Rijbewijs

Het aanvragen en ophalen van een rijbewijs doe je zelf. Je kunt je rijbewijs op twee manieren aanvragen.

1. Maak een pasfoto bij een RDW-erkende fotograaf.
2. Ga naar de website van de RDW en vraag het rijbewijs aan met de DigiD-app met ID-check.
3. Haal jouw nieuwe rijbewijs op bij de gemeentebalie in het gemeentehuis in Vlijmen. Een afspraak is niet nodig.

Voor verlenging van een rijbewijs of een categorie-uitbreiding kun je rechtstreeks bij de RDW je rijbewijs aanvragen.

Let op: Een eerste aanvraag of als het rijbewijs kwijt of gestolen is kun je niet rechtstreeks bij het RDW een aanvraag doen. Het rijbewijs kan al na 2 werkdagen, na de aanvraag, op het gemeentehuis afgehaald worden.

Klik hier voor meer informatie en een uitlegvideo over verlengen bij de RDW.

Maak hiervoor makkelijk en snel een afspraak via onderstaande knop

Let op: wanneer je een medische keuring moet ondergaan, kun je de aanvraag pas starten nadat je de goedkeuring van het CBR hebt ontvangen.

Afspraak maken

Digitale voorbereiding op fysieke afspraak
Je kunt digitaal aanvraag doen van de verlenging van een bestaand rijbewijs of de aanvraag van een nieuw rijbewijs. Je moet nog wel even langs komen bij de gemeentebalie om je pasfoto aan te leveren en een handtekening te zetten. Dit doe je tijdens de geplande afspraak. Houd tijdens de digitale aanvraag er rekening mee dat u de volgende gegevens bij de hand heeft:
- Inloggegevens van jouw DigiD
- Middelen om digitaal te betalen

Rijbewijs aanvragen

 Video: uitleg over rijbewijs

Algemene vragen

Kijk in onderstaand overzicht voor meer informatie.

  • Je oude rijbewijs
  • Identiteitsbewijs (als je oude rijbewijs verlopen is)
  • Een kleurenpasfoto, niet ouder dan 6 maanden,  die voldoet aan de eisen. In het gemeentehuis in Vlijmen is een fotoautomaat aanwezig waar je zelf een foto kunt maken. Je kunt hier alleen pinnen.
  • Geld of pinpas; tenzij je online  de aanvraag gedaan hebt.
  • Eventueel een gezondheidsverklaring.

Ben je gezond genoeg om een rijbewijs te halen of je rijbewijs te verlengen? Dit beoordeelt het CBR met een gezondheidsverklaring. Je hebt de gezondheidsverklaring altijd nodig als je ouder bent dan 75 jaar en het rijbewijs wilt verlengen. Ben je jonger dan 75 jaar? Klik hier voor meer informatie over jouw situatie.

Klik hier om de gezondheidsverklaring digitaal aan te vragen bij het CBR. Het is ook mogelijk een papieren versie van de gezondheidsverklaring te kopen bij de gemeente. De verwerking van een papieren gezondheidsverklaring, per gewone post, duurt langer dan wanneer je deze digitaal indient.

Rijbewijs (fysieke afspraak)

€ 51,10

Rijbewijs (digitaal bij RDW)

€ 51,11 

Omwisseling buitenlands rijbewijs€ 51,10

Toeslag spoedprocedure

€ 39,65 

Je betaalt de kosten bij de aanvraag. Uiteraard kun je dit pinnen.

Je kunt je rijbewijs na 5 werkdagen persoonlijk ophalen. Dit kan tot uiterlijk 3 maanden nadat je deze hebt aangevraagd.

Vraag je een rijbewijs met spoed aan? Dan kun je het document binnen 1 à 2 werkdagen ophalen. Een spoedaanvraag kan niet online worden gestart.

Ben je jouw rijbewijs kwijt? Dan doe je aangifte van vermissing bij de gemeente. Neem een ander geldig identiteitsbewijs mee (als je dit hebt). De vermissing wordt dan direct geregistreerd, waardoor misbruik van je rijbewijs zoveel mogelijk wordt voorkomen. Als een vermissing eenmaal geregistreerd is, kun je dit niet meer terug te draaien! 

Geef de vermissing hier digitaal door.

Vind jij, of iemand anders, je rijbewijs weer terug, dan moet je deze altijd inleveren bij de gemeente. Dit rijbewijs is niet meer geldig en wordt vernietigd, dit is wettelijk verplicht om misbruik te voorkomen.

Fraude met kopieën voorkomen

Als je een auto huurt, een hotelkamer boekt of een telefoonabonnement afsluit vraagt men vaak om een kopie van je identiteitskaart, paspoort of rijbewijs. Daarmee plegen criminelen gemakkelijk fraude. Maak de kopie minder bruikbaar door erop te schrijven:

  • dat het een kopie is
  • voor wie deze bedoeld is
  • wat de datum is waarop u de kopie afgeeft.
  • Streep op de kopie je burgerservicenummer (BSN) door.

Door gebruik van de KopieID app kun je ook documenten veilig verzenden. Deze kun je downloaden in de App Store, Google Play Store of Windows Phone Store. Meer informatie lees je op de website van de Rijksoverheid.

Heb je een buitenlands rijbewijs en woon je in Nederland? Dan mag je eerst nog tijdelijk in Nederland rijden met het buitenlands rijbewijs. Daarna moet je het rijbewijs omwisselen via de gemeente, of als dit niet mogelijk is een rijexamen bij het CBR doen. Klik hier voor meer informatie. 

Wil je met een tractor of trekker op de openbare weg rijden? Dan mag dit als je in het bezit bent van een rijbewijs in de categorieën B, C of D.

Heb je dit niet, dan moet je T-rijbewijs aanvragen. Je kunt een T-rijbewijs aanvragen nadat je bent geslaagd voor het theorie- en praktijkexamen. Je kunt vanaf 16 jaar een T-rijbewijs aanvragen. Het trekkercertificaat voor jongeren is vervallen en niet meer geldig.

Het T-rijbewijs geldt voor alle land- en bosbouwtrekkers (LBT) en alle motorijtuigen met beperkte snelheid (MMBS). Een T-rijbewijs is niet nodig voor langzame voertuigen die minder dan 130 centimeter breed zijn en geen aanhangwagen of iets dergelijks kunnen trekken. Denk aan veeg- of maaimachines.

Laatst bijgewerkt op: 12-07-2024