Automatische Externe Defibrillator (AED)

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat hulp kan bieden bij een plotselinge hartstilstand. Het apparaat wordt gebruikt om door middel van elektrische schokken een hart weer in een normaal ritme te brengen. In combinatie met een snelle alarmering van 112 en directe reanimatie kunnen er met dit apparaat levens gered worden. Een AED-apparaat leidt de gebruiker stap voor stap door het reanimatieproces heen. Ondanks de gebruiksvriendelijkheid van een AED-apparaat, is een cursus noodzakelijk om het apparaat te kunnen bedienen. Vrijwel iedereen in het bezit van een geldig EHBO-diploma is ook opgeleid om een AED te bedienen.

AED’s komen op steeds meer, vaak openbare, plekken in onze samenleving te hangen. Denk daarbij aan winkels, sportverenigingen, horecagelegenheden en seniorencomplexen. Niet iedere AED is 24 uur beschikbaar. Op de website van stichting Hartveilig Heusden kun je de AED locaties in de gemeente Heusden vinden.

> Locaties AED's in Heusden. 

Aanmelden AED

Ben je zelf in het bezit van een AED, maar is deze nog niet geregistreerd bij HartslagNu? Registreer deze dan zo snel mogelijk, zodat ook jouw AED beschikbaar is voor hulpverlening. Registreren kan via onderstaande link:

AED aanmelden

Dit betekent dat, volgens de normen van de Hartstichting, binnen een straal van 500 meter een AED inzetbaar is. In 2020 is de Stichting Hartveilig Heusden opgericht, met als doel de hartveiligheid in de gemeente Heusden te optimaliseren en zo het aantal sterfgevallen vanwege een hartstilstand te verminderen. Mere informatie over de Stichting Hartveilig Heusden kun je vinden op onderstaande link:

> Website Stichting Hartveilig Heusden. 

Heb je interesse in een cursus AED-gebruik? Dan kun je terecht bij één van de EHBO-verenigingen in onze gemeente. Klik hieronder op de verschillende verenigingen voor meer informatie.