Ongediertebestrijding

De gemeente bestrijdt ongedierte in de openbare ruimte bij overlast of van bedreiging van de volksgezondheid. Hoe de gemeente de eikenprocessierups bestrijdt en wat je zelf kunt doen lees je hier.

Heb je last van plaagdieren dan kun je de gemeente om advies vragen. De gemeente bestrijdt rattenoverlast. Is er sprake van ongedierte op gemeentegrond dan kun je dit melden bij de gemeente.

Maak makkelijk en snel een melding via de BuitenBeter-apponline of telefonisch via (073) 513 17 89.

Op dit moment ervaren we veel overlast van ratten. De bestrijding van ratten in de openbare ruimte is op dit moment moeilijk door de veranderde regelgeving. Daarom is het nu extra belangrijke dat er ook preventieve maatregelen genomen worden. Deze bestaan voornamelijk uit een stuk reinheid. Dus wanneer je dieren hebt, zorg ervoor dat er geen voedselresten rondslingeren maar ruim alle voedselresen op en dat het opgeslagen dierenvoer in goed afgesloten emmers of tonnen zit.  Ook vragen wij aandacht voor dieren voeren in de openbare ruimte, bijvoorbeeld dierenparkjes en sloten waar eenden en andere watervogels zitten. Het voeren op zich is geen probleem maar omdat er vaak voedselresten achterblijven die niet worden opgegeten hebben we liever dat bewoners de dieren niet bijvoeren.  

 

De gemeente bestrijdt alleen wespennesten als ze zich in het openbaar groen of een openbaar gebouw bevinden. Heb je thuis een wespennest, dan moet je zelf aan de slag. Heb je vaker last van een wespennest in of rondom huis? Hang dan aan het begin van de zomer een nep-nest op. De koningin zoekt dan een ander plekje op. Kun je bij het nest komen dan kun je het nest injecteren met een wespendodende spray. Dit moet altijd in het donker gebeuren, omdat de wespen zich dan in het nest terugtrekken. Kun je niet of heel moeilijk bij het nest komen dan kun je een poeder kopen dat de wespen meenemen naar het nest. Dit poeder gebruik je overdag als de wespen actief zijn en veel aan- en afvliegen naar het nest. Deze bestrijdingsmiddelen kun je kopen bij onder meer tuincentra of Boerenbond.

Haal je toch liever een specialist in huis? Neem dan contact op met een bedrijf gespecialiseerd in wespenbestrijding. Wil je meer tips over het voorkomen van overlast door wespen? Lees verder...

 

Als mieren overlast geven, is dat voor veel mensen een reden om naar één van de vele bestrijdingsmiddelen te grijpen. De vraag is of het middel niet erger is dan de kwaal. Gelukkig zijn er talloze gifloze methoden om overlast van mieren in uw tuin binnen de perken te houden. Mieren hebben een grote afkeer van nogal wat geurtjes en materialen. Deze afkeer kunnen we gebruiken om de mier uit (delen van) de tuin te weren. Hieronder staan een aantal mogelijkheden:

  • bladeren uitstrooien: lavendel, tijm, marjolein, tomaat, varen
  • planten neerzetten: boerenwormkruid, afrikaantjes, goudsbloemen
  • uitstrooien: rode peper, koffiedik, kruidnagel, knoflookpoeder, gebroken eierschalen, kalk, gesteentemeel
  • uitgieten: uien- en knoflooksap

In tuincentra zijn niet-giftige afweermiddelen te koop. Dit zijn sterk geurende stoffen, bijvoorbeeld op basis van ui, die het oriëntatievermogen van de mier aantasten. Als deze onvoldoende helpen, kun je een aantal keren kokend water in het nest gieten.

Gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen mieren in de tuin is meestal niet nodig. Zeker niet omdat mieren behulpzaam zijn in het opruimen van schadelijke insecten en afval in de tuin. Met een aantal eenvoudige, milieuvriendelijkere maatregelen kun je de overlast binnen de perken houden. Lees verder...

Bladluizen leven van plantensappen die ze opzuigen door de plant aan te boren. Aangetaste planten kunnen zo verzwakken dat ze uiteindelijk doodgaan. Zover hoeft het niet te komen. Als je tijdig de juiste maatregelen neemt, kan de luizenplaag in de kiem worden gesmoord. In de meeste gevallen heb je daarvoor geen chemisch bestrijdingsmiddel nodig. Hieronder staan een aantal mogelijkheden:

  • plant sterke en gezonde planten in je tuin die niet luisgevoelig zijn. 
  • Bladluizen worden aangetrokken door planten die teveel voeding krijgen en daardoor erg stikstofrijk zijn.

Allerlei huismiddeltjes en preventieve maatregelen voorkomen schade aan planten als meerdere luizenkolonies zich op de plant vestigen. Als deze tekort schieten, kunnen middelen op basis van organische vetzuren afdoende zijn om een luizenplaag de kop in te drukken. Als de plaag zich blijft uitbreiden, hebben bestrijdingsmiddelen op basis van pyrethrum en pyrethoden de voorkeur. Zij zijn beter afbreekbaar en selectiever (maar wel zeer giftig voor bijen!) dan middelen op basis van organische fosfaten en carbonaten.

Slakken kunnen flinke schade aanrichten in je tuin. Slakkenbestrijdingsmiddelen zijn helaas ook giftig voor die dieren die je wel graag in jouw tuin ziet, en voor wie slakken een smakelijk hapje zijn. Egels, padden en vogels kunnen sterven na het eten van vergiftigde slakken. Bestrijdingsmiddelen tegen slakken voor gebruik door particulieren zijn op basis van metaldehyde. Metaldehyde is een gif dat wordt opgenomen door de maag. Metaldehyde is erg giftig voor zoogdieren en dus ook voor egels, een natuurlijke vijand van de slak. De egelopvang zit hierdoor vol met zieke egels. Er zijn sterfgevallen bekend van honden, die overleden zijn na het eten van slakkenkorrels met metaldehyde.