Ben jij slachtoffer van huiselijk geweld of zie je vormen van huiselijk geweld zoals kindermishandeling in jouw omgeving? Neem dan contact op met Veilig thuis op telefoonnummer 0800-2000. Veilig thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling.

Het nummer 0800-2000 is gratis en alle dagen en alle uren bereikbaar. Ben je in direct gevaar, bel dan 112!

Bij Veilig thuis krijg je een hulpverlener aan de lijn. Deze hulpverlener zet alles voor je op een rij, beantwoordt jouw vragen en geef advies. Samen met de hulpverlener bekijk je welke professionele hulp er nodig is. Als je wilt, kun je anoniem blijven.

Wil je dat er actie wordt ondernomen? Dan is jouw toestemming nodig om gegevens aan andere hulpverleners en de politie door te geven. Bijvoorbeeld als jij en de kinderen opvang nodig hebben als de situatie thuis gewelddadig is.  

Als je slachtoffer of getuige bent van huiselijk geweld of kindermishandeling neem je contact op met Veilig thuis. Huiselijk geweld of kindermishandeling hoeft niet altijd alleen maar fysiek geweld te betekenen. Vernederen, bedreigen en kwetsen zijn ook vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Kindermisbruik kent eveneens meerdere vormen. Naast seksueel misbruik kunnen kinderen onder dwang aan het werk gezet worden, diefstal of inbraak plegen. 

Kindertelefoon
Kinderen en jongeren tot 18 jaar kunnen ook terecht bij de Kindertelefoon. Bijvoorbeeld in geval van mishandeling, ruzie thuis of seksueel geweld. Het telefoonnummer is 0800 - 0432. Het is iedere dag bereikbaar van 11.00 uur tot 21.00 uur.

Slachtoffers van seksueel misbruik kunnen voor hulp en advies terecht bij de Hulplijn Seksueel Misbruik. De hulplijn is er ook voor getuigen van seksueel misbruik. Of voor mensen die een slachtoffer van seksueel misbruik in hun omgeving willen helpen. Het telefoonnummer is 0900 - 9999 001. Het is op werkdagen bereikbaar van 9.00 – 17.00 uur. 

De Rijksoverheid heeft een campagne gelanceerd om meer aandacht te vragen voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Op de onderstaande website vind je meer informatie.

> Website Rijksoverheid