krijg gratis en vrijblijvend tips en informatie over hoe je energie kunt besparen in jouw woning.

> Klik hier om je aan te melden

Laatst bijgewerkt op: 17-01-2024