Wijziging afvalinzameling

LET OP!!
De inzameling van het oud papier en PMD (plastic en metalen verpakkingen en drankkartons) is veranderd. Ook de inzamelroutes van PMD, oud papier en GFT wijzigen. De nieuwe inzamelroutes zijn te zien in de Afvalkalender of de Afvalstoffendienst app.

Inzameling oud papier
Jarenlang haalden vrijwilligers van verenigingen uit onze gemeente het oud papier op, de laatste jaren samen met de Afvalstoffendienst ’s-Hertogenbosch. Door strengere veiligheidseisen werkt de Afvalstoffendienst vanaf 1 januari 2024 niet meer samen met vrijwilligers. Het oud papier wordt nu opgehaald door medewerkers van de Afvalstoffendienst.

Vanaf 5 februari haalt de Afvalstoffendienst het oud papier door de week overdag op. Vanaf dan bied je het oud papier aan in de grijze container die je tot 5 februari gebruikte voor PMD-afval.

Iedereen heeft een brief ontvangen met alle informatie en een sticker met de opdruk ‘Papier’ die je op de grijze container kunt plakken.

Overigens wordt je grijze papiercontainer ook zonder deze sticker leeggemaakt.

Inzameling PMD
Het PMD wordt vanaf 5 februari 2024 in doorzichtige plastic zakken ingezameld. Deze PMD-zakken zijn gratis. Bij de brief van januari heb je van ons  een eerste pakket PMD-zakken ontvangen.

De speciale PMD-zakken kun je ook gratis afhalen op verschillende locaties, zoals de gemeentehuizen in Vlijmen en Drunen, de gemeentewerf/milieustraat, het Toeristisch Informatiepunt (TIP) in Heusden vesting, de bibliotheken en de wijkwinkels in de Stulp, de Mand en de Schakel. 

Wijziging inzameldagen vanaf 5 februari
De Afvalstoffendienst heeft vanaf 5 februari ook de inzamelroutes veranderd. Het kan dus zijn dat je PMD, oud papier en GFT afval op een andere dag wordt opgehaald dan je gewend bent! 

Kijk voor de juiste inzameldagen in de Afvalkalender of de Afvalstoffendienst app.

Het blijkt dat PostNL nog niet alle brieven heeft bezorgd. Afspraak met PostNL was dat de brief in week 4 bij iedereen zou zijn bezorgd.

Tot onze spijt blijkt dat niet overal te zijn gelukt. Heel vervelend maar we hopen dat de brieven met papier stickers en een pakket PMD zakken alsnog worden bezorgd. 

> Wil je alvast de brief lezen, klik dan hier voor een digitale versie van de brief

De speciale PMD-zakken kun je ook gratis afhalen op verschillende locaties, zoals de gemeentehuizen in Vlijmen en Drunen, de gemeentewerf/milieustraat, het Toeristisch Informatiepunt (TIP) in Heusden vesting, de bibliotheken en de wijkwinkels in de Stulp, de Mand en de Schakel. 

Overigens worden na 5 februari de grijze papiercontainers ook gewoon leeggemaakt ook al zit er geen sticker met opdruk PAPIER op. 

Wijzigingen inzameling oud papier

Wat is er veranderd in de inzameling van oud papier vanaf 2024?
Het oud papier wordt niet meer met vrijwilligers ingezameld, maar medewerkers van de Afvalstoffendienst.

Waarom is de inzameling met vrijwilligers gestopt?
De Afvalstoffendienst heeft aangegeven het oud papier niet meer met vrijwilligers te willen en kunnen inzamelen. Dit heeft te maken met veiligheidsrisico’s bij de inzameling van oud papier, met kraakperswagens. Vrijwilligers zijn hiervoor niet geschoold en doen dit werk maar af en toe (sommige vrijwilligers maar 1x per jaar). Medewerkers van de Afvalstoffendienst zijn meer gewend aan dit soort werk en worden continu voorgelicht over de veiligheidsrisico’s.

Hadden we niet een ander inzamelbedrijf kunnen vinden dat wel met vrijwilligers wil inzamelen?
Alle inzamelbedrijven hebben te maken met deze veiligheidsrisico’s. De meeste inzamelbedrijven zijn ook al gestopt of gaan binnenkort stoppen met de inzameling van oud papier door vrijwilligers. We kunnen daarom niet overstappen naar een ander inzamelbedrijf. Daarom zijn we samen met de Afvalstoffendienst op zoek gegaan naar een andere manier van inzamelen van oud papier.

Wordt het oud papier vanaf 5 februari 2024 nog steeds ’s avonds of op zaterdag ingezameld?
Nee, het oud papier wordt vanaf 5 februari 2024 doordeweeks, overdag ingezameld.

Hoe wordt het oud papier vanaf 5 februari 2024 ingezameld?
De container waarin het PMD (plastic- en metalen verpakkingen en drankkartons) werd ingezameld, is vanaf 5 februari 2024 een container voor oud papier.

Waarom wordt het oud papier vanaf 5 februari 2024 in containers ingezameld?
De Afvalstoffendienst haalt het oud papier met eigen medewerkers op. Vanwege ARBO-eisen kan het papier dan niet meer zoals voorheen, gebundeld of in dozen, worden ingezameld. Het oud papier wordt daarom in containers ingezameld.

Hoe vaak wordt het oud papier vanaf 5 februari 2024 ingezameld?
Het oud papier wordt voortaan eenmaal per 4 weken ingezameld.

Moet ik betalen voor ophalen oud papier?
Nee, je hoeft niet te betalen voor het leegmaken van je papiercontainer. Wel betaal je nog steeds het vaste bedrag van de afvalstoffenheffing, net zoals nu. De kosten voor het leegmaken van je papiercontainer zijn verwerkt in dit vaste bedrag. Het maakt voor het vastrecht niet uit of je een grote of een kleine container hebt.

Het oud papier past niet allemaal in mijn container
Je kunt het oud papier nog altijd, gratis, naar de milieustraat brengen. Ook  kun je een extra container aanvragen. Voor een extra container betaal je eenmalig € 77,25. Voor een extra container of het omwisselen van een container moet je contact opnemen met de Afvalstoffendienst 's-Hertogenbosch tel (073) 615 65 75.

Ik heb veel meer oud papier dan in mijn container past, mag ik papier naast of op de container plaatsen?
Nee, het oud papier moet in de container worden aangeboden. Papier dat apart bij of op de container wordt aangeboden, neemt de Afvalstoffendienst niet mee. Dat komt omdat de inwerpopening van de vuilniswagen te hoog is om er los papier in te gooien. je mag het oud papier alleen in de container aanbieden. 

Mijn grijze container is te klein als ik deze straks moet gaan gebruiken voor oud papier. Kan ik gratis een grotere container voor oud papier krijgen?

Als je uiterlijk 31 mei 2024 een aanvraag indient voor een grotere grijze container, is de containerwisseling gratis. Dit geldt ook als je een kleinere grijze container wil. Je belt hiervoor met de gemeente (073) 513 17 89 of stuurt een mail naar info@heusden.nl. Vermeld in de mail je naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer en of je een grote of kleine container wil.

De container wordt nog niet meteen gewisseld. We proberen om de eerste containerwisselingen vóór de zomer uit te voeren. Hierbij zijn we afhankelijk van levertijden en planning van het bedrijf dat de wisselingen gaat uitvoeren.

Wijziging inzameling PMD (plastic- en metalen verpakkingen en drankkartons)

Hoe wordt het PMD ingezameld vanaf 5 februari 2024?
Het PMD-afval wordt ingezameld in doorzichtige plastic zakken. Iedereen krijgt bij de informatiebrief die je in januari 2024 ontvangt een gratis pakket PMD-zakken. De speciale PMD-zakken kun je gratis afhalen op verschillende locaties, zoals de gemeentehuizen in Vlijmen en Drunen, de gemeentewerf/milieustraat, het Toeristisch Informatiepunt (TIP) in Heusden vesting, de bibliotheken en de wijkwinkels in de Stulp, de Mand en de Schakel. 

Waarom wordt het PMD-afval vanaf 5 februari 2024 in zakken ingezameld?
PMD werd in containers ingezameld. Veel containers waren vervuild met ander afval waardoor veel vrachten zijn afgekeurd. Daardoor levert het geen geld op, maar kost het juist geld. In andere gemeenten waar PMD in zakken wordt ingezameld is veel minder afkeur.
In plastic zakken kan minder goed restafval worden ‘verstopt’. De speciale PMD-zakken zijn doorzichtig, waardoor de Afvalstoffendienst makkelijker ziet of er verkeerd afval in de zak zit. Zakken met verkeerd afval blijven liggen. Daarom heeft de gemeenteraad besloten om PMD voortaan in zakken te gaan inzamelen. Hierdoor verwachten we dat er veel minder afgekeurde PMD-vrachten zijn.

Moet ik nog steeds betalen voor PMD-afval in 2024?
Nee, in 2024 betaal je geen variabel tarief meer voor de inzameling van het PMD-afval. Wel betaal je nog steeds het vaste bedrag van de afvalstoffenheffing, net zoals nu. De kosten voor het inzamelen van de PMD-zakken zijn verwerkt in dit vaste bedrag.

Hoe vaak wordt het PMD vanaf 5 februari 2024 ingezameld?
Het PMD wordt eenmaal per 2 weken ingezameld. De Afvalstoffendienst verandert ook de inzamelroutes vanaf 5 februari 2024. Het kan dus zijn dat de inzameldag van je PMD verandert. Kijk in de afvalkalender of de Afvalstoffendienst app voor de juiste inzameldag.

Waar wordt het PMD vanaf 5 februari 2024 ingezameld?
Zet je PMD-zakken op de plek waar je ook altijd je container neerzet. Deze plek is namelijk voor deinzamelwagen goed bereikbaar.

Katten en andere dieren trekken de aangeboden zakken op straat kapot, met harde wind liggen zakken door de hele straat, dat wordt een zootje
Bied de PMD-zakken zoveel mogelijk pas aan op de inzameldag en knoop de PMD-zakken aan elkaar, dan waaien de zakken minder makkelijk weg bij harde wind.

Komen er kroonringen voor de PMD-zakken?
Op enkele plekken hangen kroonringen aan lantaarnpalen. Er komen vooralsnog geen kroonringen bij. Als er in jouw buurt geen kroonringen zijn, kun je de zakken op de inzameldag gewoon aan straat zetten.

Hoe moet ik thuis mijn PMD-zakken bewaren?
Je kunt ervoor kiezen om een afvalbak aan te schaffen voor je PMD-zakken. Een afvalbak wordt niet verstrekt door de gemeente, dit moet je zelf regelen.

Ik heb heel veel PMD, dat kan ik allemaal niet thuis bewaren
PMD is alleen verpakkingsafval van plastic, metaal of karton met een laagje (drankkartons). Dus geen piepschuim en hard plastic speelgoed. Tegenwoordig houd je minder PMD-afval over doordat er statiegeld zit op kleine plastic flesjes en drankblikjes. Deze kun je apart inleveren bij onder andere supermarkten.

Er liggen nog PMD-zakken bij mij in de straat / voor de deur. Wanneer worden deze opgehaald?
Als er een gele, ronde sticker op de PMD-zak zit, zit er verkeerd afval in de zak. Daarom is de zak niet ingezameld. We geven de aanbieder van deze PMD-zak even de kans om de zak van de straat te halen. Als de zak er na een paar dagen nog ligt, haalt de gemeente hem op. De gemeente haalt dus alleen de zakken op met een sticker!
Zit er geen, gele ronde sticker op de PMD-zak? Dan is de zak waarschijnlijk te laat aangeboden.

Het oud papier kan nog steeds gratis worden aangeboden, net als nu. Wel betaal je nog steeds het vaste bedrag van de afvalstoffenheffing, net zoals nu. De kosten voor het leegmaken van je papiercontainer zijn verwerkt in dit vaste bedrag. Het maakt voor het vastrecht niet uit of je een grote of een kleine container hebt.

PMD is vanaf 2024 ook gratis. De kosten van het ophalen van het PMD-zakken is opgenomen in het vaste deel van de afvalstoffenheffing. Dit zogenaamde vastrecht, betaal je een keer per jaar. Het vastrecht is gestegen maar daar tegenover staat dat het tarief voor PMD dus wegvalt. 

De tarieven van de afvalstoffenheffing in 2024  zie je in deze tabel. Hiermee kun je zelf uitrekenen wat je in 2024 kwijt bent aan afvalstoffenheffing.

 Tarieven

2024

vastrecht éénpersoonshuishouden laagbouw

€ 139,92

vastrecht meerpersoonshuishouden laagbouw

€ 184,56

lediging GFT-container 140 liter laagbouw

€ 0,93

lediging GFT-container 240 liter laagbouw

€ 1,55

vastrecht éénpersoonshuishouden appartement (incl. toeslag GFT)

€ 160,44

vastrecht meerpersoonshuishouden appartement (incl. toeslag GFT)

€ 205,08

inworp ondergrondse restafvalcontainer 

€ 1,96

Je hebt invloed op de hoogte van de totale afvalstoffenheffing. Hoe minder restafval je hebt, hoe minder je betaalt. Als je een eigen GFT-container hebt en deze niet iedere inzamelronde aanbiedt, betaal je ook minder.

Wil je een extra container aanvragen? 
V
oor een extra container of het omwisselen van een container moet je contact opnemen met de Afvalstoffendienst 's-Hertogenbosch tel (073) 615 65 75.

 Extra container

€ 77,25

Ik woon in een appartementengebouw, wat verandert er voor mij?
Voor appartementengebouwen leveren we maatwerk. We bekijken samen met VvE’s en woningbouwverenigingen welke voorzieningen er nodig zijn voor het oud papier en PMD-afval. Het kan zijn dat er niets verandert, het kan ook zijn dat er een verzamelcontainer wordt bijgeplaatst voor oud papier. Of dat de PMD-verzamelcontainer wordt ingezet als papiercontainer. Het kan ook zijn dat het oud papier naar een ondergrondse papiercontainer in de buurt moet worden gebracht. Dit zijn we nu aan het uitzoeken. Alle bewoners van appartementen ontvangen eind januari 2024 hierover een brief.

Ik heb geen PMD-container, verandert er voor mij iets in de inzameling van PMD-afval?
Inwoners die nu geen PMD-container hebben maar gebruik maken van speciale PMD-zakken, zoals een aantal bewoners van de vesting Heusden, blijven dat gewoon doen. Voor hen verandert dus in principe niets. Misschien verandert de inzameldag, dat is nu nog niet bekend.

Ik heb geen PMD-container, waar laat ik dan mijn oud papier?
Je oud papier breng je naar de ondergrondse papiercontainer aan de Demer, die je opent met je afvalpas. 

 

Mijn grijze container is te klein als ik deze straks moet gaan gebruiken voor oud papier. Kan ik gratis een grotere container voor oud papier krijgen?
Als je uiterlijk 31 mei 2024 een aanvraag indient voor een grotere grijze container, is de containerwisseling gratis. Dit geldt ook als je een kleinere grijze container wil. Je belt hiervoor met de gemeente (073) 513 17 89 of stuurt een mail naar info@heusden.nl. Vermeld in de mail je naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer en of je een grote of kleine container wil. Het maakt voor het vastrecht niet uit of je een grote of een kleine container hebt.

Wanneer wordt mijn container dan omgewisseld?
De container wordt nog niet meteen gewisseld. We proberen om de eerste containerwisselingen vóór de zomer uit te voeren. Hierbij zijn we afhankelijk van levertijden en planning van het bedrijf dat de wisselingen gaat uitvoeren.

Wat kost een containerwissel na 31 mei 2024?
Na 31 mei 2024 betaal je € 32,75 om een container om te wisselen.

Kan ik mijn container ook omwisselen voor een nieuwe (schone) container van hetzelfde formaat?
Dat kan maar dan betaal je ook € 32,75.

 

 

 

Laatst bijgewerkt op: 09-04-2024