Paspoort en Identiteitskaart

Het aanvragen en ophalen van een paspoort of identiteitskaart doe je zelf. Ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je jouw aanvraag online starten. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Je moet nog wel naar het gemeentehuis om een pasfoto en handtekening in te leveren. De aanvraag kun je ook aan de balie van het gemeentehuis starten. 

Iedereen van 14 jaar en ouder moet een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen, als de overheid dat vraagt. Lees hieronder meer over de legitimatieplicht in Nederland.

> Informatie legitimatieplicht in Nederland

Reisdocument digitaal aanvragen

Toestemming geven voor aanvragen reisdocument

Aangifte doen van vermissing reisdocument

Afspraak maken

 • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die je hebt, geldig of niet geldig.
   
 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen en niet ouder is dan 6 maanden. In het gemeentehuis in Vlijmen is een fotoautomaat aanwezig waar je zelf een foto kunt maken. Betaling kan alleen met je pinpas. Deze is niet geschikt voor baby’s, kleine kinderen en mindervaliden.
   
 • Geld of pinpas; tenzij je online de aanvraag gedaan hebt.

Jonger dan 18 jaar en wil je een paspoort aanvragen? OF
Jonger dan 12 jaar en wil je een identiteitskaart aanvragen? 

Bij de aanvraag en het ophalen van een document moet het kind en minimaal één ouder/ gezaghouder aanwezig zijn. Bij de aanvraag moeten alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) op naam van het kind aan de balie getoond worden. Beide ouders of gezaghebbers moeten toestemming geven voor de aanvraag van een paspoort. Dit geldt voor alle ouders die het ouderlijk gezag hebben. Deze toestemming kun je online geven via de knop bovenaan de pagina. Toestemming geven kan ook tijdens de aanvraag aan de balie. Beide ouders of gezaghebbers moeten dan een identiteitsbewijs tonen. 

 PaspoortIdentiteitskaart

Aanvrager 18 jaar of ouder
document is 10 jaar geldig

€ 83,85

€ 75,80

Aanvrager jonger dan 18 jaar
document is 5 jaar geldig

€ 63,40

€ 40,90 

Toeslag spoedaanvraag

€ 57,05 extra 

€ 57,05 extra

 Je betaalt de kosten bij de aanvraag aan de balie of online. Uiteraard kun je dit pinnen

Je kunt je paspoort of identiteitskaart na 5 werkdagen persoonlijk ophalen. Hiervoor hoef je geen afspraak te maken. Ben je jonger dan 18 jaar en kom je een paspoort ophalen, dan doe je dit samen met je ouder(s). Ben je jonger dan 12 jaar en kom je een identiteitskaart ophalen, dan doe je dit samen met je ouder(s). Dit kan tot uiterlijk 3 maanden nadat je het document hebt aangevraagd.

Vraag je een document met spoed aan? Dan kun je dit binnen 1 à 2 werkdagen ophalen. Een spoedaanvraag kan niet online worden gestart.

Ben je jouw paspoort of identiteitskaart kwijt? Dan doe je aangifte bij de gemeente. Neem een ander geldig identiteitsbewijs mee (als je dit hebt). De vermissing wordt dan direct geregistreerd, waardoor misbruik van je reisdocument zoveel mogelijk wordt voorkomen. Als een vermissing eenmaal geregistreerd is, kun je dit niet meer terug te draaien! 

Geef de vermissing hier digitaal door.

Vind jij, of iemand anders, je reisdocument weer terug, dan moet je deze altijd inleveren bij de gemeente. Je paspoort of identiteitskaart is niet meer geldig en wordt vernietigd, dit is wettelijk verplicht om misbruik te voorkomen.

Fraude met kopieën voorkomen

Als je een auto huurt, een hotelkamer boekt of een telefoonabonnement afsluit vraagt men vaak om een kopie van je identiteitskaart, paspoort of rijbewijs. Daarmee plegen criminelen gemakkelijk fraude. Maak de kopie minder bruikbaar door erop te schrijven:

 • dat het een kopie is
 • voor wie deze bedoeld is
 • wat de datum is waarop u de kopie afgeeft.
 • Streep op de kopie je burgerservicenummer (BSN) door.

Door gebruik van de KopieID app kun je ook documenten veilig verzenden. Deze kun je downloaden in de App Store, Google Play Store of Windows Phone Store. Meer informatie lees je op de website van de Rijksoverheid.

Met een paspoort kun je naar verschillende landen reizen. Klik hier om het actuele overzicht te zien. Er zijn verschillende soorten reisdocumenten. Klik hier om meer informatie hierover te lezen.

Met een Nederlanse Identiteitskaart kun je naar verschillende landen reizen. Klik hier om het actuele overzicht te zien. Er zijn verschillende soorten reisdocumenten. Klik hier om meer informatie hierover te lezen.

Reizen met kinderen

Reis je met een minderjarig kind (tot 18 jaar) naar het buitenland met het vliegtuig, auto, trein of boot? Dan kan het zijn dat er wordt gecontroleerd of jij de ouder /gezaghouder bent of dat er toestemming is gegeven door de wettelijk gezaghouder(s). Klik hier om meer informatie hierover te lezen.

Kan ik na de Brexit met een ID-kaart naar het Verenigd Koninkrijk reizen? 

Je kunt tot en met 30 september 2021 met een identiteitskaart (ID-kaart) naar het Verenigd Koninkrijk (VK) reizen. Vanaf 1 oktober 2021 heb je een geldig paspoort nodig! Meer veelgestelde vragen over de Brexit open je via de link hieronder.

> Veelgestelde vragen Brexit

 

Ben je door een lichamelijke of geestelijke beperking niet in staat om zelf naar het gemeentehuis te komen ? Dan kan één van onze medewerkers jouw kant op komen en de aanvraag in behandeling nemen. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op.  

Laatst bijgewerkt op: 18-01-2024