Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk een andere geslachtsnaam of een wijziging in de geslachtsnaam (of achternaam) te krijgen. Het gaat hier om de wijziging van de geslachtsnaam bij Koninklijk Besluit, dus niet om een naamswijziging als gevolg van erkenning of adoptie.
Onder bepaalde omstandigheden kunt je je geslachtsnaam wijzigen. Hiervoor zijn richtlijnen opgesteld. Het kan zijn dat:
Het betreft hier ook de wijziging van een Friese naam. Na invoering van de burgerlijke stand is de geslachtsnaam soms ambtshalve gewijzigd in Nederlandse geslachtsnaam of is op Friese achternaam de Nederlandse spelling toegepast
Bij uw verzoek moet u toevoegen
Bij twijfel kunt je beter eerst contact opnemen met de gemeente.
De kosten voor het wijzigen van de achternaam bedragen € 835,00.
Sinds 1 september 2011 geldt voor het wijzigen van de achternaam ook 1 tarief per aanvraag. Meerderjarigen dienen 1 aanvraag per persoon in. Voor minderjarige kinderen geldt dat er maximaal 2 kinderen op 1 aanvraag tegelijk mee kunnen. In dat geval wordt er eenmaal leges geheven. Bij 3 of meer kinderen wordt tweemaal leges geheven.
Omdat een wijziging van de achternaam eenmalig is en niet onverwacht komt, is het aangepaste tarief voor mensen met een inkomen op bijstandsniveau afgeschaft.
Als het ministerie je verzoek afwijst of intrekt, krijg je het betaalde bedrag niet terug.
Wijziging van documenten
Nadat je naam is gewijzigd, is de naam op je legitimatiebewijs niet meer juist en moet deze worden vernieuwd. Denk bijvoorbeeld aan het paspoort, Nederlandse identiteitskaart, rijbewijs of diploma.