Gladheidbestrijding

Met strooiwagens wordt gladheid op hoofdwegen, doorgaande wegen, fietspaden en busroutes in onze gemeente bestreden. Om dit zo vlot mogelijk te kunnen doen worden uitneembare palen op de strooiroutes verwijderd. Deze paaltjes worden nĂ  het strooiseizoen weer terug geplaatst. Voor het bepalen van de gladheid maakt de gemeente gebruik van de meetpunten van Rijkswaterstaat, de voorspellingen van Meteoconsult en de weginspecties door de gemeente zelf.

  • De gladheidbestrijders van de gemeente proberen de hoofd- en doorgaande wegen begaanbaar te houden. Helaas kunnen we dit niet garanderen. Daarom raden we je aan om bij gladheid extra voorzichtig te zijn in het verkeer.
     
  • Probeer na sneeuwval de sneeuw weg te vegen, dus voordat deze is vast gelopen. Hierdoor kunnen buurtbewoners veilig gebruik maken van het trottoir.
     
  • Ook kun je zelf met zout strooien tegen gladheid. Zout kun je kopen bij tuincentra, doe-het-zelf winkels en bezinepompen. Strooi niet meer dan een handje zout per m2 en strooi niet te veel onder bomen, dat is slecht voor de wortels.

Als het zeker is dat het glad wordt, start er een strooiactie. Dit is minder milieubelastend dan preventief strooien. Het zout kan beter zijn werk doen als er veel verkeer overheen rijdt. Zout strooien op wegen waar nauwelijks verkeer komt, heeft geen effect. Woonstraten, locaties rondom scholen, dokterspraktijken, bejaardencentra e.d. worden in principe niet gestrooid. Bij extreem gevaarlijke situaties wordt hier een uitzondering voor gemaakt.