Huurtoeslag

Als de huur van je woning in verhouding tot je inkomen relatief hoog is, dan heb je misschien recht op huurtoeslag. De huur die je betaalt, moet binnen bepaalde grenzen blijven. Deze mag niet te laag zijn en niet te hoog. Hoe hoog precies hangt af van je omstandigheden. Dit geldt ook als je een particuliere huisbaas hebt.

Huurtoeslag is een tegemoetkoming in de huurkosten.

Wil je weten of je voor huurtoeslag in aanmerking komt en hoeveel je dan krijgt? Maak dan een proefberekening op de website van de Belastingdienst.

Proefberekening maken op Belastingdienst.nl

Huurtoeslag vraag je aan via de Belastingdienst. Een aanvraag indienen of meer informatie opzoeken kan via de website van de Belastingdienst.

Naar de website van de Belastingdienst

Automatische aanpassing

U hoeft de jaarlijke huuraanpassing van 1 juli niet aan de Belastingdienst door te geven. Die past namelijk de nieuwe huurprijs automatisch toe.

Tussentijdse aanpassing

Uw huurtoeslag wordt gebaseerd op de gegevens van uw aanvraag. Als die gegevens veranderen, moet u dit doorgeven aan de Belastingdienst. Het gaat dan om wijzigingen m.b.t.

  • uw partner.
  • het adres.
  • het inkomen van uzelf of medebewoner.
  • het huurbedrag.
  • de samenstelling van de bewoners van uw adres.

Formulier
Gebruik voor wijzigingen het aanvraag- en wijzigingsprogramma huurtoeslag dat u kunt downloaden van de website van de Belastingdienst. Geef altijd aan vanaf welke datum de wijziging ingaat. Als u ook kinderopvangtoeslag krijgt, hoeft u de wijziging niet nog eens extra door te geven. De Belastingdienst zorgt dat uw wijziging zowel voor de (zorg- en) huurtoeslag als voor de kinderopvangtoeslag wordt verwerkt. Als u de wijziging niet elektronisch doorgeeft, kunt u een wijzigingsformulier aanvragen bij de Belastingtelefoon: 0800-0543