Bladkorven

Tijdens de herfst plaatst de gemeente Heusden bladkorven. In deze korven kunt u het bladafval gooien dat afkomstig is van bomen op gemeentelijke grond. Op deze manier helpen we u om uw buurt schoon te houden. Onder het tabblad 'Locaties' kun je terugvinden waar de bladkorven staan.

Alleen bladafval
Bladkorven zijn alleen bedoeld voor het blad van bomen van de gemeente. Afval van eigen bomen en uit eigen tuin kun je op de reguliere manier afvoeren, via je GFT container of de Milieustraat. Wanneer er ander afval dan bladafval in de bladkorven wordt gevonden, bestaat de kans dat we de bladkorven weghalen. De korven worden 1 of 2 keer per week leeggemaakt.

Wij verzoeken je geen bladafval op de weg te vegen. Dit kan gladheid veroorzaken, waardoor fietsers de kans lopen uit te glijden!

Bescherming van planten en dieren
Op sommige plekken laten we de bladeren met opzet liggen. De bladeren beschermen planten tegen de winter. Ook dieren, zoals egeltjes, overwinteren onder blad.

Waar staan de korven?
In onderstaand pdf-document vind je alle locaties waar deze herfst een bladkorf wordt geplaatst. In het overzicht is een aantal locaties met een groen cijfer aangemerkt. Dat zijn locaties (vaak buiten de bebouwde kom) waar geen bladkorf staat, maar waar bewoners wel los blad mogen storten. Voor deze locaties gelden verder dezelfde regels als voor de bladkorven. De bladeren worden hier ook wekelijks opgeladen. 

 

> Locaties waar bladkorven worden geplaatst

Voor dit jaar liggen alle locaties waar een bladkorf komt te staan, vast. Wil je dat de gemeente Heusden volgend jaar bij je in de buurt een bladkorf plaatst? Dan kun je dat aanvragen via onze contactpagina. Vermeld je naam en de locatie waar je de bladkorf wil.

Criteria om in aanmerking te komen voor een bladkorf

  • Er staan op de betreffende locatie gemeentebomen: er staan veel of grote bomen die flink wat bladval hebben in de herfst. Is dat niet het geval, dan kunt u het bladafval gratis bij de Milieustraat inleveren.
  • De locatie bevindt zich binnen de bebouwde kom (locaties die tegen het buitengebied aan liggen zijn/worden niet voorzien van een bladkorf).
  • Als er in voorgaande jaren al een bladkorf heeft gestaan, wordt bekeken of hier toen goed gebruik van is gemaakt.
  • Als er in voorgaande jaren al een bladkorf heeft gestaan, maar deze is toen bijna direct vernield danwel weggehaald, dan is en wordt er in het volgende jaar geen bladkorf geplaatst.
  • Er is voldoende ruimte om een bladkorf te plaatsen en de buitendienst kan er gemakkelijk bij in verband met het leeg maken.

Ik heb vorig jaar een verzoek ingediend en nu staat er geen bladkorf. Waarom?
Als er voorgaand seizoen een verzoek is gedaan, dan is dit nog geen garantie dat er dit seizoen een korf komt. Ieder jaar worden alle verzoeken bekeken en worden de nieuwe locaties bepaald. Als een door een inwoner voorgestelde locatie niet voldoet aan de criteria, dan komt er geen bladkorf. Daarnaast komen er veel meer verzoeken binnen en zijn er veel meer geschikte locaties, dan het aantal bladkorven dat we hebben. Het kan ook zijn dat de korf niet bij degene staat die het verzoek gedaan heeft, maar wel in de naaste omgeving.

Vorig jaar stond er een bladkorf bij mij in de straat en dit jaar niet. Waarom?
We plaatsen ieder jaarmaximaal 90 bladkorven. Omdat er ieder jaar nieuwe verzoeken binnenkomen die voldoen aan de criteria, kunnen er in het volgend seizoen locaties verdwijnen en andere locaties bijkomen. Op deze manier probeert de gemeente zoveel mogelijk inwoners tevreden te stellen.

Waarom stond er vorig jaar een bladkorf bij mij in de straat en dit jaar niet?
Omdat er vorig jaar maar matig gebruik van gemaakt is, is de bladkorf verplaatst naar een locatie waarvoor ook een verzoek ingediend is en waar naar verwachting beter gebruik van gemaakt zal worden.

Er stond bij ons een bladkorf maar nu is hij weg! Waar is hij gebleven?
Als er vervuiling van de bladkorf heeft plaats gevonden, wordt een rood/wit lint bevestigd aan de bladkorf. Wanneer nog een keer wordt geconstateerd dat er vervuiling in zit, wordt de korf verwijderd.

De bladkorf is weg en er heeft geen rood/wit lint aan gezeten. Hoe kan dat nou?
De korf is in dit geval niet door de gemeente verwijderd, maar kan door een medebewoner zijn verplaatst of gestolen.

Waarom is de bladkorf niet geleegd?
De bladkorf kan verontreinigd zijn waardoor de inhoud niet bij het bladafval mag. Of de korf zat niet helemaal vol. Ook kan het zijn dat er zoveel blad in zat, dat niet alle bladkorven in één dag geleegd konden worden. De ledigingsdagen zijn in principe maandag en dinsdag.

De bladkorf staat te ver weg, kan hij wat dichterbij geplaatst worden?
Nee, dat gaat niet. De bladkorven worden op een zo centraal mogelijke locatie geplaatst. Dat wil zeggen dat de gemeente zoveel mogelijk inwoners wil bedienen die last kunnen hebben van bepaalde bomen. Het kan dus zijn dat de korf voor iemand verder weg staat dan voor iemand anders. De bladkorven worden niet verplaatst. Bovendien zijn de korven zo geplaatst dat de locatie goed past in de route voor lediging.

Moet ik betalen voor het gebruik van de bladkorven?
Nee, het gebruik van de bladkorven is gratis.

Laatst bijgewerkt op: 16-10-2023