Ongediertebestrijding

De gemeente bestrijdt ongedierte in de openbare ruimte bij overlast of van bedreiging van de volksgezondheid. Hoe de gemeente de eikenprocessierups bestrijdt en wat je zelf kunt doen lees je hier.

Heb je last van plaagdieren dan kun je de gemeente om advies vragen. De gemeente bestrijdt rattenoverlast. Is er sprake van ongedierte op gemeentegrond dan kun je dit melden bij de gemeente.

Maak makkelijk en snel een melding via de BuitenBeter-apponline of telefonisch via (073) 513 17 89.

Overlast van ratten is heel vervelend. Gelukkig kun je zelf eenvoudig maatregelen toepassen waardoor eventuele overlast al snel vermindert of verdwijnt.

Zelf aan de slag
Voer onderstaande maatregelen uit om overlast van ratten te voorkomen, verminderen of te laten verdwijnen:

  • Voedsel(resten)
    Zorg dat er ’s avonds en ’s nachts geen voedsel in je tuin ligt. Denk hierbij aan voer in huisdierenverblijven (kippenhok, konijnenhok, volière), maar ook aan vetbollen, pindaslierten, voederkooitjes, oud brood voor vogels of etensresten van jezelf. Ruim fruit dat uit fruitbomen is gevallen zo snel mogelijk op. Gooi geen etensresten op je composthoop (alleen tuinafval).

    Voor agrarische bedrijven: zorg dat de voederkuil goed afgesloten wordt. Sla verpakt veevoer op, gestapeld op pallets 20-30 cm van de grond en houd de wanden vrij.
     
  • Huisdieren
    Heb je huisdieren in de tuin? Zorg dan dat het verblijf goed afgesloten is en ratten niet in het verblijf kunnen komen. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van fijnmazig gaas (5 mm).
    Houd ook een katten- of hondenluikje ’s avonds gesloten.
     
  • Beplanting
    Houd de planten die langs water staan kort. Vermijd begroeiing tegen huizen, houd klimplanten tegen muren minstens 60 cm weg van ramen en deuren.
     
  • Afval
    Verzamel huishoudelijk afval in goed afgesloten vuilnisbakken en/of containers. En zorg dat het tijdig afgevoerd wordt. Plaats afval dat wordt opgehaald pas op de dag van ophalen buiten (niet de avond van te voren). 
     
  • Weringsmaatregelen
    Tref weringsmaatregelen wanneer je ratten in je woning, schuur of stal hebt. Dit kan door naden en kieren goed af te dichten met goed aansluitende rubbers onder (rol)deuren. Breng spouwsafe aan in stootvoegen en fijnmazig gaas in ventilatie openingen en luchtkanalen. Dicht openingen in muren rondom leidingen af. 

    Probeer te voorkomen dat ratten schuilgelegenheid hebben. Stapel daarom bijvoorbeeld openhaard hout goed op en vrij van de grond (20-30 cm) en houd bij voorkeur de wanden vrij.

Toch nog overlast?
Heb je na het toepassen van alle bovenstaande maatregelen toch nog last van ratten in de omgeving? Meld dit dan bij de gemeente. Wij schakelen dan een gekwalificeerde professional in. Deze professional kan alleen aan de slag indien alle bovenstaande maatregelen in een eerder stadium al zijn uitgevoerd. Er wordt namelijk gewerkt volgens de IPM Knaagdierbeheersing methode, dit is wettelijk bepaald. Alleen bij hoge uitzondering mogen bestrijdingsmiddelen worden ingezet door een gekwalificeerd bedrijf.

 

De gemeente bestrijdt alleen wespennesten als ze zich in het openbaar groen of een openbaar gebouw bevinden. Heb je thuis een wespennest, dan moet je zelf aan de slag. 

Haal je toch liever een specialist in huis? Neem dan contact op met een bedrijf gespecialiseerd in wespenbestrijding.
Wil je meer tips over het voorkomen van overlast door wespen?

>> Lees hier meer info

 

Als mieren overlast geven, is dat voor veel mensen een reden om naar één van de vele bestrijdingsmiddelen te grijpen. De vraag is of het middel niet erger is dan de kwaal. Gelukkig zijn er talloze gifloze methoden om overlast van mieren in uw tuin binnen de perken te houden. Mieren hebben een grote afkeer van nogal wat geurtjes en materialen. Deze afkeer kunnen we gebruiken om de mier uit (delen van) de tuin te weren. Hieronder staan een aantal mogelijkheden:

  • bladeren uitstrooien: lavendel, tijm, marjolein, tomaat, varen
  • planten neerzetten: boerenwormkruid, afrikaantjes, goudsbloemen
  • uitstrooien: rode peper, koffiedik, kruidnagel, knoflookpoeder, gebroken eierschalen, kalk, gesteentemeel
  • uitgieten: uien- en knoflooksap

In tuincentra zijn niet-giftige afweermiddelen te koop. Dit zijn sterk geurende stoffen, bijvoorbeeld op basis van ui, die het oriëntatievermogen van de mier aantasten. Als deze onvoldoende helpen, kun je een aantal keren kokend water in het nest gieten.

Gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen mieren in de tuin is meestal niet nodig. Zeker niet omdat mieren behulpzaam zijn in het opruimen van schadelijke insecten en afval in de tuin. Met een aantal eenvoudige, milieuvriendelijkere maatregelen kun je de overlast binnen de perken houden. Lees verder...

Bladluizen leven van plantensappen die ze opzuigen door de plant aan te boren. Aangetaste planten kunnen zo verzwakken dat ze uiteindelijk doodgaan. Zover hoeft het niet te komen. Als je tijdig de juiste maatregelen neemt, kan de luizenplaag in de kiem worden gesmoord. In de meeste gevallen heb je daarvoor geen chemisch bestrijdingsmiddel nodig. Hieronder staan een aantal mogelijkheden:

  • plant sterke en gezonde planten in je tuin die niet luisgevoelig zijn. 
  • Bladluizen worden aangetrokken door planten die teveel voeding krijgen en daardoor erg stikstofrijk zijn.

Allerlei huismiddeltjes en preventieve maatregelen voorkomen schade aan planten als meerdere luizenkolonies zich op de plant vestigen. Als deze tekort schieten, kunnen middelen op basis van organische vetzuren afdoende zijn om een luizenplaag de kop in te drukken. Als de plaag zich blijft uitbreiden, hebben bestrijdingsmiddelen op basis van pyrethrum en pyrethoden de voorkeur. Zij zijn beter afbreekbaar en selectiever (maar wel zeer giftig voor bijen!) dan middelen op basis van organische fosfaten en carbonaten.

Slakken kunnen flinke schade aanrichten in je tuin. Slakkenbestrijdingsmiddelen zijn helaas ook giftig voor die dieren die je wel graag in jouw tuin ziet, en voor wie slakken een smakelijk hapje zijn. Egels, padden en vogels kunnen sterven na het eten van vergiftigde slakken. Bestrijdingsmiddelen tegen slakken voor gebruik door particulieren zijn op basis van metaldehyde. Metaldehyde is een gif dat wordt opgenomen door de maag. Metaldehyde is erg giftig voor zoogdieren en dus ook voor egels, een natuurlijke vijand van de slak. De egelopvang zit hierdoor vol met zieke egels. Er zijn sterfgevallen bekend van honden, die overleden zijn na het eten van slakkenkorrels met metaldehyde.

Laatst bijgewerkt op: 01-08-2024