Asbestverwijdering

Asbest is een schadelijk materiaal. Als het breekt of afbrokkelt, komen kankerverwekkende stoffen vrij. Wil je asbest verwijderen in of rondom je huis? Dan moet je hiervan een melding maken bij de gemeente. In de onderstaande infographic kun je zien waar asbest het meest toegepast wordt in huis.

> Infographic asbest in huis

Het grootste gedeelte van alle asbesthoudende toepassingen moet door een erkend asbestverwijderingsbedrijf verwijderd worden. In de volgende gevallen is het toegestaan voor een particulier om zelf het asbest te verwijderen:

  • geschroefd, onbeschadigd en hechtgebonden plaatmateriaal (met uitzondering van dakleien)
  • vloertegels en niet gelijmde vloerbedekking
  • losliggend object (bv. bloembak)

De 3 bovenstaande asbesthoudende toepassingen mogen alleen door een particulier worden verwijderd in of aan een bouwwerk dat niet bedoeld is voor uitoefening van een beroep/bedrijf en als het niet meer is dan dan maximaal 35 vierkante meter aan asbesthoudende toepassingen bij elkaar per kadastraal perceel.

Asbestverwijdering door een erkend bedrijf?
Alle andere asbesthoudende toepassingen moeten door een erkend asbestverwijderingsbedrijf uitgevoerd worden. Op www.ascert.nl zijn bedrijven te vinden die dit werk mogen uitvoeren. Indien de werkzaamheden door een erkend asbestverwijderingsbedrijf uitgevoerd moeten worden, dan moet er voorafgaand eerst een inventarisatierapport opgesteld worden door een asbestinventarisatiebedrijf. Ook deze bedrijven zijn te vinden op www.ascert.nl

Als je asbest wil slopen dan moet je dit melden bij de gemeente. Je kunt de melding doorgeven via onderstaande knoppen. Je kunt het asbest pas afvoeren naar de milieustraat als je de toestemmingsbrief van de omgevingsdienst hebt ontvangen.

Inwoners kunnen geschroefde asbesthoudende golfplaten tot 35 vierkante meter gratis afvoeren op de milieustraat van de gemeente. Het pakket met asbest moet luchtdicht verpakt zijn in stevig doorzichtig plastic zoals landbouwplastic. Je moet de pakketten zelf deponeren in de betreffende container. Volg de aanwijzingen van de medewerkers op de milieustraat goed op. In de infographic hieronder vind je de regels en tips.

> Infographic afvoeren asbesthoudend materiaal

Als je asbest wil slopen dan moet je dit melden bij de gemeente. Je kunt de melding digitaal doorgeven via het omgevingsloket. Hiervoor moet je inloggen met EHerkenning. Je moet de sloopwerkzaamheden minimaal 4 weken van te voren melden en daarbij moet je een asbestinventarisatierapport laten opstellen. 

Asbest dient verwijderd en afgevoerd te worden door een daartoe deskundig bedrijf. Er zijn 3 risicocategorie├źn. Bij de 2 zwaardere categorie├źn dien je een gecertificeerd bedrijf in te huren voor de verwijdering van asbest. 

Of je nu een ondernemer, gemeente of particulier bent: je kunt met al je vragen over asbest terecht bij de Asbesttelefoon van Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant. Van informatie over jouw sloopmelding tot instructies voor het verwijderen van asbest.

De Asbesttelefoon is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 08:00 tot 12:00 uur. Buiten deze tijden kun je jouw vragen stellen via Whatsapp op nummer 06-52857323.
Op werkdagen ontvang je binnen 24 uur van ons een reactie.

Hou even rekening met de volgende dingen:

  • Voeg het nummer van de Asbesttelefoon eerst toe aan je contactpersonen.
  • Je kunt het nummer niet toevoegen aan een groepsgesprek en wij reageren niet op videogesprekken of gesproken berichten.
     

Heeft het spoed?
Dan kun je contact opnemen met onze klachtendienst op telefoonnummer 073-6812821.
 

Melding asbest maken (Particulier)

Laatst bijgewerkt op: 11-04-2023