We willen dat iedereen zich thuis voelt in Heusden. Nu en straks.

Voor u ligt de Omgevingsvisie gemeente Heusden. Op verschillende manieren hebben Heusdenaren bijgedragen aan de ontwikkeling van deze visie. Iedereen die hieraan bijgedragen heeft verdient een compliment, want het is een strategische visie geworden voor onze fysieke leefomgeving. Het gaat in op de samenhang tussen gezond en levendig wonen, perspectief voor goed ondernemerschap, waardevolle natuur en boerenlandschap en de klimaatdoelstellingen. Deze omgevingsvisie gaat de basis bieden voor het gemeentelijke omgevingsplan. De uitdaging om regels voor ruimtelijke ontwikkeling te vereenvoudigen, pakken we daarbij met beide handen aan. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten.

Het bouwen van nieuwe woningen heeft ook in Heusden hoge prioriteit. We willen de komende vier jaar 1.500 woningen bouwen voor alle doelgroepen in alle kernen met wijken waar het aantrekkelijk en veilig wonen is. Het grootste deel wordt gebouwd in Geerpark, Victoria, De Gorsen, De Grassen en Landgoed Steenenburg. De nadruk ligt op bouwen voor starters en senioren. Daarbij bieden we meer ruimte voor particuliere initiatieven en kijken we waar we procedures makkelijker en sneller kunnen doorlopen. Daar waar het past gaan we meer de hoogte in, vanwege de beperkte ruimte en uit klimaatoverwegingen. Ook willen we in deze bestuursperiode al op zoek naar nieuwe ontwikkellocaties voor nog eens 1.000 woningen. De Omgevingsvisie biedt hiervoor de basis in de vorm van verschillende zoekgebieden voor woningbouw. De ruimte (deregulering) en beleidsvrijheid die de nieuwe Omgevingswet gaat bieden, willen we optimaal benutten. Ook schenken we meer aandacht aan erfgoed en monumenten (zoals kerken).

We zijn trots op het buitengebied. We zetten ons intensiever in voor een vitaal en toekomstgericht buitengebied, omdat de enorme druk op het buitengebied voelbaar is. De recente landelijke demonstraties van boeren tegen de stikstofplannen van de Rijksoverheid onderstrepen dit. Ook onder Heusdense boeren leven zorgen. Zij hebben toekomstperspectief nodig. We volgen daarom de ontwikkelingen rond de stikstofplannen van Rijksoverheid en provincie op de voet. Om zo beeld te krijgen van de impact van de stikstofplannen op Heusdense boeren en gevolgen voor de rest van onze gemeenschap. De maatschappelijke opgaven in het buitengebied worden immers steeds groter en uitdagender rondom economische ontwikkeling, duurzaamheid, klimaatverandering en natuur. De Omgevingsvisie benadert deze uitdagingen op een integrale manier.

Participatie is een belangrijke pijler onder de Omgevingswet en biedt meer ruimte aan inwoners om actief over plannen mee te praten of creatieve oplossingen in te brengen. Daarom hechten wij waarde aan begrijpelijke inwonersparticipatie. De dienstverlening willen we op peil zien te houden wanneer de Omgevingswet ingaat. Zeker in de beginperiode van deze wet zal dat de nodige aandacht vragen. De invoering van de Omgevingswet wordt niet voor niets beschouwd als de grootste wetswijziging sinds de laatste aanpassing van de Grondwet. De Omgevingsvisie Heusden is een belangrijke stap om deze transitie mede mogelijk te maken. Ook helpt deze visie bij een integrale aanpak van onze (fysieke) opgaven.

Samen met onze inwoners, ondernemers en organisaties maken we van Heusden nog meer een plek waar het goed leven, wonen en werken is. Om dat voor elkaar te krijgen maken we met elkaar kaders wat op welke plaats mogelijk is. De nieuwe Omgevingswet en Omgevingsvisie is ervoor gemaakt om dat op een open en heldere manier met elkaar te doen en om initiatieven een kans te geven.

Johan Meesters
Wethouder Bouwen, wonen en buitengebied

 

Laatst bijgewerkt op: 07-06-2023