Gladheidbestrijding

10 maart 2023 - Om 19.30 uur vanavond begint onze Buitendienst met strooien. Dat doen ze, omdat natte wegen vannacht gaan opvriezen. 

Let goed op als je de weg op gaat: ook een gestrooide weg kan glad zijn en we kunnen niet overal strooien. Meer info over wat wij doen bij gladheid vind je op deze pagina.

We zijn continue bezig om de hoofdroutes begaanbaar te krijgen. Als het sneeuwt, kan de gladheidsbestrijding minder effectief zijn dan normaal. 

Een normalen rijroute voor gladheidsbestrijting duurt 2 a 3 uur. De oorzaak: in onze gemeente zijn weinig rechte, brede wegen maar veel smalle, kronkelwegen die de gladheidbestrijding extra uitdagend maken.  

De hoofdroutes hebben prioriteit. Ondanks onze inspanningen kan het zijn dat ook op de hoofdroute nog slecht begaanbare stukken.

Moet je toch de weg op? Wees dan extra voorzichtig in het verkeer. Matig de snelheid, houd afstand tot andere weggebruikers en tot onze gladheidbestrijders, rem rustig en wissel niet onnodig van rijkstrook.  Mocht je een zoutstrooier tegenkomen: blijf op ruime afstand rijden en haal niet in.

  • De gladheidbestrijders van de gemeente proberen de hoofd- en doorgaande wegen begaanbaar te houden. Helaas kunnen we dit niet garanderen. Daarom raden we je aan om bij gladheid extra voorzichtig te zijn in het verkeer.
     
  • Probeer na sneeuwval de sneeuw weg te vegen, dus voordat deze is vast gelopen. Hierdoor kunnen buurtbewoners veilig gebruik maken van het trottoir.
     
  • Heb je nog strooizout thuis liggen? Strooi dan niet meer dan een handje zout per m2 en niet te veel onder bomen, dat is slecht voor de wortels.  Strooi overdag zout wanneer je de meeste sneeuw hebt weggeschoven of geveegd en de temperatuur boven de -5 graden is, want dan werkt het zout beter.

 

Om de gladheidbestrijding zo vlot mogelijk te kunnen doen worden uitneembare palen op de strooiroutes verwijderd. Deze paaltjes worden nĂ  het strooiseizoen weer teruggeplaatst.

 

Voor het bepalen van de gladheid maakt de gemeente gebruik van de meetpunten van Rijkswaterstaat, de voorspellingen van Meteoconsult en de weginspecties door de gemeente zelf. 

Snelwegen
Rijkswaterstaat zorgt voor gladheidbestrijding van alle snelwegen, inclusief op- en afritten. Volg de actuele informatie op rijkswaterstaatstrooit.nl

Provinciale wegen
Provincie Noord-Brabant verzorgt de gladheidbestrijding van de provinciale wegen. Volg de actuele informatie op de site van de provincie.